Radioaficionats.CAT

Inhoud syndiceren Radioaficionats.CAT
Portal d'informacio d'URCAT
Bijgewerkt: 4 uren 19 sec geleden

SDR multiusuari amb OpenWebRX

ma, 10/05/2021 - 21:41

 

D’un temps ençà, em ballava pel cap disposar d’un receptor que pogués servir de referència en una altra ubicació que no fos el meu QTH habitual. Sempre m’ha agradat el control remot d’equips fora del shack, així que em vaig decidir a buscar informació de receptors definits per software (SDR).

Existeixen moltes aplicacions per a controlar localment un USB SDR encara que l’idea que duia era posar-lo a disposició de múltiples usuaris externs. D’inici em vaig decidir per un stick USB de la marca Nooelec que conec i tinc instal·lat, amb resultat satisfactori, per a nodes i-gate d’APRS. Un altre punt clau del muntatge és que volia instal·lar-ho en una Raspberry Pi degut al baix consum, ja que es preveu un funcionament 24×7.

 

SDR Nooelec

 

Les meves primeres passes foren de camí pedregós, molt normal quan ets novell i tens coneixements limitats. Com que sóc de caràcter tenaç, no vaig para de buscar fins a trobar el software OpenWebRX: amb capacitats control SDR multiusuari , accessible per navegador web, és a dir, sense necessitat d’un programa específic, i llicència AGPLv3 GNU.

Tot regirant per internet vaig topar amb el web del col·lega EA5WA, on en un dels seus apartats explica com fer la instal·lació en una Raspberry amb una imatge creada per ell

Fou la primera prova que vaig dur a terme en una Raspberry PI3. Per bé que funcionava, el processador pujava fins a valors de càrrega de 100%, el que produïa micro-talls en la recepció. Així que a l’espera de comprar una RPI4, vaig donar nou ús a un PC vell al que vaig instal·lar un Ubuntu tot seguir les instruccions del web oficial d’OpenWebRX per a executar el programa. 

L’únic requeriment és que ha de ser una arquitectura PC a 64 bit. En una arquitectura 32 bit no vaig aconseguir que funcionés. Així que el vaig deixar operatiu, en el QTH a Barcelona, sobre un Pentium 4 a 64 bit i la darrera versió d’Ubuntu. L’objectiu final és canviar l’SDR per algun que cobreixi la banda d’HF i deixar-lo en funcionament a casa dels meus pares a Tenerife, on hi ha unes condicions immillorables per a la recepció de bandes baixes. 

De moment està operatiu en la banda VHF amateur, alguns segments de banda aèria a VHF i  connectat a una antena de banda aèria Tagra GP-144. Accessible  a http://ea3gkp.ddns.me:8073

͏͏

Tagra GP-144

͏͏

Font: EA3GKP Ricardo

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

     
Categorieën: ca

Control de relés per pantalla tàctil

zo, 09/05/2021 - 21:50
    Aquest senzill projecte dissenyat per EA3DYY Joan Francesc,  permet activar i desactivar  fins a 8 dispositius mitjançant una petita pantalla tàctil . El mecanisme es basa en un sistema de relés opto-acoblats i controlats pels GPIO d’una Raspberry Pi B 3.

          També seria possible activar-los i desactivar-los de forma remota per internet amb el programa VNC, que ja té instal·lat per defecte el sistema operatiu de la Raspberry. El conjunt conté una font d’alimentació de 5V i 15A per poder suportar suficientment tots els dispositius alhora.

 

 

 

     

El programari de control està desenvolupat en Python i utilitza les llibreries Tkinter i Canvas per crear la interfície gràfica. En el disseny actual es poden activar i desactivar 4 dispositius connectats a la font d’alimentació interna de 5V i 4 més endollats a 220V fins a 300W. Es pot descarregar des d’aquest enllaç i adaptar lliurement a cada necessitat.

  Connexions GPIO (PINS) utilitzades en la Raspberry:  
  • PIN 7  activa 5V al dispositiu 1
  • PIN 11 activa 5V al dispositiu 2
  • PIN 12 activa 5V al dispositiu 3
  • PIN 13 activa 5V al dispositiu 4
  • PIN 15 activa 220V AC al dispositiu 5
  • PIN 16 activa 220V AC al dispositiu 6
  • PIN 18 activa 220V AC al dispositiu 7
  • PIN 22 activa 220V AC al dispositiu 8
 

͏͏

Font: EA3DYY Joan Francesc

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

     
Categorieën: ca

SSTV amb motiu del dia de la ràdio a Rússia

vr, 07/05/2021 - 09:18

͏͏

Amb motiu del dia de la ràdio a Rússia, l’Institut de Recerca Radio-física de Nizhny Novgorod emetrà senyals experimentals SSTV amb un transmissor de 150 kW i un camp d’antenes de 144 dipols. Horari: 7 de maig de 2021, 08h00-09h00 UTC i 13h00-14h00 UTC. S’emetrà SSTV en format Robot36, modulació FM , ample de banda 5 kHz ( màx desviació 2,5 kHz ), freqüències 4300 kHz, 5227 kHz , 5828 kHz. S’agraeixen rebre informes de recepció i imatges captades a l’email del NIRFI NIRFI rf (arrova) nirfi.unn.ru . Ja es planifiquen transmissions de fins 750 kW per al mes d’agost.

͏͏

Font: www.nirfi.unn.ru

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

Categorieën: ca

Col·laboració URCAT a l’Altra Ràdio: Maig 2021

do, 06/05/2021 - 22:55

͏͏

En aquest enllaç es pot escoltar la col·laboració del vocal de xarxes socials de l’URCAT, EA3BIN – David, al programa L’altra Ràdio de Ràdio 4, amb data 5 de maig de 2021.

Enllaç mp3 = Altra Ràdio  5 de maig de 2021

Entre els minuts 33:07 – 36:24

͏͏

Font: RNE 4

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

Categorieën: ca

Cicle solar 25: el pic màxim es pot avançar a 2024.

wo, 28/04/2021 - 19:00

 

Segons els experts del Panell de Predicció del Cicle Solar 25 de NOAA/NASA, el pic màxim del cicle solar 25 podria avançar-se. En unes declaracions recents de Lisa Upton , copresidenta del Panell de Predicció del Cicle Solar 25 de NOAA/NASA , ha manifestat que «El sol funciona com esperàvem, potser fins i tot una mica millor. El 2019, el panell va predir que el cicle solar 25 arribaria al màxim al juliol del 2025 (± 8 mesos) amb un recompte màxim de taques solars de 115 ± 10. El comportament actual del sol és coherent amb una aparició primerenca del màxim solar.»

De continuar amb aquesta evolució, el màxim es podria donar durant el 2024, un any abans del pronosticat anteriorment. Com en tot pronòstic, el temps donarà o no la raó; hi ha temps de sobra per a tenir l’estació a punt.

 

  

 

Font i crèdits: NOAA / NASA

 

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

  

 

Categorieën: ca

Festa d’aniversari amb Beatles

di, 27/04/2021 - 21:18

 

Dos vells DJs que durant els anys 80s havien col·laborat com a conductors d’un programa de ràdio sobre els Beatles, en una ràdio universitària, han decidit radiar-lo novament. El programa fou enregistrat en mono i inclou moltes cançons i peces exclusives del popular grup de Liverpool. S’escau que a més tots dos celebren aniversari durant l’abril així que han organitzat una “festa d’aniversari amb Beatles”. Com a cirereta del pastís, preveuen enviar imatges i texts descodificables amb el software FLDigi. No us quedeu sense pastís i sintonitzeu-los. S’agraeixen informes de recepció a bdaybeatles (arrova) gmail.com. Aquests són els horaris d’emissió gràcies a Ràdio Miami International WRMI:

  • 28 d’abril de 2021,  01h30 UTC per  5850 kHz
  • 1 de maig de 2021, 01h30 UTC per  5850 kHz (repetició )

 

Fonts i crèdits:   WRMI Ràdio Miami International

 

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

 

   

Categorieën: ca

Ús de WSPR per a detectar el vol MH370

zo, 25/04/2021 - 00:00

 

El 8 de març de 2014 el vol MH370 de Malaysia Airlines va desaparèixer dels radars aeris sense deixar rastre. Es tractava d’un avió Boeing 777 amb 239 persones a bord el qual encara no ha estat localitzat. Recentment s’ha publicat un estudi de Richard Godfrey, un dels experts en la recerca del MH370, en que s’explica com les transmissions de radioaficionats WSPR poden facilitar la recerca.

Imagineu que heu de caminar per un espai d’alta seguretat ple de feixos làser invisibles que disparen una alarma cada cop que se’n creua un. Doncs això és una mica el que fa un avió i en el que es basa aquest estudi, on els feixos làser serien la comunicació ionosfèrica entre dues estacions en WSPR. L’estudi constata que el MH370 va provocar una sèrie d’anomalies de deteccions de transmissió de ràdio que confirmen que es trobava a la ubicació que han suggerit els estudis de satèl·lit i la modelització de la deriva.

Richard Godfrey va trobar que el vol MH370 va creuar vuit contactes DX  en WSPR, que es poden considerar anormals, en el seu trànsit per sobre l’Oceà Índic. Aquests reflecteixen posicions del vol que encaixen amb la trajectòria del vol perfectament documentada per les dades dels satèl·lits Inmarsat. El fet que no hi hagués altres vols en aquella zona remota de l’Índic va facilitar l’anàlisi de les dades de la detecció WSPR.

 

Trajectòria del vol segons les dades Inmarsat, que s’entrecreuen amb camins de contactes WSPR que varen tenir anormalitats.

També recentment, en DJ4FF –Robert Westphal- va fer una xerrada a la trobada HamSCI 2021 amb el títol “Geocaching in the Ionosphere” on donava una visió general de cóm usar WSPR per a geolocalització del vol MH370. 

Basant-se en diversos vols a la remota Antàrtida, s’analitza les variacions de senyals WSPR aprofitant les estacions DP0GVN, a la base antàrtica Alemanya Neumayer III, com a transmissora i ZL2005SWL com a receptora. Ajudats de receptors SDR, s’analitzen els efectes de Forward Scatter i Back Scatter en els contactes WSPR. S’observa com els senyals WSPR, en rebotar amb el fusellatge dels avions, poden tenir grans variacions d’intensitat de senyal, deriva de freqüència ( un pocs Hz/min ) , derives de freqüència en formes de serpent o semi-lluna, senyals no descodificats tot i tenir millor SNR que d’altres sí descodificades  i recepcions bilateral/multilateral.

Derives de freqüència degudes al rebot de senyals WSPR en el fusellatge d’avions.

Pel cas del MH370 varen recollir els enregistraments de la base de dades www.wsprnet.org per a les 8h del vol, amb senyals des de 7 fins a 28 MHz, i estacions de tots els continents. L’anàlisi dels senyals WSPR mostren el gir que va fer l’avió a les 17h22 UTC i el gir de 180 graus vers l’Oceà Índic de les 19h UTC. Les trajectòries dels DX s’analitzen amb programes especialitzats com  VOACAP Ham Online, Proplab 3.1  que tenen en compte el camí llarg i camí curt del salt seguint el cercle major, la propagació per línia gris, etc.

En aquest mapa es mostra la posició del MH370 a les 17h22 UTC al nord de Malàisia, just quan feu un gir de 180º cap al sud, direcció a l’Oceà Índic, que coincideix amb la trajectòria de contacte WSPR entre HS0ZKM TX cap a VK3DXE RX en que hi hagué una anomalia per deriva de senyal de -1 Hz/min.

Contacte de HS0ZKM amb VK3DXE que presentava deriva de freqüència i posició del vol just en la trajectòria del contacte.

En aquest mapa es mostra la posició del vol a les 21h20 UTC segons el registre Inmarsat que coincideix amb el camí del contacte entre VK3DXE TX cap a 4X1RF  RX amb una anomalia per deriva de freqüència -2 Hz/min.

 

L’estudi acaba remarcant com els senyals WSPR poden contribuir a corroborar els resultats obtingut de les dades Inmarsat per a zones remotes amb baixa densitat de vols.

 

Fonts i crèdits:   Richard Godfrey , Robert Westphal DJ4FF –  “Geocaching in the Ionosphere” 

 

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

 

 

Categorieën: ca

Bona diada de Sant Jordi 2021

vr, 23/04/2021 - 09:08

 ͏͏ ͏͏

La Unió de Radioaficionats de Catalunya us desitja una feliç diada de Sant Jordi.

 

 

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

  

Categorieën: ca

Comunicacions a l’espai

do, 22/04/2021 - 00:00

  

 

L’EA3ATL, Eduard, ha publicat el llibre «Comunicacions a l’espai». És un llibre orientat a fomentar vocacions científiques que conté un recull d’experiències personals i recursos divulgats en la seva col·laboració a l’Altra Ràdio de Ràdio4. És també un agraïment a tants companys que l’han ajudat durant anys. El llibre és sense ànim de lucre i es pot descarregar lliurement al web de l’Altra Ràdio en aquest enllaç: Comunicacions a l’espai , Eduard Garcia-Luengo.

 

  

 

Font: EA3ATL – Eduard- , Altra Ràdio

 

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

  

 

Categorieën: ca

Erupció volcànica a l’illa de St. Vincent: freqüències d’emergència.

wo, 21/04/2021 - 00:00

͏͏ ͏͏ ͏

La Caribbean Emergency and Weather Net (CEWN) ha activat a corre-cuita un NET per al seguiment de l’erupció volcànica a La Soufriere, al nord de l’illa de Saint Vincent i les Grenadines. Les illes veïnes també poden resultar afectades. Es demana mantenir lliures per a l’emergència les freqüències 3815 kHz i 7188 kHz. El tràfic del NET es pot escoltar per l’SDR de Bonaire.

   

-L'explosion du volcan La Soufrière à Saint-Vincent et Les Grenadines, après 1979
-The explosion of the Soufrière volcano in Saint Vincent and the Grenadines, after 1979
-La explosión del volcán La Soufrière en San Vicente y las Granadinas,despuès de 1979https://t.co/uxRNc7jTvr

— Kariculture.club (@Karicultureclub) April 13, 2021

Ashfall in St. Vincent and the Grenadines today, mainly on the North Windward side of the island.#cdema #disastermanagement #disaster pic.twitter.com/JE0l4ieRfP

— CDEMA (@cdemacu) April 10, 2021

͏͏

Font: ARRL, CEWN

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

Categorieën: ca

VI Activitat de foment de veu digital

ma, 19/04/2021 - 22:00

͏͏ ͏͏ ͏

Per a la tarda (17h) del diumenge 2 de maig de 2021, s’ha programat la sisena activitat de foment de sistemes en veu digital. L’activitat pretén fomentar l’ús d’aquests sistemes en freqüències en directe, sense ús de conectivitat per internet. En aquesta ocasió es proposa afegir també la banda de 23cm dn DSTAR que porten incorporada alguns equips ICOM. A més s’activarà un repetidor DMR a Montcaro, NO CONNECTAT A INTERNET, freqüència 438,325 MHz  -7.6 MHz Color 1 configurat com Slot 1 TG9 , Slot 2 TG9.

͏͏

Font: EA3BFF Jesús

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

 

Categorieën: ca

Participació URCAT a Ràdio Montesquiu amb motiu del dia mundial de la radioafició

zo, 18/04/2021 - 21:06

Amb motiu del Dia Mundial de la Radioafició, el president d’URCAT, en EA3HKM – Lluís -, ha participat en un programa especial a Ràdio Montesquiu, 107,9 FM. El conductor del programa ha estat en Miquel Àngel, EA3AYR.

 

 

 

Font: Ràdio Montesquiu

  

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

Categorieën: ca

Dia mundial de la radioafició 2021

wo, 14/04/2021 - 23:46
 

 

El 18 d’abril és el dia mundial de la radioafició , aquest any 2021 sota el lema “Radioafició: a casa però mai sols”. En un comunicat la IARU diu:

« Davant una pandèmia que ha obligat a adoptar un aïllament físic extrem per reduir la propagació del virus, la comunitat de rarioaficionats mundial ha respost positivament per superar l’aïllament social resultant. Els dies i les setmanes posteriors a l’aparició de la pandèmia, els radioaficionats van contactar espontàniament a través de les ones a nivell local, nacional i mundial. Les “xarxes de benestar” locals proporcionaven veus amistoses i controls de l’estat periòdics a aquells, especialment a la gent gran, que estaven confinats a casa seva. Les estacions d’esdeveniments especials “mantingueu-vos segurs” de desenes de països ens recordaven a tots la importància de limitar la propagació del virus. L’activitat en ràdio es va situar en un nivell sense precedents durant la resta del 2020, amb un nombre rècord d’inscripcions als principals concursos.

Tot i que el desenvolupament de vacunes efectives ofereix esperances per tornar a la normalitat més enllà del 2021, la pandèmia seguirà sent amb nosaltres en el Dia Mundial de la radioafició 2021. Aquest tema ofereix als radioclubs la oportunitat d’adaptar missatges significatius. al públic en general sobre els valors de la comunitat de radioafició mundial. Es promourà a les xarxes socials mitjançant l’etiqueta  #WorldAmateurRadioDay a Twitter i Facebook.  »

 

   

 

Font: IARU

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

 

Categorieën: ca

Col·laboració URCAT a l’Altra Ràdio: Abril 2021

wo, 07/04/2021 - 13:15

͏͏

En aquest enllaç es pot escoltar la col·laboració del president de l’URCAT al programa Altra Ràdio de Ràdio 4, amb data 7 d’abril de 2021.

Enllaç mp3 = Altra Ràdio  7 d’abril de 2021

Entre els minuts 34:54 – 39:21

͏͏

Font: RNE 4

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

Categorieën: ca

Captacions del pocketcube DIY-1

zo, 28/03/2021 - 23:46

͏͏

Un dels companys d’enlairament d’Enxaneta fou el pocketcube anomenat DIY-1. En sobrevolar Catalunya ja ha estat rebut per alguns radioaficionats com l’EA3CNO, Antoni, el passat 26 de març. Els promotors del satèl·lit han informat que la bateria es troba a temperatura molt baixa el que perjudica el cicle de càrrega. Per aquest motiu, per a afavorir la càrrega, mantenen el giny a potència de TX de tan sols 25mW i amb decalatge llarg entre trames de telemetria. En la captació d’EA3CNO, un passi a 57 graus d’elevació d’uns 8 minuts,  s’enviava trama cada 1 minut 25 segons. La RX fou amb una antena M2 de 8+8 elements, polarització circular dreta i preamplificador d’1dB de NF a 1 metre de l’antena. La freqüència , a 437.128 MHz, era una mica per sobre de la nominal a 437.125 MHz.

͏͏

 

͏͏

Font i crèdits: EA3CNO, DIYSatellite

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

   
Categorieën: ca

Companys d’enlairament d’Enxaneta

zo, 21/03/2021 - 20:46

Darrerament ha pres rellevància als mitjans de comunicació el proper enlairament del cubesat català Enxaneta amb un coet Soyuz des de la base de llançaments de Baikonur, Kazakhstan.  El que la majoria del públic no coneix és que l’Enxaneta té nombrosos companys d’enlairament fins a arribar als 575 km d’alçada d’orbita polar heliosíncrona, entre els quals, alguns pocketcube que emeten en bandes de radioaficionat.

 

DIY-1 / ARDUIQUBE (ARGENTINA)

Freqüència: 437.125 MHz USB/CW
Potència: 25/50/100 mW.
Telemetria: RTTY 100BD 7N2, 15 ppm CW.
ROBOT CW auto-transponder, (com els satèl·lits soviètics  RS-5 / RS-7 / RS10-11 )
Antena: dipol

En el moment del llançament, DIY emetrà en baixa potència i sols telemetria RTTY fins a verificar l’estat de la bateria. Es pot rebre amb el software FLDIGI-HAB. Un cop verificat el bon funcionament de la bateria, el ROBOT CW s’activarà. S’agraeixen informes de recepció.

 

STECCO (Itàlia)

Es tracta d’un pocketcube 6p dissenyat per escoles d’enginyeria i universitats italianes. El nom STECCO  és l’acrònim de Space Travelling Egg-Controlled Catadioptric Object. El giny vol provar un innovador dispositiu de control d’altitud així com un digirepetidor en banda de radioaficionats.

Freqüència de pujada i baixada: 435.800 Mhz, 9600 baud FSK modulation, codificació G3RUH, AX.25.

STECCO: getting ready for integration… pic.twitter.com/TJlKKRs6Q2

— Augusto Nascetti (@auo1971) December 19, 2020   BCCSAT-1 (Tailàndia)

BCCSAT-1 és un satèl·lit amb finalitats educatives i de captació multi-espectral. Incorpora 4 càmeres per a capturar imatges de la terra en diverses longituds d’ona: vermell, verd, blau, infraroig proper i infraroig llunyà. Ha estat desenvolupat per estudiants de Bangkok. Les freqüències no han estat coordinades amb IARU. Informes de recepció a bccsat1@gmail.com

Balisa  435.635 MHz CW
Slow Scan Digital Video SSDV Data 435.635 MHz AFSK 1.2 kbps
Telemetria 435.635 MHz GMSK 9.6 kbps

͏͏

Font i crèdits: AMSAT

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

 
Categorieën: ca

Nova versió per a Echolink

do, 18/03/2021 - 22:01

El passat 16 de març es va alliberar la versió 2.1 d’Echonlink per a Windows, que no la versió per a Android. La nova versió maneja l’àudio a 16 bits el que li permet millor interacció amb les targes de só actuals. Se li ha aplicat canvis a la presentació en pantalla i menús, permet la selecció automàtica de proxy i resol algun mal funcionament  a més d’altres millores.

A Catalunya hi ha diversos links i repetidors enllaçats a la conferència echolink CATALANA.

͏͏

Font: echolink.org

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

Categorieën: ca

Enxaneta, el primer nanosatèl·lit català

do, 11/03/2021 - 23:28

Fa uns mesos la Generalitat de Catalunya va iniciar una nova estratègia anomenada NewSpace juntament amb l’IEEC ( Institut d’Estudis Espacials de Catalunya) amb l’objectiu de potenciar les tecnologies de l’espai en l’àmbit català. El primer repte fou enlairar un nanosatèl·lit. Es va iniciar un concurs per a posar-li nom, en acord amb la CCMA ( Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals).  En la tria hi participaren més de 10.000 infants a través del programa infantil de televisió InfoK. El nom guanyador fou Enxaneta.

Així doncs, el primer nanosat català es diu Enxaneta, 3B5GSat com a nom formal, i s’enlairarà el proper dissabte 20 de març a les 07h07 des de la històrica base de llançament de Baikonur, al Kazakhstan. L’Enxaneta anirà com a càrrega d’un coet Soiuz 2. Es tracta d’un CubeSat, desenvolupat per Sateliot, de 3 unitats, orientat a desplegar serveis de connectivitat IoT ( Internet de les Coses ). El giny permetrà obtenir dades de sensors desplegats arreu del territori català, especialment en zones de no cobertura de xarxes de telefonia mòbil: sensors de cabal de rius i reserva d’aigua, seguiment de fauna salvatge, estacions meteorològiques, moviments del sòl, monitoratge de ramats i conreus, etc.

L’enlairament es podrà seguir per la web   www.ensposemenorbita.

Ja està de camí un segon nanosat de 6 unitats construït per Open Cosmos orientat a serveis d’observació de la terra a través d’imatges en diferents bandes espectrals: anàlisi de cultius, prevenció i detecció d’incendis forestals, desenvolupament rural i urbà, gestió de l’aigua, protecció de medi marí.

L’estació terrestre de seguiment està situada a l’Observatori Astronòmic del Montsec.

͏͏

Font: CCMA, IEEC, GENCAT, SATELIOT, OPEN COSMOS

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

Categorieën: ca

CW per a aprenents

di, 09/03/2021 - 00:44

Els nouvinguts al CW sovint es troben amb la dificultat de treballar estacions a baixa velocitat. Per a resoldre aquest problema, un grup reduït de radioaficionats més experimentats ajuden amb regularitat als aprenents a millorar en velocitat. Han creat un grup de FaceBook anomenat  SLOW CW UK i conviden a tothom a adherir-s’hi.

Solen trobar-se a 3555 kHz  +- QRM molts vespres entre les 19h30-20h30 UTC encara que prioritàriament els divendres i dissabtes. Criden com a CW SLOW i es pot treballar amb ells a partir d’unes 10 paraules per minut.

͏͏

Font: www.facebook.com/groups/251902606060700/

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

Categorieën: ca

AMSAT-DL a l’escolta de sondes a Mart

wo, 03/03/2021 - 23:55

͏͏ ͏͏
AMSAT-DL ha publicat un vídeo on es pot veure la recepció dels senyals ràdio d’algunes de les sondes a Mart. Concretament la sonda xinesa Tianwen-1 i la Hope Emirates Mars Mission, ambdues orbitant Mart i emetent en la banda de 8.4 Ghz.

La recepció ha estat possible fruit de la cooperació amb l’institut de recerca Sternwarte Bochum Institute, que disposa d’un observatori a l’estat federat de Rin del Nord-Westfàlia, Alemanya. El senyal es capta amb una antena parabòlica de 20 metres de diàmetre. Un LNA en la banda X, destinada a comunicacions espacials, baixa a una freqüència inferior on finalment es rep en un receptor SDR AirSpy.

͏͏ ͏͏ ͏

El vídeo mosta estones en que el senyal es perd degut a que el mateix planeta eclipsa la sonda. Es percep perfectament l’efecte doppler i en algun moment es visualitza no sols la portadora, també les bandes laterals.

Des d’aquesta antena de Bochum, el grup AMSAT-DL ha fet altres fites, com l’any 2006 quan varen  rebre el senyal de la nau Voyager 1, en el seu camí de sortida del sistema solar, en aquell moment a 15.000 milions de kilòmetres.

͏͏

Font i crèdits: AMSAT-DL, Sternwarte Bochum Institute

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

Categorieën: ca