Radioaficionats.CAT

Syndicate content Radioaficionats.CAT
Portal d'informacio d'URCAT
Updated: 3 hours 58 min ago

Taller de programació de codeplugs DMR

Sat, 22/01/2022 - 15:37

 

La Unió de Radioaficionats de Catalunya URCAT i els companys de BrandMeister EA3 organitzen un taller de programació de codeplugs DMR. Com a requerimtnet cal tenir operatiu un ID de DMR, un equip DMR de qualsevol marca i un ordinador portàtil amb els drivers instal·lats i el cable de programació. Incripcions gratuïtes previ enviament d’un correu electrònic a eb3cpn [arrova] brandmeister.es  tot indicant nom i cognoms, indicatiu, telèfon , marca i model del equip DMR abans del 7 de febrer. En l’aturada de migdia hi ha la possibilitat de quedar-se a dinar. També cal inscripció a  ea3hkm [arrova] urcat.cat  ( 15 €/persona ). Amb el suport de l’Ajuntament de La Llagosta.

 

Dia: Dissabte 12 de febrer de 2021

Hora: de les 10:00 a les 13:00 i de 15:00 a 18:00

Lloc: seu de l’URCAT  C/Mercat, 2  – La Llagosta

 

 

͏͏

Font: URCAT, EB3CPN – Toni

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

   
Categories: ca

Excel·lents condicions de propagació troposfèrica

Mon, 03/01/2022 - 23:33

 

 

La darrera setmana d’any del 2021 i la primera de 2022 hi ha hagut unes condicions de propagació per conducte troposfèric excepcionalment bones en el Mediterrani occidental. Això ha estat degut a un potent anticicló que ha propiciat una inversió tèrmica molt marcada i ha permès als senyals de VHF y UHF assolir distàncies extraordinàries per sobre la mar Mediterrània. Com a mostra alguns exemples:

 

 • La balisa ED3YBF que opera a 432 MHz ha estar rebuda a 9H (Malta), més de 1200 Km.

 

 

 • Diversos radioaficionats han pogut arribar a repetidors de l’illa de Sardenya. EA3FRB des de Sant Joan de Montserrat va poder entrar a l’R2 de Sardenya i aquest vídeo mostra un QSO entre EA3HSL (Vilanova i la Geltrú) i EA5IYL (Alacant).

 

 

 • Les condicions en FT8 per 144 MHz han estat excepcionalment bones. Diversos radioaficionats han treballat diversos països de la ribera Mediterrània, com per exemple EB3DKE

 

Rebuda la #eQSL
Increïble senyal amb el contacte de l'illa africana de Pantalleria.
Propagació inusual a VHF#HamRàdio #IH9YMC pic.twitter.com/pRYNFEOyDx

— Joan Ramon (@joanravi) January 2, 2022

 

 • Hi ha hagut gran facilitat de contactes entre repetidors dels Païssos Catalans.

 

QSO amb els companys @EA5IVT, Leo EA6AMZ (Eivissa), EA5ISA i EA5ISV (Alfafar), i Mateu EA6AFV (Mallorca), tots pel repetidor R3 d'Eivissa. A més, rebut de nou el mux italià DAB Italia. Gran jornada de propagació mediterrània

Categories: ca

Bon Nadal i venturós 2022

Sat, 18/12/2021 - 22:00
  La URCAT us desitja un Bon Nadal i un venturós 2022 ple de bons QSOs.

 

 

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

 

Categories: ca

Propostes de ràdio per Nadal 2021

Fri, 17/12/2021 - 01:19

 

El temps nadalenc propicia descans i la possibilitat de gaudir de totes les modalitats de la ràdio. Us oferim algunes propostes d’esbarjo nadalenc en ràdio.

 

__________________________________________________________________________________________________________________

 

Entre l’1 de desembre de 2021 i el 31 de gener de 2022 s’activarà els indicatius PA21XMAS, PD21SANTA i PD22HNY. Aquells que treballin els tres indicatius optaran a obtenir un certificat acreditatiu. Actius a HF, 144 i 432, en SSB, FT4 i FT8. Els radioaficionats al comanament de l’activitat són PA5DX Raymond, PD8DX Wijnand i PD9YL Ramona.

 

__________________________________________________________________________________________________________________

 

S’ha anunciat la fi de l’edició anual de World Radio TV Handbook . El fet que la majoria d’informació estigui a internet de franc ha portat als seus editors a tancar la paradeta. L’edició 2022 serà la darrera. Un bon moment per a comprar-la i regalar-la a algun radioescolta.

 

__________________________________________________________________________________________________________________

 

͏͏S’ha anunciat una nova activació SSTV des de l’Estació Espacial Internacional dins les transmissions que formen part del Moscow Aviation Institute SSTV experiment (MAI-75). Les dates previstes són des de diumenge 26 de desembre ( dia de Sant Esteve) a partir de les 18h25 UTC fins divendres  31 de desembre a les 17h05 UTC. La temàtica de les imatges serà l’exploració espacial. S’usarà l’equip Kenwood TM-D710 des del mòdul rus Zvezda. L’ISS emet habitualment SSTV en mode PD120 per la freqüència de 145.800 MHz. Les imatges es poden compartir a la Galeria SSTV d’ARISS

 

An ARISS SSTV Event is planned for Dec 26 thru Dec 31. The theme will be lunar exploration. Event will take place at 145.800 MHz and the planned mode is PD 120. Scheduled times currently are:
Start – Dec 26 at 18:25 UTC
Stop – Dec 31 at 17:05 UTC
Stay tuned here for any updates.

— ARISS (@ARISS_status) December 14, 2021

 

__________________________________________________________________________________________________________________

 

Chris, ZS1CDG estarà actiu com a 7P8GOZ des de Lesotho, entre els dies 20-26 de desembre de 2021. Treballarà les bandes de 40m, 20m, 15m, 10m, en FT8. QSL via ZS1CDG. Una bona oportunitat per a treballar aquest país sudafricà.

 

__________________________________________________________________________________________________________________

 

Degut a la Covid l’any passat es va cancel·lar la tradicional transmissió de Grimeton Radio / SAQ . Es tracta d’un transmissor de 200 kW en ona llarga, a 17,2 kHz, declarat patrimoni mundial de l’UNESCO i que emet en dates assenyalades.
Per aquest 2021 s’ha anunciat la transmissió en CW de Grimeton Radio / SAQ el 24 de desembre: iniciarà a les 7h30 UTC amb la sintonització del transmissor; el missatge en CW serà emès a les 08h00 UTC. Es podrà seguir pel canal de YouTube. Els informes de recepció via formulari web.

També s’ha anunciat que possiblement el dia 23 de desembre enre les 12h00 UTC i 15h00 UTC es podria fer breus emissions amb objectiu de mesures i proves.

Simultànemanet s’activarà l’estació SK6SAQ a 3535 , 7035, 14035 kHz en CW i 3755 i 7140 kHz en SSB.

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________

 

 Icom ha anunciat un nou projecte sota el lema “Projecte ICOM SHF-Desafiament a la banda SHF-“, en el qual han iniciat el desenvolupament d’equips de radioaficionats compatibles amb les bandes de 2,4 GHz i 5,6 GHz. Diuen “estigueu atents als nous reptes d’Icom per mostrar la nova diversió i el potencial de la ràdio radioaficionat.” . Cadrà estar atents doncs.

 

ICOM SHF Project~SHF帯への挑戦~」をテーマに掲げ、2.4GHz、5.6GHz帯に対応するアマチュア無線機の開発に着手しました。アマチュア無線の新しい楽しみと可能性を示す、アイコムの新たなる挑戦にご期待ください。https://t.co/IXftwf5plh

— アイコム株式会社 Icom Inc (@Icom_Inc_Japan) December 10, 2021

 

 

Font: PA5DX Raymond, PD8DX Wijnand, PD9YL Ramona, ZS1CDG Chris, Grimeton Radio, WRTH, ICOM.

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

 

     
Categories: ca

Radioafició a la Lluna

Sun, 12/12/2021 - 12:00

 

La nau Omotenashi del Japó, la nau d’aterratge lunar més petita del món, durà un sistema de comunicació en bandes X i UHF, encara que no serà  un transponder de banda de radioaficionats. Omotenashi és un CubeSat 6U que es llançarà mitjançant un coet SLS de la NASA el mes de febrer de 2022. La missió durarà de 4 a 5 dies. El nom és l’acrònim de Outstanding Moon Exploration Technologies demonstrated by Nano Semi-Hard Impactor. En JQ1ZVI , Wataru Torii, del radioclub de l’Agència d’Exploració Aeroespacial del Japó (JAXA),  va dir que els radioaficionats poden jugar un paper en la recollida de dades de la nau espacial.

La nau espacial està formada per dos components separables, ambdós amb sistemes de comunicació independents: un mòdul en òrbita i una sonda de superfície. El mòdul en òrbita portarà la sonda de superfície a la Lluna. Transmetrà dades de balisa o telemetria digital a UHF (437,31 MHz). La sonda de superfície lunar transmetrà telemetria digital o informació d’acceleració en els 3 eixos  en senyal analògic modulat en FM a UHF (437,41 MHz). La potència d’emissió serà d’1 W en ambdós casos. 

Si aconseguim rebre el senyal UHF de la sonda de superfície, podríem conèixer les dades d’acceleració sobre l’impacte a la Lluna i l’èxit de la seqüència d’aterratge“, va explicar Torii. “Ja tenim una estació per a l’enllaç ascendent i descendent a Wakayama, al Japó, utilitzada com a estació EME [moonbounce]. Tanmateix, si el satèl·lit queda ocult des del Japó, no podem rebre el senyal d’enllaç descendent. Per tant, necessitem molta ajuda de radioaficionats de tot el món“.

La balisa del mòdul en òrbita transmetrà a 437,31 MHz mitjançant PSK31. La balisa de la sonda de superfície transmetrà a 437,41 MHz mitjançant FM, PSK31 i PCM-PSK/PM.

 

Contacte per a col·laborar: Torii, JQ1ZVI, a torii.wataru [arrova]  jaxa.jp

 

 

Font: NASA, JAXA

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

   
Categories: ca

Anàlisi tècnica de les millores aplicades a la balisa ED3YBF

Mon, 06/12/2021 - 21:36

 

Amb les darreres modificacions aplicades a la balisa ED3YBF que ha passat a modulació FSK s’ha aconseguit reduir l’impacte radioelèctric.  Presentem un breu estudi tècnic descriptiu de les millores.

 

Anàlisi de la balisa en ASK

La balisa ED3YBF es va posar en funcionament  l’1 de març de 2021 i està situada en el municipi de Sant Fost de Campsentelles, a 390m asl, locator JN11CL. La potència d’emissió és de 2,5W, la freqüència 432.405 MHz, i l’antena és una trebol omnidireccional (polarització horitzontal).

El fet d’estar situada en una zona amb alta densitat de radioaficionats es pot donar el cas que algunes estacions la rebin amb senyals molt intensos. Tot amb tot, ningú ha aportat mesures fiables del senyal per a avaluar possibles  afectacions mesurades en µV/m o dBm.

En el projecte inicial l’oscil·lador de la balisa era un Fractional-N PLL (ADF4351) d’Analog Devices. Aquest xip ha estat utilitzat en multitud d’aplicacions, sempre amb resultats exitosos. És totalment programable però no hi ha massa accés a la circuiteria: tot es predisposa a través de firmware. Com que la freqüència de la balisa és de 432.405 MHz, la freqüència de comparació del PLL ha de ser de 5 kHz. En connectar un analitzador d’espectre a la sortida del PLL es pot observar que, amb aquesta freqüència de comparació, apareixen senyals espuris que es repeteixen cada 20 kHz per sobre i per sota de la freqüència central (432.405 MHz). El nivell màxim d’aquests senyals espuris és de -60 dB per sota de la portadora (dBc)

 

Espectre de modulació ASK amb espuris cada 20kHz per sota -60dB

Aquest nivell d’espuris és totalment ajustat a norma. El Reglament de Radioaficionats, Annex-1 4.0 Prescripciones Técnicas, en l’apartat 4.1 diu:

4.1 La potencia media de todo componente de una emisión no esencial suministrada por un transmisor a la linea de transmision de la antena no debe rebasar los siguientes valores:

I en l’apartat 4.1.3 diu:

4.3.1 Frecuencias entre 235 y 960 MHz: 60 dB ( 60 decibelios) por debajo de la potencia media, dentro de la anchura de banda necesaria, cuando dicha potencia es superior a 25 vatios, sin exceder de 20 milivatios o 40 dB (40 decibelios) por debajo de la potenica media, dentro de la anchura de banda necesaria, cuando es igual o inferior a 25 vatios, sin exceder de 25 microvatios.

Per tant la balisa en ASK complia totalment la normativa pel que fa a emissions espúries establertes per Reglament de Radioaficionats.

En CW-ASK el modulador anul·la o dóna pas a una portadora (ON/OFF). En aquest cas, quan s’anul·la la portadora l’oscil·lador queda atenuat 72 dB. Hi ha algunes estacions que reben el residual de l’oscilador, el que vol dir que el seu nivell de recepció del senyal és superior a 72 dB sobre el soroll, amb aquesta sensibilitat, els espuris a +/- 20 kHz els rebran com a mínim 12 dB per sobre del soroll, inclús arribaran a rebre els espuris de +/-40 kHz o de +/- 60 kHz.

Amb aquestes dades es va decidir decidir posar en marxa la balisa, pensant que això permetria avaluar possibles afectacions a les estacions de radioaficionats més properes i intentar corregir-les.

 

Solució de millora: FSK

La solució adoptada ha estat dissenyar un nou modulador que incorpora la tecnologia DDS (Direct Digital Synthesis). Això permet canviar el tipus de modulació de la balisa: originalment era CW-ASK (A1a)  i ara passa a ser CW-FSK (F1a). En modular FSK no hi ha “clics” de manipulació. L’ús de DDS per generar el senyal de RF també millora el soroll de fase. En l’espectre generat pel DDS no s’observa cap senyal espuri.

 

 

Espectre de modulació FSK sense espuris

Seguint les recomanacions de la IARU el desplaçament de freqüència en FSK és de 400 Hz. La velocitat de transmissió en CW continua sent la mateixa: 12 ppm. El DDS ha permès incorporar una codificació MGM (Machine Generated Mode).

La seqüència està programada per enviar l’indicatiu codificat en PI4, seguit de l’indicatiu i locator en CW-FSK per acabar amb 16 segons de portadora. PI4 és un mode digital dissenyat específicament per balises i estudis de propagació; és similar al JT4, JT9, i WSPR

La nova seqüència de transmissió de la balisa queda així:

   • Inici seqüència en el  segon 00 de cada minut
   • Indicatiu MGM 24 sec
   • Pausa 1 sec
   • Indicatiu + locator en CW-FSK ~ 15 sec
   • Pausa 1 sec
   • Portadora ON 16 sec
   • Portadora OFF 3 sec


Mitjançant el software de recepció PI-RX, el senyal de la balisa es pot arribar a descodificar 25 dB per sota del soroll del receptor, molt abans que la CW-FSK sigui audible. El sistema PI4 l’ha desenvolupat el grup de balises OZ7IGY; és un projecte anomenat “Next Generation Beacons”.

 

Els controls de recepció es poden enviar a la pàgina de UK Microwave Group (gratuït, requereix registre ).  També a la pàgina d’URCAT.  Més informació al web EA3CNO.

 

Font: EA3CNO, URCAT

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

 
Categories: ca

Col·laboració URCAT a l’Altra Ràdio: Desembre 2021

Wed, 01/12/2021 - 20:45

͏͏

En aquest enllaç es pot escoltar la col·laboració del president de l’URCAT al programa Altra Ràdio de Ràdio 4, amb data 1 de desembre de 2021.

Enllaç mp3 = Altra Ràdio  1 de desembre de 2021

Entre els minuts 23:58– 29:42

͏͏

 

Font: URCAT

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

 
Categories: ca

SSTV des de l’Estació Espacial Internacional ISS: Desembre 2021

Sun, 21/11/2021 - 22:22

 

͏͏S’ha anunciat una nova activació SSTV des de l’Estació Espacial Internacional dins les transmissions que formen part del Moscow Aviation Institute SSTV experiment (MAI-75). Les dates previstes són  dimecres 1 de desembre, 12:10 UTC – 19:10 UTC i dijous 2 de desembre 11:40 UTC – 17:20 UTC. S’usarà l’equip Kenwood TM-D710 des del mòdul rus Zvezda. L’ISS emet habitualment SSTV en mode PD120 per la freqüència de 145.800 MHz. Les imatges es poden compartir a la Galeria SSTV d’ARISS. La recepció és fàcil amb qualsevol equip de radioaficionat. S’aconsella fer un seguiment per a saber quan l’ISS sobrevola Europa.

 

Activation of the MAI-75 SSTV experiment is proposed for December 1 and 2. Targeted start and stop times in UTC are:
December 1 – Start: 12:10 – Stop: 19:10
December 2 – Start: 11:40 – Stop: 17:20
Opportunities for N. America on Dec 1 and only far eastern N. America on Dec 2.

— ARISS (@ARISS_status) November 19, 2021

͏͏ ͏

͏͏ ͏͏͏

Font: ARISS

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

     
Categories: ca

Balisa ED3YBF canvia a mode digital PI4

Fri, 19/11/2021 - 23:55

 

Avui divendres 19 de novembre la balisa ED3YBF ha canviat el mode de modulació. Fins a data d’avui ha estat emetent CW en A1A. A partir d’avui passa a emetre en F1A:  CW-FSK  i el mode digital PI4-FSK.  La balisa ha estat actualitzada en base al projecte “Next Generation Beacons”. Actualment el missatge es pot descodificar mitjançant un PC o “a orella”.

El nom PI4 – PharusIgnis4  prové de les paraules far (Pharos en grec clàssic),  foc (Ignis en llatí) i el 4 en referència als 4 tons FSK. És compatible amb la normativa per a balises del comitè VHF de la IARU R1.

Es transmet en seqüències d’1 minut: Inicia amb l’indicatiu en PI4 que triga 24,333 sec, a continuació una pausa de 0,667 segons, segueix amb l’indicatiu (i locator opcional) en CW, una nova pausa de 0,5 segons i la resta fins 59,5 segons s’emplena amb portadora per a fer una nova pausa de 0,5 segons abans de tornar a iniciar el cicle.

PI4 pot emetre 38 caràcters: les 26 lletres de l’abecedari, el dígits de 0 a 9 , l’espai en blanc i la barra de divisió. Se li aplica un codi de correcció d’errors FEC 1/2 i codificació convolucional de longitud 32. També un entrellaçament de bits que el fa més immune al soroll de ràfegues. Es mesclen els bits de dades amb un vector pseudo aleatori sincronitzat el resultat del qual són 146 bits expressats amb símbols en 4 estats. Cada símbol representa un desplaçament en freqüència de 12 kHz dividit per 2048 mostres que equival a 5,859375 Hz per símbol, valor que es multiplica per una constant K i que conforma la modulació 4-FSK. Amb K=40 s’aconsegueix un ample de banda de 709,125 Hz i espai de guarda entre canals de 161,0625 Hz. PI4 és capaç de descodificar missatges amb relació senyal / soroll de fins a -23 dB.

͏͏ ͏͏ ͏

Descodificació a orella

 • Freqüència de la balisa = 432.405 MHz.
 • Modulació per desplaçament de freqüència FSK.
 • Els tons FSK estan separats 400 Hz.
 • La codificació és en Morse.

Per rebre CW-FSK, s’ha de sintonitzar el receptor a la freqüència de 432.4043 MHz – USB, i s’obté un to en CW de 700 Hz. Si es configura el receptor en la posició de CW, la freqüència sintonitzada ha de ser 432.405 MHz. La transmissió en CW-FSK de l’indicatiu i el locator té lloc des del segon 25 fins al segon 41 de cada minut.

͏͏ ͏͏ ͏

Descodificació amb PC:

Cal baixar el programa PI-RX (gratuït) des de la pàgina d’OZ7IGY: https://rudius.net/oz2m/software/pi-rx/

 • Per rebre PI4 la freqüència sempre ha de ser 432.4043 MHz – USB.
 • En PI4 només es transmet l’indicatiu: inicia el segon 00 i acaba en el segon 24 de cada minut. Cal tenir l’ordinador amb l’hora sincronitzada donat que el programa només té una tolerància de ±2 segons.
 • Aquest programa pot rebre senyals fins a 25 dB per sota el nivell de soroll del receptor.

En obrir el programa apareixerà una pantalla en la que es pot visualitzar l’espectre (cascada) i els diversos paràmetres de recepció.

 

 

L’electrònica ha estat dissenyada i muntada per EA3CNO. La balisa ha estat apadrinada per URCAT.

 

͏͏ ͏

͏͏

Font: EA3CNO – Antoni

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

         
Categories: ca

Torna el mercat de segona mà de Cerdanyola

Fri, 12/11/2021 - 16:28

Després de molts mesos d’aturada forçosa degut a la Covid 19, torna el mercat de segona mà de Cerdanyola del Vallès que es celebra el segon dissabte de cada més i que organitza el Radio Club del Vallès, EA3RCH. L’horari és des de les 9h fins a les 13h a l’ateneu municipal, carrer Indústria, 38-40.

͏͏

Font: EA3RCH, EA3AYR – Miquel Àngel

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

Categories: ca

Virtual HamFEST 2021 per cancel·lació de Tokyo Ham Fair

Wed, 10/11/2021 - 01:31

Per segon any consecutiu la JARL ha cancel·lat la Tokyo Ham Fair degut al Covid-19. Un grup de voluntariosos radioaficionats japonesos, sense participació de la JARL, s’ha organitzat per a fer una trobada virtual dissabte 13 de novembre. S’anomena Virtual Ham Fes 2021. La trobada tindrà punt de trobada i exposició, nombroses conferències per Zoom així com un “experiment social en FT8” consistent en fer QSOs en mode FT8 amb els membres de l’organització. Es demana enviar els logs per a poder fer un anàlisi de l’evolució de la propagació durant la trobada.

Aquest és el calendari previst en hora local japonès:

09h45 – 10h00 Ceremònia d’obertura.

10h00 – 10h30 Xerrada “Utilitzem eQSL.cc”, a càrrec d’en JH4PHW Shiro Sakai.

10h30 – 10h40 Manipuladors de CW Hymond.

10h40 –11h20 Operació de comunicacions per satèl·lit en estació mòbil en directe, a càrrec de JO2ASQ Yuki Shimizu.

11h20 – 11h50 CW re-enllaçant al cicle solar 25, a càrrec de JJ1FXF.

11h50 – 13h00 Aturada per a dinar.

13h00 – 13h45 SOTA AHA- juguem a gran escala.

13h45 – 14h15 Darreres novetats i diversions ICOM. Es presentarà les possibilitats en DSTAR del walkie ID-52.

14h15 – 14h45 Cada dia de vida del primer radioaficionat virtual a càrrec d’en JP3XZB Mir.

14h45 – 15h15 Descans / cafè.

15h15 – 15h45 Explicació del funcionament del satèl·lit “Hirogari”,  comunicació d’alta velocitat per radioaficionats.

15h45 – 16h15 Operar l’equip en shack remot.

16h15 –16h45 Revisió de la normativa. Equips de ràdio utilitzats durant l’olimpíada de Tokyo.

16h45 –17h15 Descans per a berenar.

17h15 –18h00 Contemplar el món a través de la radioafició, a càrrec de JH4RHF Junichi Tanaka.

18h00 Comiat

També hi haurà una multi-conferència de punt de trobada per Zoom amb capacitat fins a 500 participants i llotges individuals o per clubs on es fan tota mena de demostracions. Podeu llegir el programa d’actes complert en català.

͏͏

Font: Virtual Ham Fes 2021

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

       
Categories: ca

Trobada de germanor a Amer, novembre 2021

Mon, 08/11/2021 - 23:26

 

Un any més, una colla de radioaficionats pertanyens al grup de Whatsapp Radioaficionats Pel Món,  en col·laboració amb URCAT , el Radioclub Bisaura i EA3RCH, s’han trobat en la segona jornada de germanor a Amer, la Selva. Agraïments a EA3ENR, Jordi i tots els que han col·laborat.

 

͏

͏͏

Laura Ribas ( xyl-EA3ANS) n’ha fet aquest magnífic compendi d’imatges a Flickr:

͏͏

Font i crèdits: Laura Ribas .

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

     

Categories: ca

Expedició al Pol Nord

Mon, 08/11/2021 - 21:05

Dos radioaficionats alemanys, DF3TS – Martina i DC8TM – Thomas estaran actius des de l’arxipèlag Svalbard, Noruega, referència IOTA EU-026, entre els dies 10 a 13 d’Abril de 2022. Usaran indicatius JW/DF3TS/P, JW/DC8TM/P principalment en modes SSB i FT8.

Des del 14 al 17 d’abril s’activaran des duna base científica polar russa a la deriva sobre el gel, anomenada “Severnyi Polyus” , a uns 80km del Pol Nord. Referencia de flora i fauna mundial WWFF RFF-0176. En SSB i FT-8 a 40m – 30m – 20m (principal) – 17m. Indicatius DP0LE , RA/DF3TS/P , RA/DC8TTM/P.

Si les condicions ho permeten, en aquest període intentaran activar des del mateix Pol Nord. Serà molt breu, menys de 30 min, amb els indicatius DP0LE, DF3TS/P , DC8TTM/P.  Amb 100W , un dipol vertical i en SSB a 20m.

Aquestes són les freqüències habituals per a WWFF en HF  SSB:  3.744, 7.144, 14.244, 18.144, 21.244, 24.944, 28.444.

͏͏

Font: www.qrz.com/db/DC8TM

͏͏

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

Categories: ca

Centenari del primer contacte transatlàntic de radioaficionats

Fri, 05/11/2021 - 04:00

͏͏ ͏͏

L’any 1921, el nord-americà Paul Godley (2ZE), es va embarcar en una expedició DX a Ardrossan, Escòcia, per rebre el primer missatge transatlàntic de radioaficionats en ona curta procedent de l’estació  1BCG situada a Greenwich, Connecticut, EUA. Fou unidireccional donat que a Escòcia sols es va instal·lar una estació receptora.

En homenatge a Paul Godley, l’OFCOM ofereix a tots els radioaficionats del Regne Unit la possibilitat d’utilitzar el sufix “/2ZE” a l’indicatiu propi, de l’1 al 26 de desembre de 2021. Adicionalment el Crocodile Rock Amateur Group (CRAG) amb seu a Escòcia, operarà dues estacions commemoratives de Paul Godley per celebrar el centenari de l’èxit de la segona prova transatlàntica  que tingué lloc el desembre de 1921. Entre l’1 i 26 de desembre de 2021, els indicatius utilitzats per al centenari seran GB2ZE i GB1002ZE.

També s’organitza una exposició que s’acollirà al Centre del Patrimoni de North Ayrshire, Saltcoats. Aquesta exposició s’obre des de l’1 de novembre fins a mitjans de desembre de 2021.

͏͏

Font i crèdits: RSGB, ARRL, www.transatlantic.org.uk.

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

Categories: ca

Col·laboració URCAT a l’Altra Ràdio: Novembre 2021

Wed, 03/11/2021 - 18:43

En aquest enllaç es pot escoltar la col·laboració del president de l’URCAT al programa Altra Ràdio de Ràdio 4, amb data 3 de novembre de 2021.

Enllaç mp3 = Altra Ràdio  3 de novembre de 2021

Entre els minuts 44:50– 48:39

 

Font: URCAT

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

         
Categories: ca

Festival de l’Eclipsi Antàrtic, desembre 2021

Tue, 02/11/2021 - 06:00

 

Aprofitant un eclipsi solar que hi haurà a l’Antàrtida el 4 de desembre de 2021, la Ham Radio Science Citizen Investigation HamSCI convida a la comunitat de radioaficionats a participar en un experiment de mesura de desplaçament de freqüència.

 

 

La mateixa HamSCI introdueix l’experiment en aquests termes: «Se sap que els canvis en la densitat d’electrons de la ionosfèrica causats pel clima espacial i els canvis solars diürns provoquen desplaçaments Doppler en els camins de les ones en HF. Per exemple, vegeu la figura 7 a Boitman et al., 1999. El primer intent de HamSCI de mesurar aquests desplaçaments Doppler va ser durant l’eclipsi solar total de l’agost de 2017. Estem planificant una mesura acurada durant l’eclipsi del 2024. Com a part del centenari de les estacions horàries  WWV, cinquanta estacions van recollir dades de l’efecte Doppler per al primer Festival de Mesurament de Freqüències, demostrant el valor de la participació dels voluntaris en la recollida d’aquestes dades. Aquest any, demanem que tots els radioaficionats, radioescoltes d’ona curta i altres capaços de fer mesures de freqüència HF d’alta qualitat, ens ajudin a recollir dades de freqüència per a l’eclipsi solar del 4 de desembre a l’Antàrtida.»

 

Algunes de les preguntes per a les quals cerquen resposta són:

 1. Com varien els camins de propagació de les estacions estàndard de temps d’ona curta durant un dia natural?
 2. Quines propietats de la ionosfera podem mesurar observant la variació en aquests camins de propagació d’HF?
 3. Quin efecte tindrà l’eclipsi anular en aquestes vies de propagació?
 4. Com es diferencien les diverses tècniques de mesura per entendre la variació del camí?
 5. Hi ha voluntaris interessats en recollir dades a les regions d’eclipsi total?

   

Els objectius són:

 1. Promoure la bona voluntat internacional treballant amb ciutadans amb interès científic de tot el món
 2. Mesura els desplaçaments Doppler causats pels efectes del clima espacial a la ionosfera.

   

Horaris:

 • Inici de la col·lecta  de dades: 01 de desembre de 2021, 0000 UTC
 • Fi de la col·lecta de dades: 10 de desembre de 2021, 2359 UTC

   

Com participar:

 1.  Registreu-vos a la llista de correu del Festival Eclipse: https://groups.google.com/g/eclipse-festival
 2.  Recolliu dades segons les instruccions d’aquesta pàgina: hamsci.org/doppler-instructions
 3.  Envieu les dades aquí: https://cwru.app.box.com/f/3300f6a225af40a4b70f653583c9e361

   

͏͏

Font: HamSCI

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

           
Categories: ca

Jornada de formació: Introducció al DMR bàsic

Sun, 31/10/2021 - 13:33

La Unió de Radioaficionats de Catalunya, URCAT, organitza una jornada de formació d’introducció al DMR bàsic. Aquests són els continguts:

  • Xarxes DMR i accès a BrandMeister
  • Definicions de llenguatge bàsic
  • Principals grups de treball (talk groups TGs)
  • Equips digitals DMR per a radioaficionats

Dia: Dissabte 20 de novembre de 2021

Hora: de les 10:00 a les 13:00

Lloc: seu de l’URCAT  C/Mercat, 2  – La Llagosta

L’acte és gratuït i obert a qualsevol assistent. Per a tenir una previsió del nombre de persones i garantir les mesures de distanciament Covid, es prega enviar un email a  ea3hkm [arrova] urcat.cat .

CARTELL_URCAT_CONF_DMR_NOV21Baixa

͏͏

Font: URCAT , BrandMeister EA3

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

           
Categories: ca

Expulsió de massa coronal solar 28 octubre 2021

Fri, 29/10/2021 - 17:19

   

El 28 d’octubre de 2021 ha tingut lloc una expulsió de massa coronal solar. La causant ha estat la taca solar anomenada AR2887 que ha apuntat directament cap a la Terra. Això ha provocat una potent flamarada solar de classe X1. Una gran quantitat de partícules han estat expulsades direcció a la terra a uns 1457 km/s. Es preveu que les partícules arribin cap al migdia del dia 31 el que podria provocar una intensa tempesta solar els dies 31 i 1. Amb tota seguretat tindrà impacte en les transmissions de ràdio on a HF pot provocar molt de soroll.

   

͏͏

Font: NOAA

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

         
Categories: ca

Novetats en la conferencia echolink *CATALANA*

Thu, 28/10/2021 - 08:27

͏͏

Els darrers dies s’ha activat dos nous nodes a la conferéncia echolink *CATALANA*.

 • Primer link en la banda 23cm: ED3ZAG-L a la freqüència 1297.900 MHz, Locator JN11ck, sense subto. Cobertura a la ciutat de Barcelona.
 • Nou link a l’Alt Empordà (Radioclub de Figueres): ED3YAP-R a la freqüència simplex 145.337 MHz, subtó 77 Hz.͏͏ ͏͏ ͏

͏͏ ͏

Font: EA3ANS

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

Categories: ca

Manteniment de la torre, octubre 2021

Sun, 24/10/2021 - 00:21

Després de més d’un any sense poder accedir un grup suficientment nombrós de persones al radioclub degut a les restriccions COVID, aquesta tarda de dissabte 23 d’octubre, un equip de col·laboradors ha pogut seguir les tasques de manteniment de la torre d’antenes. S’ha pogut reemplaçar els vents del segon nivell. La tasca ha estat molt ràpida perquè els vents ja havien estat preparats amb antelació. S’ha pres mides exactes de la llargada que hauran de ser els vents del tercer nivell cosa que permetrà preparat-los amb per avançat i fer la renovació en una propera jornada. Tot seguit s’ha fet un berenar de germanor amb coca i panallets.

Agraïm profundament la col·laboració d’en EA3GKP – Ricardo , EA3DMM – José, EA3EYO – Josep, EB3FKA – Quico, ex-LU3EJA – Horaci i EA3FRB – Jaume

 

Font: URCAT

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

         
Categories: ca