Radioaficionats.CAT

Conteúdo sindicado www.radioaficionats.cat
Portal d'informacio d'URCAT
Actualizado: há 5 horas 35 minutos atrás

Col·laboració URCAT a l’Altra Ràdio: Desembre 2022

Quinta, 08/12/2022 - 17:01

 

En aquest enllaç es pot escoltar la col·laboració del secretari de l’URCAT al programa Altra Ràdio de Ràdio 4, amb data 7 de desembre de 2022.

Enllaç mp3 = Altra Ràdio  7 de desembre de 2022

Entre els minuts 43:17– 46:55

  ͏

 ͏

Font: RNE

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

         
Categorias: ca

Recepció de satèl·lits meteorològics polars a 137 MHz.

Domingo, 27/11/2022 - 19:02

 

En Ricardo – EA3GKP – ha activat una estació de recepció de satèl·lits meteorològics polars que transmeten en la banda de 137MHz . En aquesta banda hi ha actius els coneguts NOAA-15, NOAA-18 i NOAA-19, de l’administració oceanogràfica dels EE.UU, funcionant en APT – Automatic Picture Transmisson , així com el METEOR M2 de Rússia, en QPSK 72 Kbps.

 

Estació receptora satèl·lits polars meteorològics 137 MHz – EA3GKP

 

En Ricardo usa una antena QFH auto-construïda, un filtre passa-banda previ a un receptor RTL-SDR i una raspberry pi amb el software RaspiNOAA. Es tracta d’un software creat per VE3ELB que fa el control de les passades de cada satèl·lit en la freqüència correcte i doppler corregit. Es captura de cada transmissió, es processa el senyal resultant-ne imatges que es desen en carpetes accessibles des d’internet, com les de l’estació d’en EA3GKP .

Es pot obtenir més informació dels satèl·lits polars NOAA en aquesta guia.

 

A Viladamat , Alt Empordà, hi ha una estació de característiques similars que penja les captures a Twitter.

 

Categorias: ca

Cubesat GreenCube

Terça, 15/11/2022 - 17:14

 

GreenCube és un CubeSat 3U destinat a experimentar un laboratori biològic autònom per al cultiu de plantes a bord d’una plataforma CubeSat. El projecte de satèl·lit està gestionat per l’equip de recerca S5Lab de la Universitat Sapienza de Roma i hi participen ENEA (l’Agència Nacional Italiana per a Noves Tecnologies, Energia i Desenvolupament Econòmic Sostenible) i la Universitat de Nàpols “Federico II”. El projecte està coordinat per l’Agència Espacial Italiana (ASI) i es va aprofitar una oportunitat de llançament que oferia l’Agència Espacial Europea quan la nau fou enlairada a bord del vol inaugural Vega-C, el 13 de juliol de 2022. Es va posicionar a una òrbita terrestre mitjana (MEO) a aproximadament 5800 km d’altitud. GreenCube porta llavors de brassicàcies  per a l’experiment més llunyà de la superfície terrestre de cultiu de plantes en microgravetat.

 

  Empremta de cobertura GreenCube

 

La càrrega útil principal de la nau espacial es compon d’un recipient a pressió d’aproximadament 20x10x10 cm de mida, que allotja els actuadors i sensors necessaris per al seguiment i control ambiental i per permetre el cultiu de llavors. El recipient a pressió és capaç de controlar de manera autònoma la composició i la pressió de l’aire, la humitat, la re-circulació de l’aire, les condicions d’il·luminació i, en definitiva, controlar òpticament el creixement de les plantes mitjançant càmeres VIS i IR.

El sistema de comunicacions i control permeten treballen en dues bandes (UHF i banda S) amb un abast de fins a 10000 km amb òrbita inclinada, més de 5 vegades superior als rangs inclinats habituals considerats per les missions LEO CubeSat.

L’Institut de Sistemes Espacials de la Universitat de Stuttgart ha desenvolupat una càrrega útil secundària. La càrrega útil, anomenada PETRUS, és un motor PPT (Pulsed Plasma Thruster) que s’utilitzarà com a sistema de control d’altitud addicional, que es provarà en òrbita durant les operacions. El sistema de propulsió de la nau espacial està allotjat en un volum equivalent a una llauna de tonyina dins el 3U CubeSat.  

El subsistema de telecomunicacions GreenCube incorpora un repetidor digital disponible per a  radioaficionats. Pot funcionar en mode en temps real i en mode “emmagatzema i reenvia” i requereix una emissora de radioaficionats amb un PC Windows, antena direccional (com a mínim es recomana 10 dBi), connexió d’àudio entre el transceptor i l’ordinador.

La freqüència és la mateixa que s’utilitza en el canal de telemetria (435,310 MHz) i l’activació de la funció digipeater està programada almenys cada setmana durant els caps de setmana (de divendres a les 00:01 UTC fins diumenge a les 23:59 UTC), amb possibles ampliacions ocasionals. L’equip de S5lab de Sapienza proporciona el programari necessari per comunicar-se amb el satèl·lit juntament amb una guia tècnica de la configuració i les funcions de la GUI. El digipeater s’ha desenvolupat en col·laboració amb AMSAT Italia.

Alguns radioaficionats catalans ja han rebut la telemetria i es poden fer QSOs via digirepetidor.

 

Telemetria de la temperatura de panells solars Telemetria del giroscopi

GreenCube RX in Brazil pic.twitter.com/d1EhHu5yn2

— Roland Zurmely (@PY4ZBZ) November 13, 2022

 

I no sols telemetria: els radioaficionats catalans EA3CNO – Antoni  i  EA3EA – Jaume ja han fet QSO via digirepetidor.

 

 

 

Font i crèdits:  aquest breu article és una traducció amb lleugeres modificacions de l’informació disponible al web del projecte:  www.s5lab.space/index.php/greencube-home/ . Captures de footprint i telemetria EA3EA – Jaume. Captura de QSO EA3CNO – Antoni.

͏͏͏͏ ͏͏

͏͏Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

 

 

Categorias: ca

Parlem d’antenes magnètiques ?

Domingo, 13/11/2022 - 10:36

 

La Unió de Radioaficionats de Catalunya organitza una conferència i col·loqui sobre antenes d’aro magnètiques.  La xerrada anirà a càrrec d’en EA3ENR – Jordi – dissabte 26 de novembre de 2022, en horari 10h-12h a la seu d’URCAT: carrer del mercat, 2 – 1er , 5è de La Llagosta.

 

 • Avantatges i inconvenients de les antenes d’aro magnètiques.
 • Rendiment respecte a altres antenes.
 • Bona selecció per manca d’espai.
 • Seguretat davant les inclemències climàtiques.
 • Poques molèsties visuals al veïnat.
 • És cara aquesta elecció?
 • Col·loqui obert amb els assistents.

 ͏͏

   

͏

 

Font i crèdits: EA3ENR

͏͏͏͏ ͏͏

͏͏Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

͏͏͏͏ ͏͏ 

 
Categorias: ca

Antàrtida: FT4YM

Sexta, 04/11/2022 - 17:14

 

En David – FT4YM– estarà actiu des de Base Concordia, a l’Antàrtida durant la campanya d’estiu que va del mes de novembre de 2022 a març de 2023: pareu atenció al voltant de 14.110 KHz. L’activitat es pot dur a terme des de diverses localitzacions:

 • FT4YM: Base Dumont d’Urville, Petrels island.
 • FT4YM/P: Base Concordia.
 • FT4YM/P: Base Little Dome C.
 • FT4YM/P: Base Cape Prud’homme.

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

 

Font i crèdits: QRZ.com

͏͏͏͏ ͏͏

͏͏Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

     
Categorias: ca

Col·laboració URCAT a l’Altra Ràdio: Novembre 2022

Quarta, 02/11/2022 - 23:40

͏͏ ͏͏ ͏

En aquest enllaç es pot escoltar la col·laboració del secretari de l’URCAT al programa Altra Ràdio de Ràdio 4, amb data 2 de novembre de 2022.

Enllaç mp3 = Altra Ràdio  2 de novembre de 2022

Entre els minuts 50:19– 53:10

͏͏  ͏

 ͏

Font: RNE

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

       
Categorias: ca

Analítiques WSPR en panell Grafana.

Quarta, 02/11/2022 - 17:14

 

Pels amants del sistema WSPR, hi ha diversos llocs web on monitoritzar els contactes, el que permet fer-se a la idea de l’estat de la propagació. Darrerament ha aparegut un lloc web que presenta el contactes WSPR en forma de panell Grafana.

Grafana és una aplicació web d’anàlisi i visualització interactiva de codi obert i multi-plataforma. Proporciona gràfics i alertes per al web tot llegint de fonts de dades compatibles. És molt popular en operadores de telecomunicacions.

El panell Grafana permet visualitzar resultats per bandes, per distàncies, comparacions de relació SNR de receptors, comparació d’antenes, mapes per estació, etc…  i com a novetat molt espectacular, fa una presentació 3D del globus terrestre on es mostren els salts ionosfèrics.

 

 

Font i crèdits: wspr.live

͏͏͏͏ ͏͏

͏͏Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

     
Categorias: ca

Balisa meteòrica

Segunda, 31/10/2022 - 17:45

 

Al Regne Unit hi ha un grup anomenat UK Radio Astronomy Meteor Beacon , amb indicatiu GB3MBA. Aquests radioaficionats, també aficionats a l’astronomia, han instal·lat una balisa que permet monitoritzar l’entrada de meteors. La balisa emet des de l’observatori de Sherwood (locator IO93JC), a la freqüència de 50.408 MHz, polarització RHCP, 80 Watt i antena creuada Moxon. Emet una portadora constant sense modular disciplinada per GPS i cada 10 minuts envia una identificació en CW A1A.

A més, han instal·lat tres receptors SDR que permeten la monitarització: dos a les proximitats de Manchester i un proper a Londres. Al web mostren algunes captures d’entrades de meteors.

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

Font i crèdits: GB3MBA

͏͏͏͏ ͏͏

͏͏Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

   
Categorias: ca

Guerra dels Mons: activació W0W

Sábado, 29/10/2022 - 20:33

 

Amb motiu del 84è aniversari de l’emissió d’Orson Welles de la Guerra dels Mons el 30 d’octubre de 1938 , el Delaware Valley Radio Association DVRA activarà l’indicatiu especial W0W.

A l’emissió de 1938, els invasors marcians van aterrar per primera vegada a Grovers Mill, Nova Jersey (al municipi de West Windsor). El DVRA activarà W0W diumenge 30 d’octubre de 16h UTC a 21h UTC just des de Van Nest Park , situat a Grovers Mill West, municipi de Windsor Township, per a fer-ho coincidir amb el programa radiofònic.

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

Font i crèdits: Martin – W3PR , DVRA

͏͏͏͏ ͏͏

͏͏Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

 
Categorias: ca

Transmissions HAARP: 23-26 d’octubre de 2022

Quinta, 20/10/2022 - 10:05

͏͏͏͏ ͏

La universitat d’Alaska ha anunciat una nova campanya de transmissions del programa HAARP (Programa d’Investigació d’Aurora Activa d’Alta Freqüència) que tindran lloc entre el 23-26 d’octubre de 2022.

HAARP pertanyia a la Força Aèria dels EEUU i un acord signat el 2015 amb la universitat d’Alaska permet  operacions per a fer investigació ionosfèrica. Es composa de 180 antenes situades properes al Mount Sandfod que conformen l’anomenat IRI ( Ionospheric Research Instrument), capaç d’induir una aurora boreal a partir d’ones de radio. De fet és una de les instal·lacions més potents del planeta.

Per segona vegada hi participarà l’artista canadenca Amanda Dawn amb l’obra Ghosts in the Air Glow: Composition No. 2  ( Fantasmes en la Resplendor de l’Aire: composició 2), sota padrinatge del Consell de les Arts del Canadà. Consisteix en una transmissió de mitja hora repetida en quatre horaris i freqüències diferents, dividida en deu moviments, algun dels quals emès simultàniament en dues freqüències. Llistat complet d’horaris i freqüències. L’experiment inclou percebre la modulació creuada deguda a l’efecte Luxemburg-Gorky. S’agraeixen informes de recepció.

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

Font i crèdits: HAARP

͏͏͏͏ ͏͏

͏͏Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

Categorias: ca

L’escolta de la ràdio digital a AM i FM (imatges)

Sábado, 15/10/2022 - 19:06

 

En aquest enllaç  hi ha disponibles les imatges de la xerrada “L’Escolta de la ràdio digital en AM i FM” organitzada per URCAT avui 15 d’octubre de 2022.

 

 

La xerrada es pot visualitzar al canal youtube d’URCAT.

 

 

 

 

Font i crèdits: ADXB, Francisco Rubio, URC

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans

 

Categorias: ca

Col·laboració URCAT a l’Altra Ràdio: Octubre 2022

Sexta, 07/10/2022 - 13:10

͏͏ ͏͏ ͏

En aquest enllaç es pot escoltar la col·laboració del president de l’URCAT al programa Altra Ràdio de Ràdio 4, amb data 5 d’octubre de 2022.

Enllaç mp3 = Altra Ràdio  5 d’octubre de 2022

Entre els minuts 46:26– 49:40

͏͏ ͏͏ ͏

 ͏

Font: RNE

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

     
Categorias: ca

L’escolta de la ràdio digital a AM i FM

Terça, 04/10/2022 - 15:30

 

La Unió de Radioaficionats de Catalunya organitza una conferència amb títol “L’escolta de la ràdio digital a AM i FM” que tindrà lloc el proper dissabte 15 d’octubre de 2022, de 10h  a 12h,  a la seu de l’URCAT a La Llagosta. El conferenciant serà Francisco Rubio, president d’honor de l’Associació DX Barcelona

 

 • Radiodifusió en DRM ( Digital Radio Mondiale )
 • Què és i per a què serveix el DRM?
 • Situació al món.
 • Bandes, receptors, transmissors, serveis multimedia
 • Futur del DRM
 • Col·loqui obert

 

DRM_ADXB

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

   

Font i crèdits: ADXB

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

Categorias: ca

Una radioaficionada elegida Secretària General de l’ITU

Domingo, 02/10/2022 - 15:19

 

La Unió Internacional de Telecomunicacions – ITU – ha escollit la primera dona com a secretaria general. Es diu Doreen Bogdan-Martin i s’escau que és radioaficionada amb indicatiu KD2JTX. La senyora Bogdan-Martin es va imposar per 139 vots a 25 al candidat rus Rashid Ismailov.

 

Immensely proud to be the first woman ever elected to the post of @ITU Secretary-General.
We've finally smashed a 157-y.o. glass ceiling! – and I hope this result inspires women & girls everywhere to dream big & make those dreams a reality!#Plenipot pic.twitter.com/138WfX74fK

— Doreen Bogdan-Martin (@ITUBDTDirector) September 29, 2022

 

Havia estat directora de l’Oficina de Desenvolupament de Telecomunicacions on es treballava per a la creació de feina, avenços en les habilitats digitals i la igualtat de gènere. El president dels EE.UU. Joe Biden  havia donat suport a la seva candidatura parlant d’ella com que tenia “la integritat, experiència i visió necessàries per a transformar el panorama digital”.

 

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

     

Font i crèdits: ITU

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

 

             
Categorias: ca

40 aniversari del Radioclub del Vallès

Terça, 20/09/2022 - 09:12

 

El proper dissabte 24 de setembre de 2022, el Radioclub del Vallès -EA3RCP– celebrarà el seu 40 aniversari. L’acte tindrà lloc al  Museu d’Art de Cerdanyola ( Can Domènec) , carrer Sant Marti 88 , Cerdanyola del Vallès. Aquest museu és molt cèntric i proper a l’ajuntament. S’iniciarà a les 18h i es calcula que durarà unes 2 hores, amb el següent programa:

 • Presentació de fotografies resum dels 40 anys del Ràdio Club del Vallès.
 • Paraules de l’Alcalde de Cerdanyola, Sr. Carlos Cordón.
 • Paraules del Regidor de Cultura, Sr. Oscar Pons.
 • Paraules del President del Ràdioclub del Vallès, Sr. Miquel Àngel Sáez.
 • Paraules dels assistents que vulguin donar la seva opinió.

Hi haurà un obsequi del Ràdio Club a tots els assistents a l’acte.

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

     

Font i crèdits: EA3RCP

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

 

           
Categorias: ca

Straight to the Heart™ Matchmaker Peggy Bennett Debuts a Podcast About Love, Intercourse & Dating

Segunda, 12/09/2022 - 13:54

The Scoop: When Peggy Bennett created straight away to the center, she established herself among the leading matchmakers in Seattle. The woman practical and customized method of regional matchmaking interests hectic experts who wish a shortcut to romance. Today this experienced dating expert has actually chose to increase the woman reach by hosting an informative podcast and offering individual training products filled with internet dating guidance. Peggy provides singles wish and motivates them to put themselves available to choose from by discussing the woman encounters as a matchmaker and a contemporary unmarried woman.

As a boutique matchmaker, Peggy Bennett provides a lot of practical dating services to compliment singles while they research a connection. She can provide personalized introductions with clients varying in age from 27 to 65. She will be able to come with customers to functions, bars, and personal situations as an under-the-radar wing woman. She will actually modify her client’s dating profile.

But occasionally their clients have no need for hands-on assistance. Some singles only need someone to advisor them through the difficult times and advise them on their trip to true-love. Peggy’s act as a dating and commitment coach is far more about modifying heads than recruiting times, and it will have a long-lasting impact on those that take her direction to cardiovascular system.

Suzanne, as an instance, signed up for Peggy’s coaching plan, applied the dating and union processes to the woman life, and wound up in a rewarding commitment eventually afterwards. She later on wrote a letter to ask Peggy if she’d get ordained and wed all of them on romantic days celebration.

“I happened to be so touched and therefore humbled,” she stated. “then knowledge, I was stirred to provide this to users and extend it virtually so as that anyone can have the opportunity to learn how to draw in their own companion!”

Whilst the matchmaking scene modifications and evolves, Peggy supporters on the part of the key principles and practices having grounded relationships for generations.

“The thing I like about Straight to the center matchmaking — and various other matchmaking providers — is that it really is about having a great traditional dating knowledge,” she told united states. “people even have the ability to get decked out and meet transgender online free directly for a conversation over one cup of wine.”

Each Episode Taps inside Heart of Relationships

Peggy has experienced a huge impact on the local dating society in Seattle, but she’s today taken advances to broaden the woman audience by holding regular podcasts. “Real Souls with Peggy Bennett” airs each alternate Sunday. Audience discover the periods on iTunes, Stitcher, or on Peggy’s internet site.

Peggy’s podcast is a breath of fresh air for cynical and downtrodden daters every where. The professional matchmaker centers on revealing tales and teachable minutes together market, talking about every thing connected with love and connections. The woman purpose is to help individuals stay their finest existence, thus she tackles a variety of conditions that hit near home.

A special guest expert joins the girl in each event to provide a brand new perspective to online dating and stimulate fascinating discussion as to what singles and partners can do to improve their own lives.

Peggy said the woman friends vary in background and experience however they all show something in accordance — a desire to help individuals learn how to preserve healthy interactions.

“all are genuine individuals, discussing their unique physical lives and opening up their particular souls,” she stated. Together, they encourage and amuse, they illustrate and suggest, and, first and foremost, they provide hope to everyone who listens in.

People from across the nation started after Peggy’s podcasting initiatives and taken observe of her innovative, compassionate, and soulful training design.

“i did so this podcast at first to offer included value for my personal Straight to the center members,” she said, “however now Im delighted to know that my personal podcast is attaining a much larger market. Personally I think really excited and gifted about this because We completely like doing it!”

Including regulations of Attraction Into Programs

Peggy made a smooth changeover from private consultant for Fortune 500 organizations to powerhouse matchmaker running a boutique organization. She was given the woman official certification as a matchmaker from Matchmaking Institute, and she’s invested over a decade learning the consideration approach’s legislation of appeal — the capability to bring in into our life whatever we’re emphasizing — and learning the ways of love.

Now, Peggy phone calls herself a Clarity like Coach because she enlightens her clients on which they can do in order to attract the perfect match. The matchmaker provides of good use ideas and handpicked introductions to assist singles browse a unique union successfully.

The woman matchmaking solutions are only offered to singles residing near Seattle, but the woman new coaching programs will provide actionable dating advice about singles throughout the world. “how-to Manifest Your Soulmate” is an eight-week mentoring system built to teach singles every thing they must know to create a loving relationship.This brand new course includes once a week one-hour periods with Peggy. She coaches players over the telephone, directly, and through Zoom. She talks about many techniques from creating purposes clear to playing your own instinct when counseling people and promoting these to overcome dating hurdles. Her thoughtful guidance enables consumers be more confident about by themselves, which makes them have more confidence about matchmaking, and that’s whenever every thing can change on their behalf.

“i really believe that everyone can find really love,” she said, “and so I begun to supply this as another solution to my matchmaking members.”

In the next couple of years, Peggy is actually intending to supply party training classes so she will help a lot more people believe much less alone and manifest the love they deserve.

Testimonials chat to Her affect some people’s Lives

Peggy has an innate ability to see straight away to the heart of someone’s internet dating issues, and she utilizes her gift to simply help this lady clients resolve their own commitment woes and area the day regarding dreams. She accumulated reviews from lots of people which state the woman matchmaking and mentoring changed their particular physical lives.

One male client aided by the initials A.D. said he dropped in love after working with Peggy at under two months. “i do want to again thank you really for assisting me discover lady of my personal goals,” the guy published in a testimonial. “I can’t thanks a lot sufficient!”

“I thank Jesus everyday for Peggy matching myself up with my Prince Charming.” — M.S., a Straight into Heart customer

“Hiring Peggy had been the great thing I could have done,” another customer said. “The thing that makes the woman distinctive is the fact that she is unmarried, so she is extremely smart and understands the lady things! Owing to Peggy, I have discovered true love.”

R.M. and D.M. toasted Peggy at their particular marriage because her endurance brought them with each other. It took some prodding, but, as soon as couple found, they hit it well, and they are now celebrating their three-year anniversary.

“i must say i required your objective perspective and information,” stated P.S., who is now in a serious relationship. “It got rid of a lot of the anxiety that goes combined with online dating world.”

Peggy Advises Daters With simple Authenticity

Ma difference in some people’s everyday lives isn’t only Peggy’s occupation — its the woman love. She loves becoming part of her consumers’ really love tales and viewing them flourish within the matchmaking scene. Her matchmaking solutions, coaching products, and podcasts equip daters with vital guidance and terms of wisdom so that they understand how to manage any curveball which comes their particular method.

Peggy’s good and beneficial viewpoint on online dating amenities singles whom think off step utilizing the swiping tradition. This expert matchmaker urges the woman consumers to pursue a good matchmaking knowledge and keep their particular hearts ready to accept the enchanting options around all of them.

“It is refreshing in this text-obsessed Netflix-and-chill society we reside in that great old-fashioned dating still prevails,” she stated. “I’m wanting this particular pattern just goes on into the future!”

Categorias: ca

How to Outsmart a Romance Scammer: Top 7 Tips in 2020

Segunda, 12/09/2022 - 10:40

There is always an opportunity which you might encounter a love scammer on a dating website. If you suspect you are getting scammed, you may well be unsure how to handle it at first. In many cases, you could have already been conversing with that scammer for such a long time that you are unclear getting from it. However, any time you continue to be calm and affordable, you may possibly actually be able to outsmart a romance scammer. Inside detailed manual, we cover tips outsmart a romance scammer on the Internet today.

How exactly to Tell if You’re Being Scammed

Sometimes, should you meet some body fantastic online, you can be dazzled by how great they appear.

The conversations may appear very interesting and personal that though these were a scammer, you will be in assertion of it.

But on any dating website, you need to be added careful going into it. No matter how fantastic some one might be web, always keep a close look aside for warning flags and don’t ignore the warning signs.

They Are Going To
Rush into Things

Scammers will often be far too nice and unnaturally ahead to you right from the start. They will certainly try to get near to you quickly to acquire the depend on to make use of you.

Might shower compliments and most likely come to be attached with you way too rapidly even although you never met in-person. These qualities may just make them seem like a supplementary friendly or desperate individual, but it’s likely that, they have been only some body wanting to trick you. 

Their own Profile Could Be also Detailed or Not in depth Enough

Also, if you have worries about all of them, get a detailed see their profile.

Whether they have restricted details or info that isn’t extremely specific, after that this may be an issue. Fraudsters most of the time you should never spend more time wanting to finish a profile as long as they simply want something easily.

However, it can be done in order for them to have an in depth profile. Should this be the case though, it may look somewhat as well perfect. They were able to have impractical recommendations and vocations only to pull you in. Plus, their own images might resemble something that could well be observed in a fashion journal. Therefore, despite the fact that there are some very successful people in the planet, chances are that a scammer would try to be one among these.

They will certainly Want One thing from You

Of training course, never give out cash to some one you meet on the web. This would go without stating, but if someone you scarcely learn begins asking you for anything through a dating website, next which when you know it’s a scam.

Regardless if they seemed totally actual up until that time, it is critical to never be seduced by it. Avoid being scared to face doing someone questionable and ask for clarification. As long as they carry out strange things and you simply let it fall, then they will most likely find yourself taking advantage of you overall. It is important to constantly figure out whether or not someone is actually a scammer earlier’s too-late.

7 guidelines on how to Outsmart Romance Scammers

Once you’ve got a feeling you are getting scammed on a dating internet site, you will need to determine an approach to get free from it.

Should you directly accuse all of them to be a scammer, they will most likely either carry out what they can to convince you usually or simply proceed to a brand new prey. However, there are many options possible outsmart all of them before they even understand that you’re onto their unique plan.

1 – Ask Them to deliver a present Picture of Themselves

If you suspect that they are pretending getting some one they aren’t,
then chances are you should ask them to give you an image of themselves. They may merely
send you another simple photo like the people in their profile, in case you give
an even more specific request, you might have the ability to prove they are scamming
you.

Possible ask them to send a photo ones near to a present newspaper or a display with present date about it. Like that, they can prove that they are taking the photo that day in the place of stealing it from somebody else. You might keep these things send a photo of by themselves performing a certain motion, such as sticking out their unique tongue or pressing their unique nostrils.

Should they cannot send a photo basic certain steps, then it’s secure to assume that they’re not who it is said they’ve been. But might nonetheless make an effort to deceive you through upwards excuses for not being able to deliver these pictures.

They may say that their particular telephone will not permit them to get selfies or that they don’t possess something that claims the go out onto it. Because honest because they may seem, don’t be seduced by these kind of excuses.

2 – demand to satisfy in a market Setting

You can’t ever be totally sure about somebody if you’ve never ever fulfilled them in-person. So, in case you are suspicious of someone you are talking to online, you can easily advise meeting in a public environment.

Despite the reality these were probably very onward before, might probably produce any reason they can to not have to meet you truth be told there. They may even advise somewhere a lot more obscure meet up with, but don’t fall for this. For those who have never ever satisfied this individual before, be sure you only fulfill them in somewhere that you understand is safe.

Should they only hold discovering a lot more reasons every time you choose satisfy, it doesn’t matter how actual their unique answers may appear, they truly are likely just trying to get some thing from you and never having to actually communicate with you directly.

3 – usage a back ground Check

You may use an online back ground check, including BeenVerified or TruthFinder to check your reliability without having to face them about it.

These sites require is a few easy pieces of info in order to discover all public information about that individual. This often contains a name and location. It’s likely, whenever you research their unique name, they are going to result not to ever be that individual or perhaps you might find aside various other poor reasons for them.

For that reason, if you were to think your own match on a dating site is lying about who they are, you can simply search for them to determine the reality. Then, in the event that results confirm that they are sleeping, no matter what they try to say, you ought to stop reaching all of them and keep yourself secure.

4 – Ask Them particular Questions

Since scammers like to obtain your own count on and get you to like all of them immediately, they could only go along with several things you say. Might claim to have a similar interests when you, so they wont truly display such a thing special about by themselves.

Therefore, when they claim to like something you like, question them particular questions regarding it that just a genuine follower would know. In addition, ask them individual questions that want a detailed answer.

When they respond with general solutions to every thing, then you can think that they’re not telling the truth. Dating apps go for about getting to know people, so a lot of people which you communicate with was over thrilled to inform you of themselves. Therefore, when they not able to respond to some easy personal questions, then this will be problematic.

5 – won’t provide them with A different way to call You

Scammers will likely would you like to go discussions from the dating website asap. Whenever they feel like they have gained your confidence, they’re going to inquire about a message, phone number, or any other ways of contacting you. When you have any concerns about them, then chances are you should decline to try this.

Inform them that you would like to remain throughout the matchmaking application until such time you will get knowing them better or tell them you dont want to go on to a form of communication until such time you’ve fulfilled them physically. By denying all of them of another interaction program, this can annoy all of them and can even cause them to take to actually more challenging for this more information regarding you.

As long as they frequently desire to go much faster once you let them know no, then this will be undoubtedly a red flag. Never go your own talks to another platform if there is the opportunity that the person you’re speaking with could possibly be scamming you.

6 – As long as they inquire about funds, inform them No

No matter how sincere they might look, if someone that you just came across online asks you for money, do not read with-it. Instead, let them know no and watch the way they react.

They might try to make even more reasons or add more of a sob tale as to why they need the money, but keep informing all of them no. As long as they are unable to get what they want away from you, subsequently their particular tone will likely modification and they’re going to lash completely at you. This is how exactly who they are really will begin to program and you will know you have got definitely already been tricked.

If they start to jeopardize you, try not to be seduced by their unique tricks. Should you believe you are in hazard, get in touch with the authorities right away without giving the scammer what they want.

7 – end-all Contact with Them

If all else fails, the simplest course of action is always to prevent getting together with this scammer. In case you are incapable of show that they’re tricking you, but one thing nonetheless appears off, it is okay to just cut all kinds of exposure to all of them.

Block them so they will be not able to keep reaching out to you, and don’t provide them with warning just before do it. Should anyone ever feel dangerous while speaking with someone on the web, the best thing to-do is always to just get free from that situation as quickly as possible. Never assume all fraudsters can easily be outsmarted, very do not get discouraged any time you just have to keep the situation.

Bottom line

As real as some body look on the internet, almost always there is the possibility which they could be a scammer. When initial conversing with some body brand new online, never give out excessively personal data and always look out for something suspicious. Any time you come upon a scammer on the web, do what you could to discredit all of them and shield yourself from slipping for their methods. Also, if you believe somebody you know is starting to become a victim of a romance con, encourage them to test these tips before circumstances worsen on their behalf.

When you need to make sure 100per cent they’ve been a scammer, always utilize a background check service like BeenVerified.

Where to meet up with a rich man? | Sites For Seeking Millionaire

Categorias: ca

Bona Diada 2022

Domingo, 11/09/2022 - 11:08

͏͏ ͏͏ ͏

La Unió de Radioaficionats de Catalunya us desitja una bona Diada 2022. Bona ràdio i Visca Catalunya Lliure.

   

͏͏ ͏͏ ͏

Font: URCAT

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

͏͏ ͏͏ ͏

Categorias: ca

XXXIXè Concurs Ciutat de Tarragona

Terça, 06/09/2022 - 10:35

 

El radioclub del Tarragonès, EA3RCY, convoca el XXXIXè Concurs Ciutat de Tarragona. El període és el cap de setmana del 17 i 18 de setembre de 2022. S’estableixen els següents mòduls de temps per al concurs:

 • Dissabte 17, nou mòduls de 30 minuts entre 10.00 – 19.00.
 • Diumenge 18, vuit mòduls de 30 minuts entre 10.00 – 14.00.

Cada estació podrà ser contactada una vegada dins de cada mòdul establert.

Bandes:  VHF en modalitat FM, respectant el Pla de Bandes de la IARU i els segments recomanats. No són vàlids per a aquest concurs els contactes a través de repetidors, via satèl·lit i sistemes Echolink, DMR o similar.

Categories: Podran participar estacions fixes, mòbils o portables en una única categoria TOTS CONTRA TOTS.

QSO’S: Es podrà contactar una vegada amb la mateixa estació en cada mòdul de  temps establert, seguint la modalitat de tots contra tots. No seran vàlids els QSO amb estacions pont.

Queda prohibit que diverses estacions cridin agrupades en una mateixa freqüència,  fet que provoca QSO’s creuats i entorpeix el desenvolupament del concurs. Es recomana, en aquests casos, desplaçar-se uns KHz amunt o avall, i utilitzar tots els segments de la banda recomanats on es pugui fer concurs en FM a VHF. També queda prohibit que una estació demani o anoti un punt per una altra.

Crida: “CQ XXXIXè Concurs Ciutat de Tarragona”.

 

Les llistes es poden enviar per email a ea3rcy@gmail.com . Bases consultables.

 

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

     

Font i crèdits: EA3RCY

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

         
Categorias: ca

QO-100 en la Diada

Segunda, 05/09/2022 - 15:20

͏

Amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, alguns radioaficionats catalans que operen habitualment el satèl·lit QO-100, han acordat la freqüència 10.489,714 MHz (downlink)  com a freqüència de trobada per a QSO. Qualsevol radioaficionat pot estar a l’escolta a través d’algun SDR1  o SDR2 en línia.

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

Font i crèdits: EA3HSL

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

Categorias: ca