Ο Οργανισμός Ευρωπαίων Ραδιοερασιτεχνών δημιουργήθηκε!

Ο EURAO ιδρύθηκε με στόχο την συνένωση όλων των ενώσεων της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και ανα όλο τον υπόλοιπο κόσμο, οσων αδυνατούν να γίνουν μέλη της IARU (λόγω του περιορισμου της μίας ένωσης ανα χώρα).

Η θέσπιση της επιτροπής προώθησης, η οποια αρχικά αποτελείται απο τις ενώσεις Union des Radio-Clubs et des Radioamateurs (Γαλλία), Centro Italiano di Sperimentazione ed Attività Radiantistiche (Ιταλία) και Federación Digital EA (Ισπανία) ειναι πλέον γεγονός.

Την Κυριακή των Βαίων των καθολικών (05/04/2009), στην συνάντηση που ελαβε χώρα μεταξύ τον προεδρων των προαναφερθέντων ενώσεων, η συμφωνία της θέσπισης καταστατικου της επιτροπής προώθησης προσυπογράφθηκε. Το εργο της επιτροπής σκοπευει να οδηγήσει στην σκιαγράφηση του καταστατικου που, απαξ και εγκριθεί, θα διέπει την λειτουργία αυτού του νέου οργανισμου.

Περισσότερες ενώσεις απο την Γερμανία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία εχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για το πρότζεκτ, και θα προστεθουν σύντομα.

Η αρχική ιδέα, που προτάθηκε απο τον F5RCS το 2005, ειναι απλή και διαυγής: Να παρέχεται μια ευκαιρία να ενωθουν οι προσπάθειες όλων των ραδιοερασιτεχνικών ενώσεων που η IARU δεν υποστηρίζει, λόγω της πάγιας θέσης της που αποτρέπει την εισχώρηση ανω της μίας ενωσης ανα χώρα και στην πράξη εχει δημιουργήσει ενα πραγματικό μονοπώλιο, το οποιο στοχευει περισσότερο στο ιδίο εισόδημα παρα στην προώθηση των συμφερόντων του Ραδιοερασιτεχνισμου.

Η κατάσταση στις περισσότερες χώρες ειναι παρόμοια. Ο αριθμός των ραδιοερασιτεχνών που δεν ανήκουν στην IARU αυξάνεται συνεχώς.
Στην Ευρώπη, το ποσοστό των μελών που δεν ανήκουν στην ενωση-μέλος της IARU ειναι 60%. Αλλά αν το κοιτάξουμε πιό αναλυτικά, βρισκουμε το ποσοστό αυτό στην Ισπανία να ειναι 64%, 65% στην Ιταλία, 61% στην Γαλλία, 87% (!) στην Πορτογαλία, 65% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 45% στην Γερμανία, για να παραθέσουμε μόνο μερικά παραδείγματα.

Βάσει αυτών των δεδομένων, φαντάζει δεδομένη η υψηλή βιωσιμότητα του πρότζεκτ.

Ενός πρότζεκτ το οποιο ειναι σχεδιασμένο να μην αντιτίθεται σε κανέναν, αλλά με μοναδικό σκοπό την αναζήτηση ενος διαφορετικου μοντέλου οργάνωσης, πιό μοντέρνου και δημοκρατικου.
Με την πρόθεση να δράσει διεθνώς, ο EURAO αρχικά δημιουργείται στο ευρωπαικό περιβάλλον ωστε να εκμεταλλευτεί τις υποδομές και τις συνεργείες του κοινου αυτου πλαισίου.
Προκειμένου να μάθετε περισσότερα για τις ενώσεις που προωθουν αυτή την δράση, μπορείτε να επισκευθείτε τις ιστοσελίδες τους:

  • EURAO: European Radio Amateurs' Organization
  • URC: Union des Radio-Clubs et des Radioamateurs (France)
  • CISAR: Centro Italiano di Sperimentazione ed Attività Radiantistiche (Italy)
  • FEDI-EA: Federación Digital EA (Spain)
  • VRA: Vlaamse Radio Amateurs (Belgium)
  • UFRC: Union Francophone des Radio Clubs (Belgium)
  • HAG: Ham Association of Greece (Greece)
  • FEDERACHI: Federación de Clubes de Radioaficionados de Chile (Chile)