Romaniana Radioclub Association

Inhoud syndiceren ARR – Radioclubul Romaniei
Asociatia Radioamatorilor din Romania
Bijgewerkt: 2 uren 14 min geleden

IARU R1 50MHz 2021

di, 22/06/2021 - 07:13

IARU R1 50MHz  2021

– impresii pentru prima participare  –

      Participarea din acest an la IARU R1 50MHz a fost un obiectiv pe care îl aveam în vedere de mult prea multă vreme dar pe care, niciodată, până în acest an nu a beneficiat de timpul necesar pentru a pregăti o participare în adevăratul sens al cuvântului. Din acest motiv articolul va conține primele impresii de participare și nu o evaluare din punct de vedere al unui concurent așa cum v-am obișnuit.

CONSIDERENTE DE PARTICIPARE: Activitatea mea în banda de 50MHz începe, teoretic doar cu ani in urmă, pe când achiziționasem un transverter FTV 1000 cu sursa FP 29 de la YAESU. Practic, toată activitatea mea în banda de 50MHz s-a limitat doar la a pregăti o ieșire în eter, pe care nu am pus-o în practică niciodată. În acest an am profitat de vremea ploiasă care m-a ținut mai mult în casă și am decis să pun transverterul la treabă și cu puțin noroc să și lucrez cu el în IARU R1 50MHz. Cu ceva pricepere și studiu aprofundat am descoperit setările potrivite pentru a pune la lucru transverterul FTV 1000 cu FT 1000Mark V Field dar și cu ACOM 1000. Probleme mai multe au fost din partea setărilor FT 1000 și nu așa cum mă asteptam să fie de la FTV 1000. Hi! Pentru cine dorește să achizitioneze acest tip de transverter îi pot împărtăși din observațiile pe care le-am făcut în regim autodidact. Hi! Dacă la început eram sceptic cu folosirea acestui tip de transverter, acum pot spune că este o jucărie care merită toți banii. Singura observație pe care o am este cea privitoare la limitărea puterii de atac (35W în clasa A) pe care o livrează transverterul pentru amplificatorul ACOM 1000, fapt pentru care nu am putut lucra decât cu 600W out. În clasă “AB” transverterul livrează 200W, dar aceștia sunt mult prea mulți pentru un atac al ACOM 1000 și din acest motiv trebuie să mă gandesc la o soluție potrivită de atenuare corespunzătoare. În aceste condiții am ales să lucrez cu putere redusă și să mă bucur de magia benzii de 50MHz.

„Magic band” și „magic condition” două variabile ce par a merge la pachet pentru oricine are curajul să încerce ceva nou în banda de 50MHz, indiferent de condițiile de la care pleacă pentru a aborda și lucrul în concurs.

PROPAGAREA:  A fost una surprinzătoare pentru acest ciclu solar. Am lucrat cu doar stații europene fără pretenții de DX întrucât antena nu a permis rotirea după nevoile de RX. Am fost plăcut surprins să văd că sunt postat pe Dxcluster și să lucrez o mulțime de stații din Franța și Italia. Neașteptat, propagarea a fost bună în cea mai mare parte a timpului, deși eu nu am putut lucra decât sporadic, activitatea mea din concurs fiind “perturbată” de celebrarea celor 47 de ani de viață pe care i-am împlinit duminică. QRB-ul cel mai mare a fost de 2828km realizat cu stația CR5M

ANTENE /PUTERE: Pentru această bandă am avut disponibil o antenă cu 7 elemente YAGI amplasată fix pe direcția 290 de grade, ridicată la 3m de sol, fără posibilitatea de rotire.

Vremea ploioasă și lipsa timpului nu mi-a dat voie să cobor pilonul pe care am antena de 144MHz și să o înlocuiesc cu cea pentru banda de 50MHz. Rămâne un obiectiv pentru perioada următoare.

În aceeași idee am reușit proiectarea unui nou tip de antenă pentru banda de 6m dar care a rămas a o realiza “pentru data viitoare”.  

LUCRU IN CONCURS:  Începutul concursului a debutat cu surpriza neplăcută de a nu auzi nimic în bandă. Am suspectat furtuna care a lovit pe toată durata concursului cu o regularitate și intensitate deloc de neglijat. Codul portocaliu de vijelie și ploi a fost activ pe toată durata celor 24 ore de concurs. De multe ori am oprit stația și am așteptat să se potolească fulgerele pentru a putea continua. Nu a fost de vină nici ploaia nici propagarea ci faptul că nu descoperisem toate hibele setărilor și a mai durat ceva timp până când am refăcut totul și am auzit primele statii europene. Am debutat în concurs cu un “QSO de control” realizat cu coechiperul YO9BCM Virgil pe care l-am copiat cu 20++db, fiind la doar 22Km de mine. La polul opus, extrem de greu pe o ploaie torențială, am reușit un QSO cu YR7J pe final de concurs.

Am folosit ca soft de concurs UCXLog în care am logat direct iar pentru CW m-am bucurat de transmiterea la BUG pentru toate QSO-urile realizate. Așa cum era de așteptat am lucrat în mare parte CW, dar am completat logul și cu stații în SSB. Ca de fiecare dată, participarea în concurs aduce noi experiențe și observatii. Foarte plăcut surprins am fost să văd pe DXcluster o mulțime de indicative YO pe care din păcate nu am putut să le lucrez. Remarc deasemenea multe echipe prezente în concurs, probabil motivate de ceva beneficii bănești din partea MTS, fiind cunoscut faptul că în această bandă este ușor de a se obține „rezultate fruntașe la nivel mondial!” Totuși cred că recordul pe concurs nu va fi stabilit de o stație YO anul acesta, cel puțin din perspectiva vremii care a fost extrem de instabilă în toată țara cu ploi și vijelii fără precedent pentru această perioadă din an. Participarea din acest an aduce noi planuri pentru viitor pe care doresc să le împărtășesc, în egală măsură, tuturor pe măsură ce vor fi implementate.

REZULTATUL: Vorbind de rezultatul obținut, pot spune ca va fi neglijabil ca și  pozitie în clasamentul general și voi aplica pentru secțiunea de 6 ore de lucru. Scorul declarat din acest an la IARU R1 50MHz 2021 se prezintă astfel:

73! de YO9RIJ Stolnicu Petrică The post IARU R1 50MHz 2021 first appeared on ARR - Radioclubul Romaniei.
Categorieën: ro

YP0K WPX 2021 CW M/M Distributed

zo, 06/06/2021 - 06:44
WPX CW 2021 M/M Distributed – participare dedicata lui ALEX YO8SS –

www.radioclubulromaniei.ro

Email: radioclubul.romaniei@yahoo.ro

La fiecare editie a CQ WPX CW parca ne reinventam desi, la prima vedere am fi tentati sa spunem ca este acelasi concurs de ani de zile si ca nimic nu se schimba, ba chiar ca ar fi devenit prea banal. Personal sunt de cu totul alta parere, o parere pe care voi incerca sa o detaliez pentru a va face o imagine cat mai clara a ceea ce am trait in cele 48 de ore de participare la aceasta editie a CQ WPX CW.

 CONSIDERENTE DE PARTICIPARE: Ca la fiecare eveniment de acest calibru, pregatirea incepe cu mult timp inainte, in principal cu alegerea categoriei de particpare, functie de ce disponibilitati avem. Evident ca discutii diverse sunt mai tot timpul si mai toate se invart invariabil la cat timp la dispozitie avem pentru participare, urmat de ce antene sunt in picioare si devin disponibile coroborat cu observatiile privind deschiderea benzilor si nu in ultimul rand obiectivul principal, cel privind scorul pe care doresc sa il realizam. Nu ma consider un guru al participarilor in CQ WPX CW dar incerc sa realizez cat mai multe puncte in conditiile pe care le am ca si dotare. Si totusi, de multa vreme caut sa setez o echipa de concurs pentru a incerca si acest mod de lucru . Perseverenta noastra a fost rasplatita cu onoarea de a avea in acest an in echipa YP0K, operatori cu care sa pun in practica in YO categoria M/M DISTRIBUTED. Cu atat mai mult cu cat anul trecut am facut propunerea celor de la CQ MAGAZINE sa introduca o categorie noua care sa raspunda realitatii privind restrictiile impuse de pandemie, situatie in care a fost dificil de a reuni o echipa in sensul real al cuvantului. In acest mod a aparut categoria DISTRIBUTED si intr-un fel m-am simtit dator sa fac o echipa pentru a realiza impreuna pentru prima data in YO, categoria M/M DISTRIBUTED.

Inaintea concursului as fi gandit ca este simplu de pus in pagina cateva repere referitoare la desfasurarea concursului si ca acea parere generala despre participare ar fi pendulat intre clasica lipsa de propagare si ce DX-uri exotice am mai lucrat. Dar…. cineva acolo sus ne iubeste si sunt pus in situatia de a pune in pagina mai mult decat as fi fost tentat la inceput. In aceasta noua formula pot afirma sincer ca parca abia acum s-a inventat acest concurs. Hi!

INDICATIVUL: YP0K ramane indicativul consacrat al unei echipe in dezvoltare care ofera toate elementele necesare pentru o participare onorabila in marele concursuri.

 Traditia asociatiei impune ca fiecare participant in echipa sa detina un tricou personalizat care ii legitimizeaza locul in echipa si totodoata sa ii ofere posibilitatea de a rememora momentele traite in compania coechiperilor.

Echipa

O intreaga echipa de operatori buni au ales sa participe din placere si se regasesc in postura de a deschide noi drumuri in ceea ce priveste participarea in CQ WPX CW.

Miky YO5AJR -Banda de 160 metri

Veteranul benzii de 1,8MHz care a oferit un exemplu fara egal alaturi de Carol – YO2GL.

Miki un liant atat de necesar intr.o echipa tanara. Un OM modest dar cu valoare inestimabilă pentru toti cei care doresc sa invete cate ceva despre capriciile banda de 1.8MHz. Am admirat tenacitatea operatorului care isi stie bine meseria. Un coechiper ideal as putea spune!

Carol- YO2GL - Banda de 80 metri

Un operator de inalta clasa, care a uimit prin calitatea operarii si a determinarii de lucru in echipa la cei 80+ de ani pe care ii are. Observatiile facute privind prezenta in benzi au fost extrem de eficiente si motivationale pe tot timpul concursului. A venit in echipa cu o vasta experienta de contest si cu solide cunostinte in propagare. A operat in banda de 3,5MHz pe care o cunoaste foarte bine prin prisma utilizarii unei antene rombice!

Gabriel YO8RXP - Banda de 40 metri

Un operator care s-a reinventat in ultima perioada, a operat exclusiv banda de 7MHz unde necunoscutele inca pot fi un factor decident privind depasirea de sine.

Petrica YO9RIJ - Banda de 20 metri

Am operat banda de 14MHz si pot spune ca am trait la maxim desfasurarea concursului din primul minut pana la ultimul. Am invatat multe dar… mai sunt muuulte de invatat! Pentru mine surpriza cea mai mare a fost faptul ca am reusit coagularea echipei cu doar cateva zile inaintea desfasurarii concursului iar faptul ca totul a decurs normal fara sincope arata de fapt dedicatia si seriozitatea deosebita a operatorilor din echipa YP0K

Dan YO8ST - Banda de 15 metri

Un operator titrat, cu experienta si dorinta de a lucra orice prefix exotic. A operat in banda de 21MHz, semnaland in permanenta aparitia unor noi multiplicatori.

Daniel YO4FHU - Banda de 10 metri

Artizanul benzii de 28MHz, a intrat in concurs cu tracul incepatorului si a terminat calit in batalia pentru RUN! Felicitari!

Strategia

Trebuie spus ca fiecare dintre cei nou veniti in echipa au pus, in vederea participarii, bagajul de cunoștințe, dotare si experienta. In mod automat strategia de participare a fost adaptata la noile conditii create. Am discutat fiecare aspect in parte inclusiv temerile si posibilitatile fiecaruia. Am analizat impreuna fiecare aspect in parte astfel incat sa putem opera fiecare in modul/banda cele mai convenabile. Faptul ca am avut de gestionat probleme specifice celor trei generatii din echipa m-a motivat si mai mult. Veteranii YO2GL si YO5AJR au fost la inaltime. Apoi consistenta echipei a fost data de YO4FHU si YO8ST, al caror exemplu trebuie pe deplin mentionat. Experienta fiecaruia a contat si lucurile au fost mai mult decat benefice pentru fiecare dintre noi mai ales atunci cand am pus in discutie aspectele neprevazute semnalate. Faptul ca am comunicat permanent a crescut eficienta lucrului in echipa. Avantajul faptului ca fiecare operator a avut „in stapanire” o singura banda a determinat ca strategia de lucru sa sufere modificari fata de ideea initiala si sa fie adaptata la cunostintele si experienta fiecaruia dintre operatori. In acest an greul concursului l-au dus benzile de 7 si 14Mhz dar experienta acumulata in celelalte benzi este cel mai de pret castig. Nu cred ca este cineva din echipa care sa nu fi invatat ceva nou in aceasta formula. Categoria DISTRIBUTED a fost marea necunoscuta a acestui concurs si ca la fiecare nou inceput sunt multe lucruri de pus la punct si finisate pentru a iesi ceva de calitate. Un pic refacut, sistemul de evaluare a contributiei fiecarei benzi in scorul final, cred ca s-ar impune astfel incat sa existe o motivatie reala de a lucra fiecare multiplicator al benzii. Acest aspect il voi discuta cu organizatorii in perioada imediat urmatoare pentru a sugera o solutie mai practica si motivanta pentru operatorii din fiecare banda. In ziua de dinaintea concursului stiam bine fiecare dintre noi ce are de facut. Pentru exemplul de mobilizare, intelegere si disponibilitate de a colabora in echipa nu pot sa spun decat „Jos palaria!” domnilor! Sunt impresionat!

Propagare

Eterna vinovata pentru rezultatele slabe invocate, de data aceasta a fost una dintre cele mai bune pentru acest ciclu solar. Neasteptata, dar previzionat de buna, a fost propagarea in 21 si 28MHz si usor surprinzator de slaba in 1,8MHz. Media buna a ratei de QSO-uri realizate a fost si in banda de 14MHz unde s-a prezentat acceptabil. Faptul ca la un moment dat ZM1M a postat pe DXCluster indicativul YP0K, confirma faptul ca am fost auziti bine peste tot iar propagarea a fost în mare parte buna.

Soft de concurs

Ca soft am rulat N1MM, Ucx Log, WinTest, programe cu care fiecare operator este bine familiarizat. Totusi am constat ca este necesar sa aderam la un soft unic pentru toti componenti echipei. Acest lucru se va decide in viitorul foarte apropiat astfel incat sa operam si sa vorbim aceeasi limba toti operatorii, mai cu seama dat fiind faptul ca nu am lucrat in modul Networking.

Antene / Putere
 • 28MHz – G5RV / 200 W 
 • 21Mhz – LZ 9-5 (la 15m)
 • 14MHz – OB 16-3 (4 elemente inv V in 14MHz – ridicat la 9m)/1000W,
 • 7MHz – 3 elemente Inverted Vee comutabile  Est Vest cu relee /1000W
 • 3,5MHz – antena rombica /400W
 • 1,8MHz – Inv L/1000W.

            Totusi cateva schimbari in mai bine sunt pregatite a se realiza, intrucat 3 el inv V in 7 mhz au fost ok dar se pare ca Gabi va reveni la 2 elemente flip Est / Vest delta loop vertical insa cu adaugarea modului Omni.

LUCRU IN CONCURS

Inceputul concursului a debutat cu benzile de jos si surprinzator cu lucru in 14MHz unde au fost posibile QSO-uri cu statii DX. Putine, ce e drept, dar ... s-a lucrat bine si au contat mult in scorul final. Operatorii ai caror benzi au fost inchise, au fost prezenti aproape tot timpul prin rotatie pentru a observa benzile celor care au lucrat RUN iar observatiile lor au fost extrem de folositoare. „Dxcluster-ul uman” a fost binevenit si practic am avut in ajutor in permanenta doi operatori care au semnalat fiecare deschidere de banda si fiecare directie activa, lucru care a adus multe prefixe exotice in log si a facut posibil ca scorul sa creasca semnificativ. In timpul celor 48 de ore de concurs a venit randul fiecarui operator sa lucreze pe maxim de propagare lucru care a solicitat din plin rezistenta operatorilor. Modul RUN a fost cel preferat in benzile de 1,8, 7 si 14MHz iar S&P pentru 3,5 si 28Mhz. Banda de 21MHz s-a bucurat de cateva deschideri foarte bune astfel incat modurile RUN si S&P au fost folosite in mod sensibil egal. Aceleasi mici incidente cu incercarile de a se fura o frecventa au fost semnalate mai peste tot in banda si se pare ca este un modus operandi cu care trebuie sa ne invatam si pentru care sa gandim in continuare modalitati pentru a il contracara. De remarcat faptul ca am gasit reteta pentru a dezavua „acordurile prelungite” pe frecventa de RUN prin folosirea filtrelor directe astfel incat am ajuns sa deplangem energia risipita de unii operatori, poate un pic invidiosi, pentru a ne volatiliza urechile fara succes! Inca nu am avut timp sa analizam logurile sa tragem o concluzie privind eficacitatea dar cu siguranta vom aborda subiectul spre a fi dezbatut in urmatoare intalnire a membrilor echipei YP0K. Ca de fiecare data, participarea aduce noi experiente si noi observatii pe care dorim sa le impartasim tuturor. O parte dintre aceste observatii fac obiectul unor articole tematice si necesita timp de studiu pentru a putea fi eficient concluzionate. Toate experientele si observatiile vor fi puse pe site-ul echipei YP0K pentru a incuraja pe oricine doreste sa participe in concursuri alaturi de noi.
Pentru a eficientiza participarea am pregatit o lista cu recomandari adresate fiecarui operator al echipei:

 • 1. Cautati sa va odihniti cat mai mult inaintea concursului;
 • 2. Pregatiti „agregatele” pentru lucru inainte de a intra la somn;
 • 3. Puneti ceasul sa sune inainte cu 45 min inainte de a intra in concurs;
 • 4. Treziti-va incet, nu brusc.
 • 5. Savurati-va cafeaua/ceaiul inainte de concurs filand banda pentru a identifica statiile puternice si pentru a obisnui creierul cu semnalele telegrafice. Foarte important! Obisnuiti-va urechile cu zgomotul de banda;
 • 6. Nu uitati sa va alegeti un scaun cat mai comod pentru a lucra la statie;
 • 7. Incercati ca la fiecare 60 minute de lucru, sa va ridicati de pe scaun si sa faceti un minim de miscari;
 • 8. Cautati sa faceti RUN in partea superioara a benzii in zona mai putin populata cu statii puternice;
 • 9. Nu pierdeti mult timp cu a cauta si lucra anumite statii;
 • 10. NU uitati ca lucram in concurs fara incrancenare, participam pentru a ne distra si pentru a avea ce povesti celor care ne vor urma exemplul

  REZULTATUL

  Vorbind strict, de participarea si rezultatul obtinut de echipa YP0HQ/YP0K la CQ WPX CW 2021, pot spune ca a fost un succes deplin dincolo de pozitia in clasament. Ca obiectiv primar pot spune ca se contueaza cu aceasta ocazie premisele unei participari la IARU HF 2021, YO DX HF, etc, cu noi surprize.
  Pentru YP0K scorul declarat din acest an la CQ WPX 2021 se prezinta astfel:

  Multumim frumos statiilor YO care ne-au chemat, chiar si in conditii dificile de propagare!
  Adresez, in numele echipei YP0K, sincere felicitari tuturor statiilor YO pentru participare! 73! de YO9RIJ Stolnicu Petrica Membru al echipei YP0K The post YP0K WPX 2021 CW M/M Distributed first appeared on ARR - Radioclubul Romaniei.
 • Categorieën: ro