Romaniana Radioclub Association

Inhoud syndiceren ARR – Radioclubul Romaniei
Asociatia Radioamatorilor din Romania
Bijgewerkt: 4 uren 44 min geleden

EU DX CC editia 2021

di, 09/02/2021 - 08:34
EU DX CC editia 2021

– primele impresii –

Prima editie a EUDXCC a trecut parca prea repede pentru un eveniment de asemenea amploare.  Faptul ca un concurs nou si-a facut loc in existenta noastra merita o atentie speciala. Un concurs care se pare ca a aparut la timp pentru a coagula multitudinea de curente in materie de contest din Europa! Exista un numar insemnat de concursuri nationale, unele chiar cu tenta internationala deja, dar un concurs HF dedicat al Europei nu exista si dupa aparitia concursului EURASIA parca se creease o invitatie directa de a organiza un concurs al Europei! Eu personal, cochetez de ani buni cu o asemenea idee si sunt placut surprins sa constat ca nu numai eu imi doream un astfel de concurs!

Cu siguranta vor fi voci care vor sustine faptul ca avem prea multe concursuri deja si ca ca totul se duce catre o directie comerciala in care doar concuram si nu dezvoltam acest hobby! Totusi afirm aici faptul ca hobby-ul nostru se dezvolta si prin cuantificarea experimentelor care stau la baza existentei radioamatorismului! Concursurile reprezinta (dincolo de latura usor fortata, de competitie sportiva) momentul zero de evaluare a fiecarei idei noi care guverneaza experimenntele, inovatiile si descoperirile realizate sub umbrela radioamatorismului! Pentru a sintetiza pot spune ca acest concurs vine si leaga intr-un scop comun, multe orgolii si da sens unui curent proeuropean al radioamatorismului. Oricum ar fi, nu pot decat sa il felicit pe Francesco IK6QON pentru efortul de a pune in practica aceasta minunata idee si bineinteles pentru atitudinea deschisa de a imbunatati desfasurarea acestui concurs! Fiind oarecum implicat in aparitia acestui concurs pot spune ca am urmarit cu atentie fenomenul si  am avut cateva suprize placute in legatura cu desfasurarea cat si cu participarea.  Regulamentul simplu si categoriile situate mai aproape de operatorul individual a facut ca participarea sa fie mai mult decat multumitoare pentru prima editie. Cu siguranta lucrurile se vor modifica si adapta in viitor doar cu scopul de a raspunde nevoilor de participare a marii majoritati de operatori. Orice idee este binevenita si sunt convins ca va fi atent discutata pentru a fii aplicabila! Pe aceasta tema se va discuta, cel putin o buna perioada de timp dupa desfasurarea acestui prim eveniment!

Vorbind strict de participarea YO9RIJ la EUDXCC 2021, pot spune ca am avut oarecum mai mult timp la dispozitie (o zi) sa refac o parte din antenele cu probleme pentru a imi permite sa atac categoria SOAB CW HP.  Faptul ca se schimba cu 180grade strategia de participare, avand in vedere multiplicatorii si categoriile, a trebuit sa acord o atentie speciala antenelor NVIS pentru toate benzile, lucru care a cam dat batai de cap! Trecerea de la RUN DX la RUN NVIS este destul de dificil de atins intr-un timp atat de scurt. In acest sens am ridicat un dipol pentru banda de 80m la inaltimea de 10m care se preteaza bine la a lucra statii EU destul de confortabil, antena care a iesit „ca la carte!” Hi!

Pentru banda de 160m aveam inv Vee asa ca am relocat bratul antenei dipol pentru a scapa de problema atingerii sporadice a unui brat cu pilonul. In acelasi timp am refacut cei 2 elementi YAGI in 7 Mhz si am adaugat in comutatorul de antene exterior dipolul vertical pentru banda de 40m.

Pentru benzile superioare am folosit OB 16-3 (ridicat la 9m) pentru Europa si LZ 9-5 (la 15m) pentru statii DX,  amplasate pe directii opuse, pentru a putea colecta mai usor statiii fara sa astept sa rotesc antenele!  Pentru receptie am renuntat la EWE care nu a performat si am ridicat un BEW de 89m  pentru banda de 80m pe directia 300grade, un BOG de 43m pe 250grade impreuna cu un BEW de 45m pe directia 200grade pentru banda de 40m. Toate astea anticipand faptul ca banda de 40m si cea de 80m vor duce greul concursului. Set-up a ramas cel arhicunoscut,  cu piesa principala FT 1000Mark V Field si amplificatorul ACOM 1000 cu 700W out. Totusi, rezolvarea unei probleme nu inseamna ca am am scapat de alte potentiale probleme!! Despre cum poate un conector SO239 sa iti strice un concurs pot scrie o carte. Hi!  Cert este ca la un moment dat pe timpul RUN-ului din 40m am inceput sa sesizez faptul ca finalul nu mai incarca, fiind insotit de intreruperi dese ale circuitului de emisie. Noaptea, cu lanterna, pe o ploaie marunta ca de toamna, am schimbat cabluri, conectica, etc si inca nu am depistat 100% problema, dar… mai sunt concursuri ! Hi! Ca soft am rulat WinTest, program pe care il recomand tuturor.  Am avut convingerea ca este mult mai stabil decat alte programe de contest pe care le-am rulat anterior. Inca invat la el si sper ca voi avea timp sa il exploatez asa cum se cuvine!

Un alt experiment pe care l-am realizat cu (http://www.reversebeacon.net) la un moment dat in EUDXCC, a fost cel de a compara in aceeasi unitate de timp ,  semnalul de emisie a doua statii ce au un amplasament asemanator si un set-up de antene diferit. Pentru experiment l-am avut in vedere pe prietenul meu, YO8RXP Gabi care a lucrat in 7Mhz cu 3 el Inverted Vee cu 80W out, versus dipol vertical si 850 W!

Cred ca in acest moment aceasta retea de SDR-uri este cel mai facil instrument de a evalua singur dar si comparativ, cat de bine imi acopera antena zonele de interes sau, in concursuri, cum se situeaza comparativ cu alte statii participante. Daca doriti sa va jucati cu aceasta facilitate puteti pune si statii  declarate „QRP” pentru a descoperi cam ce capricii are propagarea si cam ce „antenna farm” secrete dispun unii dintre noi! Hi! Am inceput de ceva timp sa folosesc acest site pentru a evalua orice antena de emisie pe care o realizez. Recomand!

Participarea, indiferent de conditii, pentru mine, vine mereu cu setea de RUN, care a fost consistent in ciuda faptul ca a fost prima editia a concursului. Din acest punct de vedere participarea am perceput-o ca fiind similara oricarui CQ WPX sau CQ WW! Nu am lucrat multe DX-uri. Pot spune ca am facut RUN de cate 2- 3 – 4 QSO-uri pe minut, pentru perioade lungi de timp! Chiar pot spune ca a fost „a lot of fun”! Hi! Faptul ca am lucrat neasistat  si doar in mod RUN aduce cu sine si nevoia de a vana multiplicatori. Poate pe viitor! Hi!

Am reusit sa lucrez doar 11 ore din cele 24 alocate concursului si din nou am remarcat participarea unui numar mare de statii YO. Este cel mai imbucurator aspect la acest contest. Cred ca au fost activate toate zonele de dezvoltare alocate Romaniei. Placut impresionat sa aud statii venind consistent dintre care remarc semnalul lui YQ6A dar si altii.

Multumesc frumos statiilor YO care m-au chemat si felicitari pentru participare, tuturor!

Pentru mine rezultatul din acest an la EU DX CC- prima editie – se traduce astfel:

73! de YO9RIJ Stolnicu Petrică
sponsor EU DX CCThe post EU DX CC editia 2021 first appeared on ARR - Radioclubul Romaniei.
Categorieën: ro

CQ WW 160m CW 2021

di, 02/02/2021 - 20:19
CQ WW 160m CW 2021
– cateva ganduri și impresii –

Pentru mine, participarea an de an la CQ WW 160m a devenit un fel de “must do” indiferent de conditii si conditionari. Scopul este variabil, alaturi de cel principal de a obtine un loc cat mai sus in clasament sau „hai sa vad cum merge antena asta!” pana la cel in care „macar o tara noua sa lucrez” toate fac parte din pachetul motivational privind participarea in concurs.
Ca mai mereu, inceputul de an este pentru mine, cauza pentru lipsa timpului de a pregati la perfectie participarea in acest concurs frumos si foarte animat. Mereu mi-am propus ca incepand cu urmatorul concurs voi face si voi drege! In realitate, am alergat in ultima zi printre piloni, copaci etc, pentru a mai ridica un EWE, BEW sau o bucla de RX! Dar… asta este farmecul radioamatorismului! Toate acesta coraborate cu o lipsa acuta de odihna a constituit reteta perfecta pentru participarea din acest an! Hi!
Set-up initial a ramas cel arhicunoscut cu piesa principala FT 1000Mark V Field si „magarul de drum lung” amplificatorul ACOM 1000, care de data asta a binevoit sa incarce doar 700W din cauza repozitionarii neinspirate a unui brat al dipolului dedicat benzii de 160m.
Pentru RX am reusit sa ridic un „big EWE” pe directia E-W adus in shack cu un cablu H1000 si „burdusit” cu socuri de mod comun in tandem cu un dipol vertical scurtat adaptat cu un circuit LC variabil in banda de 160m si „ajutat” de un RF preamplificator de -15db. Daca amintesc si de filtrul cu cristale direct pe magistrala de Rx, pot spune ca reteta se apropie de calificativul „bine”! Ca soft am rulat WinTest, program care inca mai are secrete pentru mine, dar…mai am de facut multe nopti albe! Hi!
Participarea, indiferent de conditii, vine mereu cu bucuria si atmosfera RUN-ului ca exponent al muncii si ideilor despre modul de abordare, noi antene si „jucarii de RX” puse in practica. Si nu exista RUN daca nu exista participare. Anul acesta desi am reusit sa lucrez doar 9 ore si 41 de minute, pe „apucatelea”, pot spune ca au fost multe statii participante, parca mai multe decat anul trecut. Am remarcat participarea unui numar insemnat de statii W, VE dar si UA9-UA0. Pot spune ca am facut RUN de cate 3 – 4 QSO-uri pe minut de parca as fi lucrat in banda de 20m intr-o zi de vara cu maxim de propagare. Hi!
Din YO am avut placuta surpriza sa aud indicative pe care nu le-am auzit niciodata in aceasta banda si profit de ocazie pentru a le felicita sincer pentru efortul participarii cat si pentru a le incuraja sa continue in acest sens.
Efectiv despre concurs pot spune ca nu m-a asteptam sa fie atat de bine populat cu statii. Faptul ca am lucrat neasistat 99% din timpul celor 9 ore doar in mod RUN, a constituit un dezavantaj care s-a tradus print-un numar mic de multiplicatori.

Nu toate au mers perfect. Am fost nevoit sa intrerup particparea in momentul in care din cauza vantului unul dintre bratele dipolului atingea pilonul si provoca oprirea amplificatorului final. Aceasta problema a venit chiar pe maximul de propagare pe directia W lucru care a facut sa pierd multiplicatori insemnati. Din pacate, din acest motiv nu am fost auzit peste ocean decat de VY2ZM, pe care l-am pus cu mare satisfactie in log.

Totusi participarea are si partea ei buna care mi-a permis sa trag concluzii foarte utile pentru urmatorii pasi pe care trebuie sa ii realizez in sprijinul echipei YP0HQ/YP0K si pe care sper ca voi avea timp sa ii fac pentru urmatoarea provocare care va fi: EU DX CC 2021 – prima editie, la care va invit sa participati!

EU-DX CONTEST

73! de YO9RIJ Stolnicu Petrică

The post CQ WW 160m CW 2021 first appeared on ARR - Radioclubul Romaniei.
Categorieën: ro

CW WW CW 2020

wo, 02/12/2020 - 20:21

CQ WW CW 2020 – …sau ce pot face doua sarme!

impresii „la cald”

Din cauza pandemiei mi-am dorit o participare intr-un concurs de anvergura care sa rupa stressul zilnic si sa aduca ceva nou in efortul meu la acest capitol. Pregatirile au inceput cu multa vreme in urma, de fapt, nu au incetat niciodata! Hi!

In urma discutiilor pe teme de contest, la echipa YP0HQ/YP0K am gasit de cuviinta ca este timpul sa incercam o abordare pragmatica a participarii astfel incat impreuna cu Gabi – YO8RXP, si nu numai, am pregatit pasi pe care ii vom face.

Cel putin in ultmii doi ani, de cand am inregistrat o schimbare de abordare a participarii in marile concursuri am cautat metode de ridicare a numarului de QSO-uri realizate astfel incat, constant, am facut modificari in acest sens, atat in shack cat si in zona de antene. Dupa discutii privind pasii de urmat pentru a realiza o referinta in ceea ce ne dorim sa realizam am stabilit ca 3el wire YAGI in 7MHz/ 1KW out, este un inceput bun si la indemana oricui doreste sa se bucure de atmosfera RUN-ului in concursuri si un minim necesar pentru a realiza experimentul propus. Am zis ca este un semn de deplina maturitate ca operatori sa ne fixam cateva obiective realizabile dar care sa nu fie chiar la indemana. Este de preferat onestitatea decat sa declaram ca participam „asa fara nici un obiectiv”. Aceasta situatie des intalnita, ascunde lipsa de fairplay si arata doza de oportunism in operatorul care se incadreaza in aceasta semantica de participare. Consider ca nu se poate sa nu existe un minim de provocare personala in participarea la acest concurs. Este imposibil sa nu fii atras macar de DX-urile exotice, sau multitudinea de zone sau multe altele si dupa terminarea concursului sa iti plasezi log-ul la categoria care te avantajeaza cel mai mult. Aici v-a las pe voi sa evaluati situatiile ridicole intalnite adeseori in clasamentele concursului! In acest sens am obiceiul sa semnalez organizatorilor „micile diferente” dintre declarativ si realitate acolo unde este cazul! Consider ca este datoria fiecaruia dintre participanti sa incurajeze fair play-ul!

Totusi, in aceste conditii, m-am regasit prin luna septembrie 2020, eu mesterind sarme prin curte iar Gabi modificand finalul lui home made cu cablaje industriale si o placa imensa de cupru pentru disipersia termica rapida. Chiar si asa nu am reusit sa ridic al 3-lea element la antena YAGI dar am considerat ca un castig mai mic si o directivitate nu atat de pronuntata va constitui un avantaj.

Am plecat cu ideea de a realiza antene monobanda adaptate la conditiile de spatiu restrans in zona rurala asa cei mai multi dintre noi avem la dispozitie. Marea provocare nu a fost tipul de antene pe care sa le realizam, ci posibilitatea reala de a le face sa mearga bine in spatiul avut la dispozitie. Fiind vorba de a lucra in banda de 40m am constatat ca pentru wire antena se preteaza bine sistemul cu 3 elemente inv Vee YAGI, experimentat de Gabi YO8RXP si totusi lipsa timpului m-a limitat la un sistem de 2 elemente wire YAGI pe directia, preponderent W.

Faptul ca pe timpul concursului am lucrat cam toate directiile arata ca In realitate antenele au multe necunoscute. Am folosit doua elemente wire YAGI, amplasate la 10m fata de sol, in zona semiurbana si cu caracterisiticile destul de acceptabile, conform masuratorilor: (vezi: fig. 1)

In aceste conditii am considerat ca nu este suficient doar o antena pe o directie si am incercat sa ridic si un sistem colinear care insa nu a iesit conform simularii dar care a fost extrem de util pentru statiile EU.

Ramanea sa vedem cine a castigat pariul: 2el wire YAGI versus 3 el wire Inv Vee Yagi. Indiferent de rezultat, pot spune ca am castigat pariul cu mine privind faptul ca am realizat personal cel mai prolific RUN din ultimii ani.

Efectiv despre concurs pot spune ca nu m-a asteptam sa fie chiar atat de antrenant. Multele statii semnalate pe site-uri/grupuri de radioamatori cat si o propagare de exceptie. Faptul ca am lucrat neasistat si 99% din timpul celor 29 de ore doar in mod RUN a adus dezavantaje mari in faptul ca nu am reusit sa adun mai multe tari sau zone. Totusi faptul ca am avut o rata ridicata de QSO-uri a compensat din plin. Pot spune ca am fost ocupat tot timpul lucrand cat de mult auzeam. Sigur am pierdut si statii care m-au chemat de pe alta directie decat aveam receptia dar acest neajuns il voi corecta in urmatoarea participare. Am remarcat multitudinea de statii W care in log au o pondere insemnata, aproximativ 20% din numarul total de QSO-uri, ceea ce este de admirat.

Nu toate au fost la superlativ. Am resimtit lipsa unei antene omnidirectionala, apoi am resimtit lipsa antrenamentului, asa ca un pic de inclazire inaintea concursului este necesara in cazul in care nu participam saptamana de saptamana in concursuri. Un alt punct slab a fost faptul ca vremea s-a schimbat radical cu momentul realizarii masuratorilor si ultimilor reglaje ale set-up-ului. In prima noapte a nins si a fost ger iar in ultima noapte a concursului a plouat abundent si ca si consecinta una dintre mufele din linia de emisie s-a inundat si am ramas fara antena cu doar doua ore inainte de finalul concursulu. Acesta este un motiv major pentru care nu am atins obiectivulu de 2000 QSO-uri. (fig.3)

Tot in linia experimentului am inclus si programul WinTest (versiunea 4.33) pe care l-am achizitionat de curand si care s-a comportat exceptional. Nu pot spune ca sunt un expert in folosirea acestuia dar il recomand cu incredere oricarui radioamator care este pasionat de contest si RUN. (fig. 4)

Partea buna a participarii a fost faptul ca am tras concluzii foarte utile pentru pasi pe care trebuie sa ii realizam la echipa YP0HQ/YP0K.

Toate experientele sunt disponibile absolut in mod gratuit pe site-ul A.R.R. deasemeni suntem disponibili pentru intrebari/colaborari acolo unde este cazul.

Tin sa multumesc frumos tuturor statiilor YO care au chemat YP0HQ/YP0K in concurs si va invitam sa va alaturati echipei!

73! de YO9RIJ Stolnicu Petrică

membru al echipei YP0HQ/YP0K

The post CW WW CW 2020 first appeared on ARR - Radioclubul Romaniei.
Categorieën: ro