Romaniana Radioclub Association

Distribuir contenido ARR – Radioclubul Romaniei
Asociatia Radioamatorilor din Romania
Actualizado: hace 4 horas 6 mins

ANUNT

Vie, 06/12/2019 - 19:47

La intalnirea radioamatorilor pasionati de contest sau membrii ai YP0HQ, din 30.11.2019 printre alte subiecte a fost discutata si propunerea de revizuire a regulamentului  “YODX HF Contest” si “Campionatului Național de Unde Scurte Multiband .

Rezultatul si propunerile au constituit raspunsul ARR lcatre FRR si se pot citi in textul urmator:

Regulamentul “YODX HF Contest” si “Campionatului Național de Unde Scurte Multiband”

– PROIECT –

 

 1. Organizator:Federația Română de Radioamatorism,impreuna cu asociatiile independente de radioamatorism din YO

Sau

YO DX Club

Motivare de fapt:

Intrucat in YO DX HF Contest participa radioamatori care nu sunt membrii ai FRR, asociatiile independente de radioamatori doresc sa se implice atat in premierea radioamatorilor neafiliati cat si in promovarea participarii.  In acest fel sintagma “Concursul tuturor radioamatorilor YO ” capata sens si consistenta de care concursul are nevoie.

 

 1. Scopuri şi obiective:
 • Promovarea  radioamatorismului românesc la nivel internațional.
 • Creșterea nivelului de competitivitate şi performanța radioamatorilor români, în contextul unei competiții deschise participării internaționale. – Concursul nu ofera posibilitatea cuantificarii evaluarii nivelului de competivitate a unui radioamator in acest fel. Nu exista criterii care sa defineasca competitivitatea si nivelul de performanta in HF in sensul urmaririi ridicarii nivelului de performanta. Expresia in sine este nesustinuta practic si nici de o documentatie stiintifica.

 

 1. Perioada de desfasurare a concursului:

Ultimul weekend întreg al lunii August:  Sâmbătă 12.00.00 UTC – Duminică  11.59.59 UTC (24 ore)

 

 1. Categorii de participare:
 • SOAB-MIX-HP- un singur operator, toate benzile, MIXT
 • SOAB-MIX-LP – un singur operator, toate benzile, MIXT, putere maxima 100watti
 • SOAB-CW – un singur operator, toate benzile, numai CW
 • SOAB-SSB – un singur operator, toate benzile, numai SSB
 • SOSB – un singur operator, o singura banda, MIXT (6 categorii diferite, separat 160, 80, 40, 20, 15, 10m), indiferent de putere (prp: SOSB –CW/SSB – HP/LP)
 • MOST – mai multi operatori, toate benzile, un singur emitator, MIXT
 • MO2T – Multi Op, Two transmitters, MIXED
 • MOAB CW /SSB – Multi Op, All Bands – echipe
 • YN (youngster and novice) operator sub 18 ani împliniți sau maxim 3 ani de la prima autorizare dovedit cu copie de pe acte doveditoare.
 • SWL – receptori, MIXT

 

4.1Concursul se desfasoara in toate benzile de unde scurte de la 1,8 la 28MHz exceptand benzile WARC.

4.2. Participantii care lucreaza Single Band pot concura pentru doua benzi diferite. Acest lucru permite unei statii, spre exemplu, sa trimita cate un log pentru 80m si 10m, ambele loguri contand in clasamentul final al benzilor respective si pentru obtinerea de premii.

4.3. Concurentii la categoria Single Band, care lucreaza si in alte benzi in timpul concursului, sunt rugati sa include in log si legaturile realizate in alte benzi (daca este cazul), cu scopul de a ajuta la procesul de corectare a logurilor corespondentilor.

4.4. Toate clasamentele se intocmesc separat pentru Romania si restul lumii.

 

 1. Controale

5.1. Statiile din afara Romaniei vor transmite  RS(T) + nr. legaturii, incepand cu 001.

5.2.1. Stațiile din România vor transmite RS(T) + prescurtarea județului sau BU pentru stațiile din București.

5.2.2.Abrevierea judetelor din Romania este urmatoarea:

YO2: AR, CS, HD, TM

YO3: BU, IF

YO4: CT, BR, GL, TL, VN

YO5: AB, BH, BN, CJ, SM, SJ, MM

YO6: BV, CV, HR, MS, SB

YO7:AG, DJ, GJ, MH, OT, VL

YO8: BC, BT, IS, NT, SV, VS

YO9: BZ, CL, DB, GR, IL, PH, TR

AA – invitati

 

5.2.  Statiile MOST (mai multi operatori, toate benzile, un singur emitator) vor folosi pot folosi numere seriale separate pentru fiecare banda sau (un singur numar serial cronologic.)

5.3. Statiile  MO2T (mai multi operatori, doua emitatoare) pot vor folosi fie numere seriale separate pentru fiecare banda, fie numere seriale separate pentru fiecare emitator. Fiecare QSO trebuie marcat in log printr-un numar de identificare al emitatorului.

 

 1. Punctaj

6.1. Punctaj pentru stațiile străine:

 • QSO cu o stație din Romania:  8 puncte
 • QSO cu o stație din afara continentului propriu: 4 puncte
 • QSO cu o stație din propriul continent: 2 puncte
 • QSO cu o stație din propria țară DXCC: 1 punct

6.2. Punctaj pentru stațiile din Romania:

 • QSO YO – DX:  8 puncte
 • QSO YO – EU:  4 puncte
 • QSO YO – YO:  0 puncte

6.3. Statiile /MM nu sunt multiplicatori, dar valoreaza 4 puncte pentru orice participant.

6.4. Statiile SWL trebuie sa logheze ambele indicative si cel putin unul din controale; punctajul este cel de mai sus.

 

 1. Legaturile duble

7.1. Legaturile duble sunt legaturi realizate cu o statie in acelasi mod si in aceeasi banda. Daca prima legatura dintre statii este validata, dublele se coteaza cu 0 puncte. Daca prima legatura nu este validata, a doua legatura (dubla) este acceptata.

7.2. Legaturile duble nu se penalizeaza; acestea nu trebuie marcate in log. Mai mult, este recomandat a se lasa legaturile duble in log.

 

 1. Multiplicatori

8.1. Pentru statiile straine exista doua tipuri de multiplicatori:

 • multiplicator este fiecare judet diferit lucrat pe fiecare banda, indiferent de modul de lucru
 • multiplicator este fiecare tara diferita lucrata (DXCC) , pe fiecare banda, indifferent de modul de lucru
 • Statiile AA- DE STABILIT CINE FACE OBIECTUL

8.2. Pentru statiile din Romania:

 • Un multiplicator pentru fiecare tara diferita lucrata (DXCC) , pe fiecare banda, indifferent de modul de lucru

 

 1. Scorul final

Toate statiile: scorul final se obtine inmultind suma punctelor din toate legaturile cu suma tuturor multiplicatorilor din toate benzile

 

 1. Reguli generale

10.1.Este permisă folosirea tuturor prefixelor ITU alocate României, în condițiile de autorizare stabilite de ANCOM (YO, YQ, YP, YR).

10.2. Toate emitatoarele si receptoarele trebuie sa se situeze intr-un cerc cu raza de maxim 500m. Exceptie fac statiile din categoria MOABCW or SSB

Si sa fie situate in acelasi DXCC. Toate antenele folosite de un participant trebuie conectate fizic prin cabluri cu emitatoarele si receptoarele.

10.3. Folosirea Packet si WEB clusterelor este permisa tuturor categoriilor de participanti.

10.4. Folosirea de emitatoare/receptoare in alte locatii conectate prin internet este nesportiva si face motivul descalificarii.

10.5. Self-spotting-ul este interzis. Realizarea de “legaturi radio” prin telefon, telex, internet, paket mail, etc, inainte si in timpul concursului este prohibita.

10.6. Folosirea altor indicative pentru a tine o frecventa ocupata in alte benzi, sked-uri, spotare pe DX cluster sau pentru a muta multiplicatori in alte benzi este interzisa.

10.7. Solicitarea de legaturi prin telefon, telegrame, internet, packet in timpul concursului se considera self-spotting si nu este permisa, atragand descalificarea.

10.8. Participantii la categoriile Single Operator pot schimba benzile si modurile de lucru fara restrictii. Doar un singur semnal poate fi transmis in orice moment dat.

10.9. Single Operator: acele statii la care o singura persoana realizeaza urmatoarele: opereaza, logheaza si spoteaza.

10.10. Statiile MOST trebuie sa respecte “regula celor 10minute”. Timpul petrecut intr-o banda se scurge de la prima legatura realizata in acea banda. Doar un singur semnal poate fi emis intr-un oricare moment dat. Exceptie: doua semnale in benzi diferite in acelasi moment sunt permise, daca si numai daca statia din a doua banda, denumita “multiplicator” (numai una), lucreaza un nou multiplicator. Aceasta banda “multiplicator” trebuie de asemenea schimbata dupa “regula celor 10minute”. Legaturile care incalca ambele reguli trebuie pastrate in log, iar acestea nu vor fi cotate ca punctaj sau penalizare, dar vor permite validarea legaturii la statia corespondenta.

10.11. Statiile MO2T (mai multi operatori, doua emitatoare) vor aveamaxim doua semnale transmise simultan in benzi diferite. Fiecare emitator poate realiza maxim 8 schimbari de banda pe ora (de la minutul 00 la minutul 59). De exemplu, o schimbare de banda din 40m in 80m si apoi revenirea in 40m constituie doua schimbari de banda. Ambele emitatoare pot lucra cu orice statie. O statie poate fi lucrata de doua ori pe banda (CW si SSB) indiferent de emitatorul folosit.

10.12. Toate categoriile MIXT pot lucra cu aceeasi statie si in CW si in SSB. Sunt interzise legaturile CW in segmentele de banda SSB si legaturile SSB in segmentele de banda CW.

 

11.Logurile de concurs

11.1. Logurile sunt acceptate numai in format electronic CABRILLO.

11.2. Numele fisierului trebuie sa fie de tipul indicativ.log sau indicativ.cbr. Exemplu: YO3KAA.log

11.3. Pentru participantii care concureaza in doua benzi diferite, fisierele vor fi denumite dupa modelul indicativ_banda.log sau indicativ_banda.cbr. Exemplu: YO3KAA_20.log si YO3KAA_80.log.

11.4. Logurile in format electronic trebuie trimise ca attachment la logs@yodx.ro sau pot fi uploadate direct de pe pagina Web a concursului:www.yodx.ro

11.5. Toti timpii din log trebuie sa fie UTC.

11.6. Se logheaza toate controalele transmise si receptionate.

11.7. In logurile statiilor care participa la categoria MO2T (mai multi operatori, doua emitatoare), fiecare QSO trebuie alocat unuia dintre cele doua emitatoare printr-un numar de identificare. Echipa MO2T care nu isi va marca emitatoarele in log va fi reclasata automat la log control.

11.8. Participantii care urmaresc o clasare in top 3 la oricare dintre categoriile listate la punctul 3 sunt obligati sa noteze in log frecventa exacta a fiecarui QSO efectuat (folosirea unui sistem CAT), avand ca unitate minima 1 kHz. Clasarea in Top 3 la oricare dintre categoriile de participare va fi validata numai in conditiile inscrierii in log a frecventei exacte a fiecarui QSO. SAU punerea la dispozitie a arbitrilor a inregistrarii audio a perioadei de participare in concurs! – ne aliniem la cerintele unui concurs de top!!! Terminam cu QSO-uri realizate via SDR la Rx!!!

 

12.Termen de expediere a logurilor

12.1. Logurile trebuie expediate la organizatorii concursului in maxim 7 zile de la sfarsitul concursului.

12.2. Expedierea cu succes logului este confirmata automat prin E-mail, precum si prin plasarea in “Lista logurilor primate” pe pagina web a concursului: www.yodx.ro.

 

 1. Diplome si premii

13.1.Vor fi acordate diplome pentru locurile 1, 2 si 3 la fiecare categorie listata la Punctul 4.

13.2. Pentru statiile straine vor fi redactate și clasamente pe țări. Vor fi acordate diplome statiilor clasate pe locul 1 in fiecare tara, la fiecare dintre categoriile de participare, cu conditia de a se realiza minim 50 de legaturi.

13.3 Pentru statiile nemembre a FRR se vor decerna cupe prin grija co-organizatorilor.

 

14.Alte informatii referitoare la concurs

14.1Arbitrarea YO DX HF Contest se realizeaza in totalitate prin control computerizat al logurilor si analiza computerizata a fiecarei legaturi.

14.2. O legatura se puncteaza cu zero puncte in urmatoarele cazuri:

 • logare incorecta a indicativului corespondentului (Bad Call)
 • logare incorecta a controalelor schimbate
 • legatura nu e confirmata in logul corespondentului (NIL)
 • corespondentul logheaza incorect indicativul de apel
 • corespondentul logheaza incorect controlul de legatura
 • diferenta de timp intre loguri este mai mare de 3 minute (exceptand erorile de computer sistematizate)
 • difera banda si modul de lucru in loguri

14.3. O legatura cu o statie care nu a trimis log se puncteaza daca statia respectiva apare in minim 5 loguri expediate regulamentar.

14.4. Prin expedierea logului participantii declara ca au respectat intocmai prezentul regulament si accepta  faptul ca orice decizie a comitetului de organizare este definitiva, neputand fi atacata in vreun fel.

 

15.Campionatul National de Unde Scurte Multiband al Romaniei

15.1. In paralel cu concursul YO DX HF Contest, sportivii legitimati la un club/asociatie afiliata Federatiei Romane de Radioamatorism pot participa in cadrul Campionatului National de Unde Scurte Multiband al Romaniei. In acest sens, participantul trebuie sa specifice pe linia “Club“ din header-ul logului de concurs, asociatia afiliata FRR al carei membru este.

15.2.1. In cadrul Campionatului National de Unde Scurte Multiband al Romaniei vor fi intocmite clasamente separate, in care vor fi inclusi doar sportivii legitimati la o structura afiliata FRR, pentru urmatoarele categorii:

 • SOAB-MIX-HP(un singur operator, toate benzile, MIXT, putere mare)
 • SOAB-MIX-LP (un singur operator, toate benzile, MIXT, putere mica)
 • MOST (echipe formate din maxim 4 sportivi legitimati la acelasi club afiliat FRR, lucrand in  toate benzile, un singur emitator, MIXT)
 • YN (stații operate de radioamatorii cu vârsta de cel mult 18 ani împliniți în anul concursului)

15.2.2.Sportivii clasați pe primul loc la aceste 4 categorii categorii primesc titlul de Campion Național al României, medalie, diplomă și tricou de campion, dacă la categoria respective sunt clasați concurenti din cel puțin 4 structuri sportive afiliate la FRR. Sportivii clasati pe locurile 2, respective 3 primesc diplome si medalii.

 

15.3.Regulile de desfasurare ale competitiei sunt aceleasi cu ale concursului “YODX HF Contest”, stipulate in prezentul regulament.

PROPUNERE

Cu aceasta ocazie reiteram propunerea catre FRR de a organiza impreuna CUPA ROMANIEI la HF organizand intr-o zona care sa permita amplasarea de statii in aceleasi conditii de participare (100W, antene similare, desfasurat in timpul unui concurs de anvergura gen CQ WW, WPX  etc) dupa modelul WRTC, care sa permita decernarea titlului de CAMPION AL ROMANIEI in conditii de participare egala, adevarata corectitudine si FAIR PLAY!!!

73! de YO9RIJ Petrica

Purtator de cuvant al ARR

Categorías: ro

Scoala de SOTA din Muntii Hasmas

Vie, 06/09/2019 - 17:05

Undeva în primăvara acestui an primeam o invitație prin intermediul lui Mihai LA/YO6SM: aceea de a fi instructor de SOTA pentru un grup de tineri de la Radioclubul școlar YO6KGS din comuna Râciu, jud. Mureș. Ideea mi s-a părut a fi inedită pentru peisajul radioamatorismului din YO, deși cursuri de SOTA mai făcusem în trecut în diverse ocazii. Dar a face un astfel de curs ”la locul faptei” cum se spune, adică pe munte și în imediata apropiere a unor vârfuri SOTA unde se puteau pune în aplicare cele învățate, mi s-a părut o idee grozavă și prin urmare am acceptat aproape imediat propunerea. În săptămânile care au urmat am luat legătura direct cu organizatorul taberei școlare, Adrian YO5IA, pe care nu-l cunoscusem anterior și cu care am discutat toate aspectele unei astfel de inițiative. Adrian este un radioamator familiarizat cu muntele, prin urmare marea majoritate a detaliilor importante într-o astfel de întreprindere erau deja luate în calcul. Cabana turistică de la Piatra Singuratică ne aștepta pentru a ne găzdui câteva zile într-un decor ca în povești. Era timpul ca Asociația Radioclubul României să își continue încă o dată misiunea de a dezvolta radioamatorismul, așa cum și-a asumat încă de la început.

Prin urmare, duminică 11 august am plecat din Timișoara pe la ora 01:30 a.m. cu destinația inițială Târgu Mureș, ca să profit de răcoarea nopții și de traficul redus de pe șosele. Aveam să fac cea mai rapidă cursă pe traseul ăsta, în 4 ore și jumătate eram la destinație deși am mers mai mult la pas de plimbare. Trăiască autostrăzile! După 2 ore de somn iepuresc l-am luat la primele ore ale dimineții pe Mihai și pe fiica lui din Târgu Mureș și am plecat către Bălan, jud. Harghita unde aveam să lăsăm mașinile pentru perioada taberei. Ne-am făcut aprovizionarea cu mâncare de la magazinele din Bălan, mâncare pe care aveam să o cărăm împreună cu hainele și echipamentele radio în rucsaci până sus la cabană. Din păcate, Piatra Singuratică este un loc destul de izolat de traseele auto, așa că deplasarea noastră a trebuit gândită în așa fel încât să cărăm cu noi strictul necesar. Acolo se poate ajunge doar pe jos iar aprovizionarea cabanei se face exclusiv pe cai sau măgari.

La baza muntelui ne-am întâlnit cu echipa de la YO6KGS pe care i-am cunoscut cu această ocazie și am plecat împreună la primele ore ale după-amiezei într-o ascensiune de creastă de cca. 4km lungime și 600m diferență de nivel, nu tocmai ușoară ținând cont și de cele cca. 20 kg din rucsac. Am abordat versiunea ușoară de deplasare, cu pauze dese, ținând cont de efortul pe care trebuiau să-l facă cei tineri. Norocul nostru a fost că majoritatea traseului se derulează prin pădure, deci soarele nu a fost neapărat o problemă adăugată la dificultatea ascensiunii. Pe la ora 18 aveam să ajungem în sfârșit la cabana de sub Piatra Singuratică, unde eram așteptați de familia care gestionează acest loc turistic în foarte bune condiții.

După o pauză de refacere și după ce ne-am instalat confortabil, echipa de radioamatori a început să instaleze o parte a echipamentului radio ce va rămâne permanent la cabană. Trei antene au fost instalate cu această ocazie, o verticală Ground Plane pentru banda de 40m, un dipol full-size pentru banda de 80m și o verticală pentru banda de 6m care urmărea să testeze eventuale condiții favorabile având în vedere că ne aflam în plină perioadă de manifestare a roiului de meteori numit Perseide. Apoi am organizat lecția introductivă de SOTA, întrucât a doua zi de dimineață urma să plecăm în prima activare a taberei, vârful Ecem, cunoscut ca și Hășmașul Mic, cu referențialul SOTA YO/EC-078. Am descoperit cu această ocazie un grup de tineri radioamatori remarcabili prin bunul simț, echilibrul și comportamentul impecabil pe care l-au avut pe toată perioada taberei. Îi felicit atât pe părinții lor cât și pe profesori că au reușit o astfel de educație într-o țară în care pare că ne-am pierdut cu totul valorile morale. Chiar și unii dintre radioamatori… Dintre cei 16 tineri participanți la tabără am aflat că 12 sunt deja autorizați și au indicative, prin urmare calea către aplicațiile practice în activare îmi era deschisă. Am descifrat pe parcursul unei ore petrecută în fața cabanei principiile și noțiunile de bază în SOTA. Apoi am trecut la o cină frugală din ceea ce adusesem în rucsace. Zilele următoare urma să ne organizăm mult mai bine la acest capitol. Prima seară s-a încheiat relativ repede în căutarea odihnei după un drum lung început cu aproape 24 ore înainte.

Este momentul să vă spun că s-au adunat atât de multe poze de la acest eveniment, încât acest articol se va transforma de acum înainte într-un fel de fotoreportaj. Mi-a fost greu să fac o selecție de imagini, dar sper că le-am ales pe cele mai sugestive.

Dimineața zilei de luni, 12 august, a debutat după micul dejun cu o a doua lecție de SOTA, de data asta ținută în bătaia primelor raze de soare ale dimineții pe o pajiște cu o priveliște superbă aflată în imediata apropiere a cabanei. Am detaliat cu această ocazie tehnica radio ce va fi folosită și am detaliat modul în care se va desfășura activarea ce urma să înceapă. Trebuie spus aici că Adrian YO5IA a filmat toate aceste cursuri pe care le-a transmis la acel moment live pe Facebook, însă înțeleg că există și acum înregistrările disponibile pe această platformă socială.

Am plecat apoi către vârful Ecem într-o ascensiune scurtă dar oarecum abruptă, însă peisajul de basm din jur nu ne-a dat voie să ne gândim prea mult la dificultate. 

Pe platoul final ne-am întâlnit și cu primele turme de oi, însoțite de tradiționalii câini ciobănești care dau atâtea bătăi de cap turiștilor. Din fericire, în acea parte de țară câinii nu sunt agresivi cu turiștii, prin urmare ne-am împăcat destul de repede cu ei, ba chiar am avut și escorte. Mai bine așa, căci erau doar vreo… 25 de câini (!), nici unul mai mic decât o oaie…

Ne-am făcut tradiționalele poze cu crucea de pe vârf, apoi ne-am retras câțiva metri mai jos pentru a beneficia de umbra generoasă a unui brăduleț sub care am instalat echipamentul radio.


O nouă lecție ad-hoc are loc chiar pe vârf, unde cei tineri învață cum se construiește și cum se instalează corect o antenă în activările SOTA. Apoi tot echipamentul radio se instalează cu ajutorul lor.

Propagarea a fost o doamnă cu noi, chaserii sunt destul de numeroși în banda de 20m SSB, prin urmare reușim să rotim fiecare tânăr radioamator pe la microfon și reușim să ne facem cu toții numărul necesar de QSO-uri pentru a ne califica vârful. Nesiguranța specifică oricărui început este omniprezentă, dar proaspeții activatori își duc cu bine sarcina la îndeplinire.

Cu o primă activare reușită în logbook-uri ne întoarcem în tabără iar eu sunt optimist că tabăra asta va fi un succes. Cabaniera ne așteaptă cu o ciorbă montană delicioasă, iar mai pe seară ne așteaptă o altă surpriză culinară de mare angajament, pregătită de unul dintre profesorii de la Râciu, Laci Kadar: un gulaș pregătit după toate cutumele și fiert corespunzător pentru mai multe ore la ceaun.

Seara continuă cu program liber pentru cei tineri. La urma urmei, suntem totuși în vacanță cu toții. Adulții pleacă să escaladeze Piatra Singuratică din apropiere. În paralel, stația radio de la cabană adună în jurul ei curioșii pentru un QSO. Remarc încă o dată dacă mai era cazul cât de bun este noul transceiver portabil de la Yaesu, FT-891. Cu doar 25W SSB și alimentare dintr-un acumulator de 7Ah dar profitând de ”pilonul” de 1500m și de liniștea radio de pe munte reușim mai multe QSO-uri interesante în banda de 40m la orele serii. Banda de 80m se dovedește dificilă, dar poate că și dipolul amplasat la doar câțiva metri de sol ne încurcă oarecum planurile.

Marți 13 iunie ne grăbim să plecăm de dimineață către a doua activare din program, vâful SOTA Hășmașul Mare YO/EC-012. Fiind vorba de un traseu mai lung, am decis să plecăm din timp.


De data asta avem destul de mult traseu în bătaia soarelui, așa că șepcile devin cvasi-obligatorii. Cerul este perfect senin, dar temperatura se menține rezonabilă, max. 25 de grade la prânz.Undeva la jumătatea drumului ne oprim la umbra unui brad solitar pentru o nouă ședință de pregătire în ale activărilor SOTA. Decid câteva modificări în felul de a activa al grupului, pentru a asigura o cât mai bună cursivitate a prezenței noastre în frecvență, astfel încât să nu dezorientăm chaser-ii, oricum încurcați de mulțimea vocilor prezente într-o singură activare. Discutăm și de alte lucruri, din radioamatorism și nu numai. Tinerii radioamatori prind încredere încet-încet în propriile lor gânduri și opinii și devin din ce în ce mai comunicativi cu mine. Iar eu devin din ce în ce mai plăcut impresionat de spiritul lor.


Pe drum ne oprim să mai facem câteva poze împreună cu noile noastre cunoștințe patrupede întâlnite pe cărare. Lătrătoare sau behăitoare.Ajungem la destinație puțin înainte de prânz, unde facem o pauză de sandwich și tradiționala poză cu crucea din apropierea vârfului.Însă vârful nu este acolo la cruce, ci la câteva zeci de metri mai încolo. Primii care ajung sunt ”echipa de șoc” a tinerilor, respectiv cei mai experimentați radioamatori dintre ei. Facem o poză cu vârful, apoi începem pregătirea echipamentului radio pentru activare, în așteptarea celorlalți.De data asta am de-a face cu proaspeți colegi bine instruiți, nici măcar nu a trebuit să le explic ce au de făcut. Încet-încet activarea se transformă într-un adevărat ”examen de diplomă” pentru cei tineri.Modificările făcute se dovedesc de succes, propagarea în banda de 20m e bună, chaserii ne așteaptă iar activarea decurge perfect, fără nici o greșeală. Din nou, toți tinerii trec rând pe rând pe la microfon făcând fiecare QSO-uri cu cei aflați în frecvență. Punem din nou în log-uri cam toate țările din Europa. Remarc că majoritatea tinerilor cunoaște suficient de bine limba engleză, prin urmare le va fi destul de ușor să se descurce singuri ulterior. Pentru a le ușura oarecum misiunea, le țin eu log-ul în timp ce ei fac QSO-urile.Închei ultima activare din program extrem de fericit, tocmai avem în YO 12 noi activatori de SOTA perfect pregătiți pentru acest gen de trafic radio. Înregistrarea video a acestei activări o puteți viziona aici: https://www.youtube.com/watch?v=c4uhM6DpNtEStrângem din nou împreună echipamentul radio și facem un ultim set de poze pe vârf, fericiți pentru proaspăta activare și pentru peisajul din jur. S-au făcut zeci de poze cu acest peisaj și mi-aș fi dorit enorm să vi le arăt pe toate. Însă spațiul de aici n-ar fi fost suficient.
Revenim pentru ultima oară la cabană în cursul după-amiezii unde ne așteaptă un alt ceaun bine pregătit de Laci, de data asta cu fasole și afumături. Gazda noastră nu se lasă mai prejos și pentru seară ne pregătește un ceaun cu mămăligă cu brânză, sau mai precis brânză multă cu mămăligă, ca la munte. Gata cu detaliile culinare că vă fac poftă, hi!


Spre seară facem poza oficială de grup cu tinerii în tricourile oficiale ale Radioclubului YO6KGS, apoi ne întâlnim pentru ultimele cursuri. Mihai YO6SM le povestește celor prezenți despre proaspăta sa aventură la Atlantykron, iar eu fac trecerea ulterior către SOTA rememorând audienței experiența ARR la Atlantykron din 2016. Apoi vorbim puțin despre site-urile SOTA și despre resursele de documentare ce pot fi găsite acolo și folosite. Acestea fiind prezentate, consider pregătirea SOTA încheiată.


Seara se încheie ca orice tabără care se respectă cu focul de tabără și discoteca pentru cei tineri. Meteorii din roiul Perseidelor străbat din când în cand bolta cerească, ca un plus de decor la petrecerea noastră. O seară cu adevărat de neuitat pentru noi toți.Miercuri 14 august împachetăm totul în rucsace dis de dimineață și începem coborârea către Bălan unde ajungem după câteva ore. Ducem toată echipa în parcul din centrul localității Bălan, unde mă despart de echipa din Râciu cu satisfacția unor zile reușite și cu speranța că în curând îi voi regăsi în frecvență de pe cine știe ce vârfuri de munte pe cei care tocmai au deslușit tainele SOTA în această tabără. Le urez succes tuturor și le transmit și pe această cale că eu cred în ei și în viitorul lor frumos.
Sorin YO2MSB

 

Categorías: ro

Ham Radio Friedrichshafen 2019, SOTA în DLși turism inițiatic în Baden-Württemberg

Dom, 25/08/2019 - 20:03

Pentru orice radioamator din Europa, târgul anual de la Friedrichshafen este un fel de Mecca la care trebuie să mergi măcar o dată în viață. Problema este că dacă mergi măcar o dată vei dori să revii de fiecare dată. Este și cazul meu, în ultimii 10 ani lipsind doar o singură dată și atunci cu regrete imense că nu am putut participa. Și asta pentru că orice altceva devine nesemnificativ în comparație cu târgul Ham Radio. Cel mai mare talcioc din Europa, prezența cu standuri a majorității producătorilor importanți de echipamente din lume dar și a principalilor distribuitori din Europa, lansări de echipamente noi, zeci de conferințe, standurile majorității asociațiilor naționale de radioamatori, invitați de pe toată planeta și posibilitatea de a te întâlni față în față cu cei cu care comunici tot restul anului doar prin unde radio reprezintă doar câteva dintre argumentele de a participa. 3 zile la sfârșit de lună iunie în care stațiunea cochetă de pe malul lacului Bodensee adună peste 15.000 de vizitatori. Plus camping-ul din imediata vecinătate a târgului, un loc magic unde poți locui câteva zile în mijlocul a câtorva sute de oameni care au aceeași ”doagă scrântită” ca și tine, hi.

Norocul meu este că trăiesc la granița de vest a României, ceea ce face ca deplasarea la Friedrichshafen să poată fi realizată cu mașina într-o singură etapă, un drum de cca. 12 ore de condus aproape exclusiv pe autostrăzile din HA, OE și DL. Evitarea zborului cu avionul reduce mult costul deplasării și permite transportul tuturor celor necesare, mai ales la întoarcere după inevitabilul ”shopping” de profil. În ultimii ani am preferat să plec către târg cu câteva zile în avans, profitând de prezența mea acolo pentru a face și câteva zile de activări SOTA în zonă. Iar în acest an am hotărât să adaug un plus de cunoaștere aventurilor noastre, prin includerea în program a vizitelor la Izvorul Dunării și la castelul Hohenzollern, reședința oficială a familiei care a dat României dinastia regală modernă. De mai mulți ani doream să ajung în aceste două locuri cu impact emoțional pentru un român.

Călătoria către Germania a început duminică, 16 iunie pe la ceasurile serii odată cu întâlnirea cu Zoli YO2BP, partenerul meu tradițional de activări SOTA și mai nou de deplasări la Friedrichshafen, întrucât doream să profit de răcoarea nopții și de traficul redus de pe autostrăzi. Nu au lipsit aventurile, călătoria fiind aproape de a se termina înainte de a începe. După trecerea graniței cu Ungaria am experimentat o furtună cu grindină de mărimea oului de porumbel care a fost aproape să ne spargă geamurile mașinii. Norocul nostru a fost un pod transversal de pe autostradă sub care ne-am ascuns parțial timp de 20 de minute cât a durat urgia. Inutil să spun că pe autostradă nu mai circula nimeni, fiecare mașină încercând să se adăpostească sau măcar să nu adauge viteza proprie la cea a grindinei în cădere liberă. Restul traseului a fost parcurs fără peripeții, astfel încât primele ore ale dimineții de luni, 17 iunie ne-au găsit în parcarea de la Walserberg, în frontiera dintre OE și DL. După câteva ore de somn iepuresc în mașină am străbătut și ultima parte a traseului, astfel încât undeva la prânz eram deja în camping-ul din Friedrichshafen.

Surpriza a fost să descoperim că nu suntem printre primii sosiți ca în anii anteriori, ba chiar că cca. 25% dintre locuri erau deja ocupate. Ne-am întins corturile la umbra parțială a unui copac iar spre seară am plecat la aeroportul învecinat cu camping-ul pentru a-l prelua pe cel de-al treilea membru al echipei de anul acesta, Mihai YO6SM sau mai bine zis LA/YO6SM pentru ca Mihai locuiește de câțiva ani în Norvegia. Și am mai avut o surpriză plăcută în camping, aceea de a descoperi că suntem vecini la câțiva metri cu vechii noștri prieteni Hans Timmerman PB2T, secretar general IARU și soția sa Margreet K2XYL.

Hans s-a alăturat imediat echipei noastre de SOTA, așa că marți 18 iunie am plecat în prima zi de activări către munții Pădurea Neagră. Ca o paranteză la povestirea de față, cel mai important indicator rutier pe care un șofer străin îl învață imediat în DL este cel pe care scrie pe fond galben ”Umleitung” sau chiar prescurtat ”U” urmat de o săgeată. Pentru că indicatorul ăsta care înseamnă ”deviere” este omniprezent, omnipotent și face ca un traseu ce inițial trebuia să aibă 94km să ajungă la cca. 150km și o oră și jumătate de întârziere. Statul german investește masiv în repararea și dezvoltarea rețelei de drumuri, ei blochează efectiv drumurile pentru lucrări oferind variante de ocolire, așa că surprizele au fost nenumărate și înșiruite până la obsesie. Al doilea indicator pe care turistul străin îl învață repede este cel care duce către localitatea ”Ausfahrt”. Și toate drumurile din Germania duc către acea localitate, hi! Noi suntem obișnuiți că în România un indicator albastru cu săgeată să te îndrepte către localitatea înscrisă pe el. Ei, în Germania același indicator arată doar… ieșirea de pe drumul respectiv. Și asta face ca turistul român necunoscător de limbi teutonice să se mire cât de mare și de importantă este localitatea aia ”Ausfahrt” de vreme ce toate drumurile duc către ea, hi.

Vârfurile SOTA pentru prima zi de activări au fost alese în așa fel încât să ne conducă încet-încet către destinația finală a zilei, izvorul Dunării. Primul vârf a fost un drive-in, Hoher Randen DM/BW-235 în imediata apropiere a renumitei localității elvețiene Schaffhausen, unde toată lumea se ocupă cu fabricarea unora dintre cele mai performante ceasuri din lume. Și printre cele mai scumpe. Practic accesul către vârf pe un drum forestier trece din loc în loc granița dintre cele două țări ba într-un sens, ba în celălalt, astfel încât niciodată nu ești sigur în care țară ești. Și asta în condițiile în care Elveția nu este țară UE iar controlul la graniță poate fi uneori riguros. Ar mai trebui spus aici că mai toate drumurile forestiere neasfaltate din DL dar și din OE sau OK sunt în fapt excepțional de bune, putând fi parcurse cu orice fel de mașină. Sunt bine pietruite și compactate pe un profil convex, cu șanțuri de scurgere a apei pe ambele părți. În 10 ani de SOTA nu am văzut gropi în aceste drumuri prin partea aia de Europă. Sincer, la așa drumuri nici nu prea văd rostul asfaltului…

Al doilea vârf al zilei a fost un drive-in simpatic, Hochfirst DM/BW-015. Atât de simpatic încât ne-a permis chiar și o doză de răcorire la terasa de pe vârf, ulterior activării. De menționat că echipa ad-hoc a oferit de pe fiecare vârf QSO-uri în CW prin Zoli YO2BP și Hans PB2T precum și în SSB prin mine și Mihai YO6SM. Asta ca să mulțumim pe toată lumea.

Ultimul vârf al zilei ne-a apropiat semnificativ de locul de unde Dunărea pleacă la drum: Kandel DM/BW-009, foarte ușor de accesat și prevăzut în vârf cu un foișor superb pentru un sotist în condiții de ploaie. Ca de obicei, prognoza meteo a ținut cu noi într-un mare fel, ocolind mereu cu grație in acele zile mai multe fronturi de ploaie. Așa că eu și cu Mihai ne-am retras la umbra unui brad ca să nu deranjăm turiștii destul de numeroși la acea oră pe vârf.

Și a venit și momentul așteptat de mine de vreo 10 ani. Cel în care aveam să ajung la locul de plecare al unei povești de aproape 3000 km care veți vedea că nu are nici o logică: povestea parcursului Dunării. Dar să începem cu începutul. Există în acea zonă a Germaniei o controversă mai mult turistico-financiară asupra adevăratului izvor al Dunării. Fluviul își primește acest nume începând din localitatea Donaueschingen, prin confluența râurilor Breg și Brigach. O parte din locuitorii zonei consideră că izvorul Dunării se află în parcul castelului Donaueschingen care dă și numele localității, unde există o fântână circulară pe locul izvorului. Însă este cam ridicol să crezi că un susur mărunt de apă care se varsă în râul Brigach poate fi adevăratul izvor. Pare mai mult o găselniță de marketing turistic care să mai aducă niște bani în conturile celor de acolo. O altă parte a locuitorilor, cea majoritară, consideră (zic eu pe bună dreptate) că adevăratul izvor al Dunării este izvorul celui mai mare dintre cei doi afluenți constitutivi, respectiv cel al râului Breg. Acolo am fost și noi, iar locul este impresionant prin încărcătura de semnificație pe care o poartă, în antiteză cu simplitatea priveliștii.

Și mai e un lucru imposibil de explicat logic pentru un privitor mai atent al hărților din zonă. Micul izvor din imaginea de mai sus refuză cu încăpățânare să o ia către vest, acolo unde la mai puțin de 30km îl așteaptă marele fluviu Rin, la granița germano-franceză. Pe o rază de 1km de jur-împrejur există alte 5 izvoare care toate o iau înspre vest. În schimb, acest mic susur de apă preferă să parcurgă 3000 km (!) către est, tăind în două trei lanțuri muntoase, ca în cele din urmă să se verse în Marea Neagră. Interesant, nu? Încă nu am găsit o explicație logică pentru această stare de fapt.

Zorii zilei de miercuri, 19 august ne-au găsit dornici de o nouă zi de activări, de data asta începând cu un alt punct de interes: castelul familiei Hohenzollern, familia care a dat României dinastia noastră regală. Până nu demult nici nu știam că există un astfel de castel. Însă, datorită faptului că este amplasat pe vârful unui deal înalt, castelul este în același timp și vârf SOTA, și astfel l-am descoperit pe hărțile dedicate activărilor: DM/BW-846. Castelul este perfect conservat, o parte din el fiind reședință privată a familiei iar altă parte fiind deschisă accesului turiștilor. Activarea SOTA se poate face în condiții rezonabile pe aleea care înconjoară zidurile exterioare ale fortăreței. Am întâlnit acolo turiști de pe toată planeta, parcarea fiind plină de autocare.

Castelul fiind cel mai îndepărtat punct de Friedrichshafen, ziua de activări a continuat apropiindu-ne încet de locul de plecare cu activarea de pe Heersberg DM/BW-064 și apoi Blankenhalde DM/BW-853. Heersberg este poate cel mai frumos vârf SOTA din tot landul Baden-Württemberg. O plimbare ușor în ascensiune de 1,5 km de la locul de parcare și până în vârf îți dezvăluie un parc amenajat în mijlocul naturii în care este foarte greu să îți dai seama că mâna omului a contribuit masiv la amenajare: totul este făcut în așa fel să pară natural. Ultimul vârf al zilei, Blankenhalde, ne-a dat ceva emoții pentru că era destul de târziu către seară și la apelurile noastre nu ne-a răspuns aproape nimeni. În prima fază am crezut că avem probleme cu stația sau cu antena, apoi am crezut că a căzut propagarea. De fapt, singura problemă a fost… lipsa chaser-ilor din frecvență, pur și simplu nu mai era cine să ne vâneze. Așa că, dragii mei cititori pasionați de SOTA: feriți-vă de activările de seară.

Ziua a doua s-a terminat copios în camping cu cârnați pe grătar în regia lui Hans PB2T.

Pentru a treia zi de activări (joi 20 iunie) am ales un program mai lejer, cu vârfuri SOTA aproape de camping. Urmau totuși alte 3 zile de foc cu alergătura contra-cronometru de la târg și apoi drumul de întoarcere de 1200 km către România. Pe de altă parte, la primele ore ale dimineții de joi trebuia să fiu prezent în hala unde se pregătea decorarea standului EURAO la care ARR este afiliat și unde fiind primul venit din echipă a trebuit să preiau mobilierul din stand. Cu acestă ocazie am făcut câteva fotografii inedite cu târgul de la Friedrichshafen gol, cu o zi înainte de deschidere. Vi le ofer și vouă aici, căci este o ocazie unică de a vedea târgul și altfel decât în zilele în care este deschis publicului:

Înapoi în camping, mi-am luat partenerii de SOTA în mașină și am plecat la drum. De data asta am rămas doar trei activatori deoarece Hans intra în pregătirile pentru târgul de a doua zi. Am început în apropiere la cca. 20 km cu Gehrenberg DM/BW-348, apoi ne-am mutat pe Hochsten DM/BW-854. Pe Gehrenberg era să-mi stric recordul de aproape 180 de vârfuri SOTA activate fără probleme cu ploaia, însă vremea s-a răzgândit la timp și după câțiva stropi s-a retras rușinată de problema pe care era să o creeze, hi.

Hochsten este din nou un drive-in unde am ales un foișor simpatic în care n-a fost nevoie nici măcar să ridicăm undițele pentru că am legat dipolul direct de stâlpii foișorului aflat mult mai sus decât relieful înconjurător. De data asta am lucrat toți cu stația lui Zoli, un Xiegu G90 chinezesc care s-a descurcat perfect atât în CW cât și în SSB.

Și pentru că mai era timp, am plecat către al treilea vârf al zilei situat undeva către coada de vest a lacului Bodensee, pe numele lui Hochbuhl DM/BW-850. Aici din nou am fentat ploaia cu mare succes, mai ales că pe vârf am găsit un foișor de observație al vânătorilor. Și din nou ploaia s-a retras rușinată. A fost oarecum complicat de parcat mașina pentru că nu există parcare la ieșirea din localitatea învecinată iar accesul auto nu este permis către vârf. Însă plimbarea de vreo 2 km pe drumul forestier a făcut să merite efortul. 

Vineri 21 iunie a început nebunia târgului. Pentru cine nu a fost niciodată la Ham Radio Friedrichshafen poate e greu de înțeles că 3 zile de program cu un total de 9 + 9 + 6 = 24 de ore în care târgul este deschis nu ajung pentru tot ceea ce ar trebui făcut și văzut. De ex. o singură trecere pe repede-înainte pe la toate mesele din talcioc durează… 4 ore (!). Pentru că talcioc-ul se desfășoară în două hangare mari de avion în care poți să bagi lejer un Airbus A380. Ambele hale sunt pline de mese cu orice ți-ar trece prin cap, ba chiar și cu ”troncote” de care nici nu știi că ai nevoie, hi. Un bun prieten de-al meu din Cehia care avea pedometru la el mi-a relatat că face zilnic acolo cam 6…8 km doar în interior. Mulți vizitatori folosesc cu succes trotinetele pentru deplasare.

Prima zi am dedicat-o cu prioritate talciocului. Și asta pentru că am renunțat de ceva timp să mai cumpăr tot ceea ce am nevoie din altă parte. Fac lista de cumpărături și odată pe an iau tot ceea ce îmi trebuie de la Ham Radio. Pentru mine și pentru ceilalți vreo 10 prieteni din țară care își aduc brusc aminte cu drag de mine când plec în Germania la târg, hi. Avantajul de a merge acolo cu mașina, nu ești condiționat de greutatea bagajelor. Nu are rost să înșir aici tot ceea ce se putea cumpăra, marea mea bucurie a fost că înainte de ora 9 în prima zi eram deja posesorul unui antenna controller MAC-200 de la SGC, o raritate în Europa și un tuner excepțional pentru cunoscători, poate cel mai bun din lume. Cât despre atmosfera generală, am observat în acest an un interes major față de noul satelit geostaționar Es’Hail, existând deja pe mese o gamă largă de componente dedicate comunicării cu acest satelit. Din discuțiile purtate cu mai mulți cunoscuți apropiați de echipa germană care a construit satelitul am înțeles că ne așteaptă în curând provocări și mai interesante.

Ora 12 este ora la care toți pasionații de SOTA se întâlnesc în fiecare zi lângă QSL Wall (un panou unde fiecare participant își lipește QSL card-ul lui, se aduna acolo sute sau poate chiar mii de QSL-uri). Și tot în mod tradițional bucuria reîntâlnirii cu prieteni dragi se rafinează la mesele din curtea interioară a târgului, mâncând împreună prânzul și eventual povestind la un pahar de bere bavareză. Cu ocazia asta am revăzut un prieten foarte drag venit la târg special pentru că știa că mă va întâlni: Paul Schreier HB9DST. Paul este un mare pasionat de SOTA și vicepreședinte al singurului radioclub de SOTA din lume, HB9SOTA din Elveția cu mai multe zeci de membri activi. De Paul mă leagă o serie lungă de aventuri în SOTA împreună, așa că bucuria revederii a fost de nedescris.

A doua zi a târgului, sâmbătă 22 iunie, a fost dedicată cu precădere întâlnirilor mai mult sau mai puțin oficiale precum și Adunării Generale EURAO unde sunt membru în Consiliul Director și unde prietenul meu Petrică YO9RIJ este președinte, cea mai înaltă funcție obținută vreodată de un român în radioamatorismul din toate timpurile. Cu această ocazie am avut două motive de mare bucurie: primul este legat de vestea primită acolo în direct că EURAO a fost primit ca membru cu drepturi depline în ITU, cu alte cuvinte partener de același rang cu IARU în fața organismelor de reglementare internaționale în telecomunicații. Al doilea mare motiv de bucurie este că în urma muncii depuse și a rezultatelor obținute, Petrică YO9RIJ a fost reales pentru a doua oară consecutiv ca Președinte al EURAO pentru un nou mandat de 2 ani. O mare onoare pentru radioamatorismul din România de care sunt convins că 90% dintre radioamatorii români habar n-au. Deh, nimeni nu e profet în țara lui. Iar în radioamatorismul românesc zicala asta e regulă de bază. 

Alte întâlniri au avut ca subiecte de discuții probleme fierbinți de actualitate, cum ar fi propunerea franceză de partajare a benzii VHF cu comunicațiile aeronautice de date, coordonarea EURAO și IARU pentru a combate eficient această amenințare la statutul primar al benzii, partajarea benzii de 1,2 GHz cu proiectul Galileo sau statutul benzii de 50 MHz. În particular, am consumat destul de mult timp și efort pentru a face cunoscut ”celor care trebuie să afle” că România nu a acordat nici în acest moment drept de emisie radioamatorilor în banda de 5 MHz, suntem cu rușine ultima țară din Europa la acest capitol.

Ultima zi a târgului, duminică 23 iunie, a fost dedicată mai mult standurilor din hala A1 unde expuneau principalii producători de echipamente radio. Interesul meu principal a fost să testez noile transceivere Yaesu FT DX 101D și Kenwood TS-890S. Despre Yaesu numai de bine, în sfârșit au scos un model care se poate bate de la egal la egal cu celelalte stații din ”prima ligă”. Excelent în recepție, intuitiv în comenzi, display excelent partajat, a reușit să mai spele imaginea prăfuită de după FT DX 3000, FT DX 1200 și FT 991. Kenwood-ul nu a fost pentru mine cu adevărat o surpriză pentru că aveam deja așteptări mari de la el. S-a dovedit a fi exact ceea ce mi-aș dori dacă mi-aș permite prețul: un fel de down-version de la TS-990 care să aducă transceiverul la dimensiuni și greutate mai rezonabilă, dar care totuși să păstreze mare parte din bucuriile oferite de un TS-990. Exact asta și este TS-890S și îmi propun pe viitor să ajungă un exemplar în shack-ul meu, fie el și second-hand.

Ca orice lucru bun, totul se termină mai repede decât ți-ai fi dorit. Așa și cu deplasarea în Germania din acest an. Prin urmare, la primele ceasuri ale după-amiezii de duminică am strâns corturile din camping, l-am dus pe Mihai la aeroport și apoi împreună cu Zoli am plecat cu mașina către România. Bucuros totuși că ediția de anul acesta a deplasării a fost poate cea mai densă de până acum. Ceea ce face să merite fiecare strop de efort depus și fiecare minut consumat pentru acest scop. La ora la care scriu aceste rânduri, două luni mai târziu, revăd cu ochii minții toate momentele și, concluzionând, estimez că viitorul sună bine. Chiar dacă propagarea se mai lasă așteptată câțiva ani, ca o domnișoară fandosită.

Sorin YO2MSB

Categorías: ro

INTALNIREA YP0HQ 2019

Mar, 20/08/2019 - 18:58

YP0HQ in IARU HF Championship 2019

– evaluarea participarii-

Întâlnirea membrilor echipei YP0HQ a fost guvernată de bucuria de a ne revedea în video după participarea la Campionatul IARU HF 2019. O parte dintre participanții la întâlnire au sosit mai devreme, împreună cu familiile astfel încât după realizarea formalităților de cazare, am avut la dispoziție toată după amiaza să recapitulăm subiectele pentru a doua zi dar și pentru a discuta despre activitatea de radioamatorism din YO. Un subiect la care am renunțat undeva pe la orele 22.30, întrucât am fost convinși că nu vom termina niciodată.

.docxpressoPlugin { font-size: 83.35%; } .h5p_layout { box-sizing: content-box !important; } .h5p_layout *{ float: none; text-align: initial; box-sizing: border-box; } /*to make sure that floating elements are always inside the document bounds*/ .h5p_layout:after { content: " "; display: block; height: 0; clear: both; visibility: hidden; } /* a default layout for documents without maste styles */ .h5p_default_layout { margin-top: 3.6rem; margin-left: 8.50464rem; margin-bottom: 3.6rem; margin-right: 8.50464rem; writing-mode: lr-tb; } /*hack for IE */ wbr:after { content: "\00200B"; } /*hack to get some extra top margin for anchors if needed*/ .h5p_layout span[id^="_Toc"]{ padding-top: 10px; margin-top: -10px; } /* Remove unwanted numbering styles */ .h5p_layout .removeNumbering:before{ content: initial !important; display: none; all: initial !important; } /* give zero default top and bottom paddings for paragraphs*/ .h5p_layout p { color: #000000; line-height: 1; margin-top: 0; margin-bottom: 0; } .h5p_layout span { color: #000000; font-weight: normal; } .h5p_layout span.dropcap { color: inherit; font-family: inherit !important; } .h5p_layout h1, .h5p_layout h2, .h5p_layout h3, .h5p_layout h4, .h5p_layout h5, .h5p_layout h6 { margin-top: 0; margin-bottom: 0; font-family: inherit; font-weight: 500; line-height: 1; color: inherit; } /* give zero default top and bottom paddings for paragraphs in tables*/ .h5p_layout table p { margin-top: 0; margin-bottom: 0; } .h5p_layout ul, .h5p_layout ol { list-style-type: none; margin-top: 0; margin-bottom: 0.5em; padding-left: 0; } .h5p_layout ul li, .h5p_layout ol li { list-style-type: none; margin-top: 0; margin-bottom: 0.5em; } .h5p_layout li p { margin-top: 0; margin-bottom: 0; } .h5p_layout table { border: none; } .h5p_layout td { vertical-align: top; border: none; } .h5p_layout th { vertical-align: top; border: none; } .h5p_layout div { margin-bottom: 10pt; } .h5p_layout img { margin: 0; padding: 0; } .h5p_layout ul ul { margin-top: 0; margin-bottom: 0; } .h5p_layout li { margin-top: 0; margin-bottom: 0; list-style-type: none !important; } .h5p_layout ul, .h5p_layout ol { list-style-type: none !important; } .h5p_layout td[data-sorting] p:before, .h5p_layout th[data-sorting] p:before { content: ' '; padding-right: 16px; background: url(data:image/png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAAAsAAAALAQMAAACTYuVlAAAAA3NCSVQICAjb4U/gAAAABlBMVEUjLTD////tm/tRAAAACXBIWXMAAAsSAAALEgHS3X78AAAAFnRFWHRDcmVhdGlvbiBUaW1lADAyLzEwLzE2RFpLjQAAACB0RVh0U29mdHdhcmUATWFjcm9tZWRpYSBGaXJld29ya3MgTVi7kSokAAAAI0lEQVR4nGP4/4Dh9wOGjw8YHjxgOJDA8B9MPgCLAMX/PwAANZUStiyS6NsAAAAASUVORK5CYII=); background-position: left center; background-repeat: no-repeat; } .sortDecorator { border-bottom: 3px solid #b70000 !important; } /* This is a spacial class designed to remove unwanted bullets when a li has ul as its first child*/ .h5p_layout .removeBullet:before { content: none !important; } /*responsive tables*/ .h5p_layout div.dxoResponsiveTable{ margin: 0 !important; padding: 0 !important; overflow-x: auto !important; overflow-y: hidden; } /* chart tooltips */ .c3-tooltip-container td.name { white-space: nowrap; } /* External services*/ .h5p_layout iframe { resize: vertical; border: 1px solid #fff; } .h5p_layout div.youtube { position:relative; padding-bottom:56.25%; height:0; overflow:hidden; background-color: transparent; } .h5p_layout div.youtube iframe { resize: none; position:absolute; top:0; left:0; width:100%; height:100%; } div#h5p_5deaef107ac81 p.P1 {text-align: justify !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.P2 {margin-left: 0in !important;margin-right: 0in !important;text-align: justify !important;text-indent: 0.5in !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.P2 span {font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.P3 {margin-left: 0in !important;margin-right: 0in !important;text-indent: 0.5in !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.P3 span {font-weight: normal;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.P4 {margin-left: 0in !important;margin-right: 0in !important;text-indent: 0.5in !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.P5 {margin-left: 0in !important;margin-right: 0in !important;text-align: justify !important;text-indent: 0.5in !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.P6 {margin-left: 0in !important;margin-right: 0in !important;text-indent: 0in !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.P7 {margin-left: 3.5in !important;margin-right: 0in !important;text-align: justify !important;text-indent: 0.5in !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.P8 {text-align: center !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.P8 span {font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 span.T1 {font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 span.T2 {font-weight: bold !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 span.T3 {font-weight: normal !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Standard {font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Heading {margin-top: 0.1665in !important;margin-bottom: 0.0835in !important;keep-with-next: always !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Heading span {font-family: Liberation Sans;font-family: 'Liberation Sans';font-size: 14pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Text_20_body {margin-top: 0in !important;margin-bottom: 0.0972in !important;line-height: 1.15 !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.List {margin-top: 0in !important;margin-bottom: 0.0972in !important;line-height: 1.15 !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.List span {font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Caption {margin-top: 0.0835in !important;margin-bottom: 0.0835in !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Caption span {font-size: 12pt;font-style: italic;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Index {font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Index span {font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.normal {text-align: left !important;orphans: 2 !important;widows: 2 !important;writing-mode: lr-tb;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Heading_20_1 {text-align: left !important;orphans: 2 !important;widows: 2 !important;writing-mode: lr-tb;margin-top: 0.3335in !important;margin-bottom: 0.0835in !important;line-height: 1 !important;keep-together: always !important;keep-with-next: always !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Heading_20_1 span {font-size: 24pt;font-weight: bold;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Heading_20_2 {text-align: left !important;orphans: 2 !important;widows: 2 !important;writing-mode: lr-tb;margin-top: 0.25in !important;margin-bottom: 0.0555in !important;line-height: 1 !important;keep-together: always !important;keep-with-next: always !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Heading_20_2 span {font-size: 18pt;font-weight: bold;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Heading_20_3 {text-align: left !important;orphans: 2 !important;widows: 2 !important;writing-mode: lr-tb;margin-top: 0.1945in !important;margin-bottom: 0.0555in !important;line-height: 1 !important;keep-together: always !important;keep-with-next: always !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Heading_20_3 span {font-size: 14pt;font-weight: bold;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Heading_20_4 {text-align: left !important;orphans: 2 !important;widows: 2 !important;writing-mode: lr-tb;margin-top: 0.1665in !important;margin-bottom: 0.028in !important;line-height: 1 !important;keep-together: always !important;keep-with-next: always !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Heading_20_4 span {font-size: 12pt;font-weight: bold;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Heading_20_5 {text-align: left !important;orphans: 2 !important;widows: 2 !important;writing-mode: lr-tb;margin-top: 0.1528in !important;margin-bottom: 0.028in !important;line-height: 1 !important;keep-together: always !important;keep-with-next: always !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Heading_20_5 span {font-size: 11pt;font-weight: bold;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Heading_20_6 {text-align: left !important;orphans: 2 !important;widows: 2 !important;writing-mode: lr-tb;margin-top: 0.139in !important;margin-bottom: 0.028in !important;line-height: 1 !important;keep-together: always !important;keep-with-next: always !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Heading_20_6 span {font-size: 10pt;font-weight: bold;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Title {text-align: left !important;orphans: 2 !important;widows: 2 !important;writing-mode: lr-tb;margin-top: 0.3335in !important;margin-bottom: 0.0835in !important;line-height: 1 !important;keep-together: always !important;keep-with-next: always !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Title span {font-size: 36pt;font-weight: bold;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Subtitle {text-align: left !important;orphans: 2 !important;widows: 2 !important;writing-mode: lr-tb;margin-top: 0.25in !important;margin-bottom: 0.0555in !important;line-height: 1 !important;keep-together: always !important;keep-with-next: always !important;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p.Subtitle span {color: #666666;font-family: Georgia;font-family: Georgia;font-size: 24pt;font-style: italic;} div#h5p_5deaef107ac81 span.ListLabel_20_1 {font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 span.ListLabel_20_2 {font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 span.ListLabel_20_3 {font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 span.ListLabel_20_4 {font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 span.ListLabel_20_5 {font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 span.ListLabel_20_6 {font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 span.ListLabel_20_7 {font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 span.ListLabel_20_8 {font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 span.ListLabel_20_9 {font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 {counter-reset: ulWWNum1_1;margin-left: 0;padding: 0; list-style-type: none;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 ul {counter-reset: ulWWNum1_2;margin-left: -0.25in;padding: 0; list-style-type: none;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 li {margin-left: 0.25in;text-indent: -0.25in;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 li:before {counter-increment: ulWWNum1_1;content: counter(ulWWNum1_1, decimal) ". ";margin-left: -0.25in;display: table-cell;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 ul ul {counter-reset: ulWWNum1_3;margin-left: -0.75in;padding: 0; list-style-type: none;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 li ul li {margin-left: 0.75in;text-indent: -0.25in;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 li ul li:before {counter-increment: ulWWNum1_2;content: counter(ulWWNum1_2, lower-latin) ". ";margin-left: -0.25in;display: table-cell;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 ul ul ul {counter-reset: ulWWNum1_4;margin-left: -1.25in;padding: 0; list-style-type: none;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 li ul li ul li {margin-left: 1.25in;text-indent: -0.1252in;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 li ul li ul li:before {counter-increment: ulWWNum1_3;content: counter(ulWWNum1_3, lower-roman) ". ";margin-left: -0.1252in;display: table-cell;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 ul ul ul ul {counter-reset: ulWWNum1_5;margin-left: -1.75in;padding: 0; list-style-type: none;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 li ul li ul li ul li {margin-left: 1.75in;text-indent: -0.25in;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 li ul li ul li ul li:before {counter-increment: ulWWNum1_4;content: counter(ulWWNum1_4, decimal) ". ";margin-left: -0.25in;display: table-cell;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 ul ul ul ul ul {counter-reset: ulWWNum1_6;margin-left: -2.25in;padding: 0; list-style-type: none;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 li ul li ul li ul li ul li {margin-left: 2.25in;text-indent: -0.25in;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 li ul li ul li ul li ul li:before {counter-increment: ulWWNum1_5;content: counter(ulWWNum1_5, lower-latin) ". ";margin-left: -0.25in;display: table-cell;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 ul ul ul ul ul ul {counter-reset: ulWWNum1_7;margin-left: -2.75in;padding: 0; list-style-type: none;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 li ul li ul li ul li ul li ul li {margin-left: 2.75in;text-indent: -0.1252in;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 li ul li ul li ul li ul li ul li:before {counter-increment: ulWWNum1_6;content: counter(ulWWNum1_6, lower-roman) ". ";margin-left: -0.1252in;display: table-cell;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 ul ul ul ul ul ul ul {counter-reset: ulWWNum1_8;margin-left: -3.25in;padding: 0; list-style-type: none;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 li ul li ul li ul li ul li ul li ul li {margin-left: 3.25in;text-indent: -0.25in;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 li ul li ul li ul li ul li ul li ul li:before {counter-increment: ulWWNum1_7;content: counter(ulWWNum1_7, decimal) ". ";margin-left: -0.25in;display: table-cell;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 ul ul ul ul ul ul ul ul {counter-reset: ulWWNum1_9;margin-left: -3.75in;padding: 0; list-style-type: none;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 li ul li ul li ul li ul li ul li ul li ul li {margin-left: 3.75in;text-indent: -0.25in;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 li ul li ul li ul li ul li ul li ul li ul li:before {counter-increment: ulWWNum1_8;content: counter(ulWWNum1_8, lower-latin) ". ";margin-left: -0.25in;display: table-cell;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 ul ul ul ul ul ul ul ul ul {counter-reset: ulWWNum1_10;margin-left: -4.25in;padding: 0; list-style-type: none;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 li ul li ul li ul li ul li ul li ul li ul li ul li {margin-left: 4.25in;text-indent: -0.1252in;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 li ul li ul li ul li ul li ul li ul li ul li ul li:before {counter-increment: ulWWNum1_9;content: counter(ulWWNum1_9, lower-roman) ". ";margin-left: -0.1252in;display: table-cell;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 ul ul ul ul ul ul ul ul ul ul {counter-reset: ulWWNum1_11;margin-left: -2.75in;padding: 0; list-style-type: none;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 li ul li ul li ul li ul li ul li ul li ul li ul li ul li {margin-left: 2.75in;text-indent: -0.25in;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 ul.WWNum1 li ul li ul li ul li ul li ul li ul li ul li ul li ul li:before {counter-increment: ulWWNum1_10;content: counter(ulWWNum1_10, decimal) ". ";margin-left: -0.25in;display: table-cell;} div#h5p_5deaef107ac81 div {font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p {hyphenation-ladder-count: no-limit;writing-mode: page;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 p span {font-family: Calibri;font-size: 12pt;language: ro;country: RO;hyphenate: false;hyphenation-remain-char-count: 2;hyphenation-push-char-count: 2;} div#h5p_5deaef107ac81 table {border-collapse: collapse;font-size: 12pt;} div#h5p_5deaef107ac81 table tr {keep-together: auto;font-size: 12pt;}

 

  Sâmbătă dimineață, cafeaua echipei s-a servit începând cu ora 10.00, când ne-am întâlnit toți participanții și care după o scurtă introducere a noilor veniți, am trecut la a ne savura cafeaua aducând în discuție rând pe rând subiectele propuse propuse pentru a fi dezbătute.

 

Tematica întâlnirii echipei YP0HQ – 2019

 

 • Echipa YP0HQ.

 • Participarea în IARU HF.

 • Propuneri pentru îmbunătățirea scorului obținut.

 • Etape obligatorii pentru sincronizarea lucrului în echipa YP0HQ.

 • Tricoul echipei YP0HQ pentru anul 2019 si 2020.

Având în vedere faptul că echipa YP0HQ s-a realizat în scurt timp, de la început am decis împreună să experimentăm o participare în care operatorii vor face RUN și S&P aproximativ în egală măsură iar concluziile să le tragem la final pentru a decide strategia pe mai departe. Având un set-up mai bun in benzile de jos am preferat să facem RUN, astfel încât am putut lucra multe stații DX si HQ fără mare greutate. Multe lucruri bune și strategii de participare le avem în vedere pentru anul viitor! ​​ 

În benzile superioare una din surprize a fost propagarea în banda de 28MHz care s-a încăpățânat să stea deschisă până târziu astfel încât RUN-ul a scăzut undeva la ora 22.00UTC iar ultimul HQ în logul YP0HQ în banda de 28MHz, în prima zi a fost pus la ora 23.26 UTC. “Minutul de aur” a fost înregistrat la 09.06UTC când am reușit să punem în log nu mai puțin de 4 QSO/min. ​​ 

 ​​​​ 28 CW  ​​ ​​ ​​​​ 2019-07-14 0906 UT7MR  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 29  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 3  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​​​ 28 CW  ​​ ​​ ​​​​ 2019-07-14 0906 RA3DJA  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 29  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 3  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​​​ 28 CW  ​​ ​​ ​​​​ 2019-07-14 0906 UZ3A  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 29  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 3  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​​​ 28 CW  ​​ ​​ ​​​​ 2019-07-14 0906 UX2IJ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 29  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 3  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​​​ Din păcate SSB-ul a lipsit cu desăvârșire în banda de 28MHz, lucru pe care îl vom corecta anul viitor.

În total set-up-ul de 28MHz a mers binișor. Antenele nu au fost suficiente dar s-a compensat cu un pic de putere. S-a simțit nevoia unei antene RUN KILLER pentru a lucra stațiile apropiate, dar acest aspect sperăm să îl corectăm în ediția anului 2020. Este evident că este loc de mai bine dar... avem timp!

Putem spune că surpriza concursului nu a constituit-o banda de 28MHz ci mai degrabă cea de 21MHz care a avut fluctuații mari de propagare și care în opinia noastră, aceasta a făcut diferența de scor pentru acei operatori care au “prins valul” și au exploatat banda la maxim. A fost o bandă pentru un început perfect de concurs. Totuși, cu deschideri imprevizibile și pe care recunoaștem, că nu le-am prins de fiecare dată, banda a reușit să țină ocupat operatorul în RUN, mult timp.

Și în banda de 21MHz, operatorul a pus ultimul QSO la ora 19.32 UTC, dar RUN-ul scazuse binișor cu cel puțin o oră și jumâtate înainte. ​​ “Minutul de aur” a fost înregistrat la 15.06UTC când am pus în log nu mai puțin de 6 QSO/min. (Felicitări operatorului!)

 ​​​​ 21 SSB  ​​ ​​​​ 2019-07-13 1506 TM07A  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 59 ​​ 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 59 ​​ 27  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 3  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​​​ 21 SSB  ​​ ​​​​ 2019-07-13 1506 I2JSB  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 59 ​​ 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 59 ​​ 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 1  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​​​ 21 SSB  ​​ ​​​​ 2019-07-13 1506 PA6HQ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 59 ​​ 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 59 ​​ VERON  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 1 ​​ VERON  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​​​ 21 SSB  ​​ ​​​​ 2019-07-13 1506 DO1LR  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 59 ​​ 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 59 ​​ 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 1  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​​​ 21 SSB  ​​ ​​​​ 2019-07-13 1506 DF4U  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 59 ​​ 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 59 ​​ 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 1  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

Pentru operatorul de CW a fost un pic diferit, întrucât acesta a lucrat exclusiv RUN si a înregistrat ​​ “minutul de aur” la începutul concursului la 13.34UTC, ulterior, ritmul a scăzut la 3-4 QSO-uri/min și s-a menținut în aceste limite pentru o perioadă de câteva ore pe durata concursului.

 ​​​​ 21 CW  ​​ ​​ ​​​​ 2019-07-13 1234 DF2AJ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 1  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​​​ 21 CW  ​​ ​​ ​​​​ 2019-07-13 1234 IO3F  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 1  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​​​ 21 CW  ​​ ​​ ​​​​ 2019-07-13 1234 W3PU  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 8  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 5  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​​​ 21 CW  ​​ ​​ ​​​​ 2019-07-13 1234 VE3JM  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 4  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 5  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​​​ 21 CW  ​​ ​​ ​​​​ 2019-07-13 1234 DL5AZZ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 1  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

Banda de 14MHz a fost ca mai întotdeauna “calul de bătaie” al concursului fiind deschisă mai tot timpul concursului cu mici surprize pentru operatori. ​​ În 14MHz - CW în prima zi, operatorul a pus ultimul QSO în 14MHz cu stația W3KB 599 08 la ora 22.30 UTC, dar cu un RUN constant de 2-3 QSO-uri pe toată durata concursului. “Minutul de aur” a fost înregistrat, tot în prima zi la 15.06UTC, când s-a pus în log nu mai puțin de 4 QSO/min. Aici am beneficiat de un sistem de orientare automată a antenelor, sistem care a permis lucru, aproape simultan pe toate direcțiile. Felicitări IT-stului din echipă care a făcut posibil acest lucru! Cu siguranță vom extinde sistemul și în celelalte benzi pentru că s-a dovedit extrem de necesar și care va fi exploatat pentru aprofundarea posibilităților de lucru și în următoarele concursuri.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ QSO: 14000 CW 2019-07-13 1737 YP0HQ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​​​ DM6WAN  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

QSO: 14000 CW 2019-07-13 1737 YP0HQ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​​​ UA9CES  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 30  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

QSO: 14000 CW 2019-07-13 1737 YP0HQ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​​​ DL3DW  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

QSO: 14000 CW 2019-07-13 1737 YP0HQ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​​​ DJ2IA  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

Pentru operatorul din banda de 14MHz – SSB, a fost un pic diferit, întrucât acesta a lucrat S&P exclusiv și a înregistrat QSO-uri constant fără mari variații în timp. Obiectivul a fost să lucreze cât mai mulți multiplicatori. În această bandă s-a realizat numărul cel mai mare număr de Zone ITU si HQ-uri pe ​​ concurs. Felicitări!

În acest an banda de 7MHz a merită un tratament special și o analiză mult mai atentă întrucât a reprezentat, după părerea noastră “regina balului” fiind cea care a oferit deschiderile cele mai interesante pe timpul concursului. YP0HQ a fost prezentă în banda de 7MHz - CW exclusiv, întrucât setup-ul de 7MHz SSB a refuzat să funcționeze, fiind afectat iremediabil, de o furtună extrem de violentă ce a avut loc înaintea concursului. ​​ Încercările noastre de a reface sistemul de antene au fost în zadar. Bătălia se duce nu numai cu propagarea ci și cu SWR-ul antenelor! Hi!

Având în vedere condițiile din banda de 7MHz, ultimul QSO, din prima zi a concursului a fost pus în logul YP0HQ la ora 22.57 UTC, iar “minutul de aur” a fost înregistrat la 02.32UTC când au puse în log nu mai puțin de 2 QSO/min în regim de S&P, în condițiile în care lucru la DX a fost constant și s-a întins pe mai multe ore. Banda de 7MHz CW a dat cel mai mare număr de Zone ITU și HQ-uri pentru CW chiar dacă scopul principal a fost de a testa noul set-up de antene pentru concursurile viitoare. Din nou afirm că trei elemente rotative în 7MHz nu sunt întodeauna cele mai potrivite pentru concursuri și că un RUN serios se poate obține numai cu antene care acoperă toate direcțiile orizontului. Este evident că și aici vom îmbunătăți și extinde pe viitor posibilitățile de lucru ale echipei YP0HQ. Este necesar o reproiectare a set-up-ului dedicat 7MHz SSB /CW cu noi antene și cu un QRO întrucât s-a simțit nevoia unui plus de “forță brută”!

QSO: ​​ 3541 CW 2019-07-14 0232 YP0HQ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 20  ​​ ​​ ​​​​ ZV5O  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 15  ​​ ​​​​ 

QSO: ​​ 3541 CW 2019-07-14 0232 YP0HQ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 20  ​​ ​​ ​​​​ F5MUX  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 27  ​​ ​​​​ 

Banda de 3,5MHz a fost bine animată de stații europene inclusiv de către multe stații YO care ne-au lucrat la prima trecere și cărora le mulțumim frumos pentru încurajări și pentru QSO-urile făcute. Deschiderile pe direcțiile tradiționale au fost prezente pe o durată suficient de mare pentru a putea înscrie în log DX-uri, Zone ITU și HQ-uri exotice. Comparativ cu zilele de dinaintea concursului când araeori se raporta un DX, propagarea a fost simțitor mai bună. Pentru capitolul Rx, rămân la părerea că o antenă orientată permanent pe direcția UA9, UA0 poate face diferența pentru realizarea unui scor bun. În banda de 3,5MHz s-a lucrat în regim de S&P astfel încât “minutul de aur” a fost înregistrat la 19.57UTC când au puse în log nu mai puțin de 3 QSO/min. Lucrul la DX a fost constant și s-a realizat pe o durată mare de timp. ​​ Practic, surprizele plăcute pot apărea oricând doar că trebuie să fii „pe fază”! Aici, cât și în banda de 1,8MHz, antenele DHDL echipate cu preamplificatoare și-au spus cuvântul. Anul acesta, am pariat pe DHDL în detrimentul BEW și nu am greșit deloc. BEW-urile au fost prea “ascuțite” pe direcțiile de interes și nu au produs multiplicatori suficienți. Doar faptul că auzi foarte bine pe o direcție, nu este suficient. Kilometrii de sârmă sunt ineficienți și nu dau bine decât în poze. În concursurile de genul IARU HF, trebuie să auzi “tot”! Hi! Au fost multe momente când auzeam aceleași stații pe BEW, iar pe DHDL banda era plină. ​​ 

Am ascultat în paralel BEW și un DHDL de 23,5m și mă declar convins că pentru concursul acesta un astfel de sistem de antene este mai mult decât necesar pentru fiecare radioamator care dorește să își îmbunătățească considerabil scorul. Cam din acest moment și în acest fel se face diferența dintre un site destinat DX-ului și unul destinat contest-ului. Este greșit conceptul prezent de ani de zile în YO, precum că un site dedicat lucrului la DX poate fi convertit repede și ad-hoc într-unul de CONTEST!

QSO: ​​ 3533 CW 2019-07-13 1957 YP0HQ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 20  ​​ ​​ ​​​​ HA3NU  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​​​ 

QSO: ​​ 3534 CW 2019-07-13 1957 YP0HQ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 20  ​​ ​​ ​​​​ LZ0HQ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 BFRA ​​ 

QSO: ​​ 3535 CW 2019-07-13 1957 YP0HQ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 20  ​​ ​​ ​​​​ RA9DZ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 30  ​​ ​​​​ 

Nu am avut operator pentru 3,5MHz SSB, dar suntem convinși că vom avea unul disponibil până la ediția din 2020 a concursului. În total set-up-ul de 3,5MHz a mers bine. Antene bune, putere consistentă, operator bun. Este evident că este loc de mai bine dar... să lăsăm loc și de surprize pentru viitor!

În banda de 1,8MHz s-a făcut exclusiv RUN pentru că am constatat că a fost bine populată de stații HQ care veneau exasperant de tare. Cred că s-a făcut risipă de mulți KW, unele stații cred că au atins sau chiar depășit limita Fair Play-ului! Hi!

La emisie am folosit un dipol pentru stații apropiate și o verticală pentru DX, acest set-up a reprezentat rețeta de lucru în banda de 1,8MHz în acest an. La RX am folosit doar DHDL-uri echipate cu preamplificatoare de -25db, care s-au dovedit a fi suficient de liniștite. Pentru comutare pe direcții am foslosit un sistem echipat cu REW 15 care a rezistat eroic in ploaie, ore în șir.

Din păcate nu am putut face o comparație a propagării cu zilele de dinaintea concursului întrucât am fost concentrat pe banda de 3,5MHz, dar pot spune că banda de 1,8MHz a mers destul de bine, astfel încât “minutul de aur” a fost înregistrat la 20.48UTC când au fost puse în log nu mai puțin de 3 QSO/min în condițiile în care lucrul la DX a fost dominat de stațiile UA0, R9 care au avut o prezență consistentă. Eficiența antenelor DHDL și-a spus cuvântul. Am avut asigurat un RUN constant pe toată durata nopții cu deschideri interesante pe Asia îndepăratată. Am ascultat în paralel BEW scurtat pentru 160m. Cu aceată ocazie m-am declar “fun” al antenelor DHDL. ​​ 

QSO:  ​​​​ 1800 CW 2019-07-13 2048 YP0HQ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​​​ SP3JIA  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28

QSO:  ​​​​ 1800 CW 2019-07-13 2048 YP0HQ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​ ​​​​ 9A2TN  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28

QSO:  ​​​​ 1800 CW 2019-07-13 2048 YP0HQ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28  ​​ ​​​​ OM8VL  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 599 28

Nu am avut operator pentru 1,8MHz SSB așa că am pierdut și la acest capitol. În total set-up-ul de 1,8MHz a mers bine. Antene bune, putere...mai era loc și nevoie! Hi! Pentru anul viitor ne vom concentrăm pe aspecte de Tx și de operare pentru banda de 1,8MHz unde evident YP0HQ are nevoie de un operator de SSB performant.

Având în vedere contextul prezenței echipei YP0HQ în acest concurs, considerăm că a fost o provocare să acoperim toate benzile și modurile de lucru. Timpul foarte scurt avut la dispoziție a fost unul dintre elementele care au decis ca YP0HQ să beneficieze de operatori puțini, un lucru care va fi corectat pe viitor. Fac precizarea că YP0HQ reeprezintă o echipă unde fiecare își găsește locul indiferent de pregătirea pe care o are astfel încât atunci când va fi nevoie să putem reprezenta cu onoare particparea în orice concurs de anvergură. Este evident că numărul insuficient de operatori în SSB a făcut să pierdem multiplicatori și multe puncte comparativ cu CW-ul. Set-up-uri net superioare SSB-ului unde s-a lucrat mult mai eficient au fost realizate în 3,5MHz, 7MHz, 14MHz și 21MHz. Este evident că avem mult de lucru dar în acest moment știm bine ce vom îmbunătăți până anul viitor. ​​ 

Din discuțiile avute cu membrii echipei YP0HQ în cele trei zile ale întâlnirii, am concluzionat faptul că scorul este unul bun pentru început și conform cu posibilitățile actuale ale echipei. Am analizat fiecare argument pus în discuție și deși am avut opinii diferite am aderat la linia de mijloc a soluțiilor. Următorul aspect discutat la întâlnire a fost cel referitor la ce putem face să îmbunătățim scorul obținut. Am ajuns la concluzia că trebuie achiziționate TCVR-uri dedicate contest-ului. Meniuri simple și filtre din belșug au constituit numitorul comun al discuțiilor. Modele consacrate de la ICOM si ELECRAFT sunt pe lista de achiziție. La ora la care scriu aceste rânduri, unul dintre TCVR-uri deja a sosit în țară și va începe testele în WAE DC din această săptămână. Analiza fiecărui loc de dispunere a bazelor de concurs din YP0HQ cu HFTA și stabilirea posibilităților maxime de lucru cu antenele folosite în fiecare dintre baze. Pentru bazele care se vor dezvolta ulterior pe care le avem în atenție, vom realiza setup-ul în funcție de banda pe care o va ocupa în echipă încă de la început, fără a face cheltuieli și investiții inutile.

​​ Întrucât fiecare operator din echipă își suportă singur costul de upgrade al shack-ului, etapa de dotare cu echipamente performante va fi una de durată dar avem la îndemână capitolul antene unde putem îmbunătăți în imediata perioadă ceea ce ne va aduce un avantaj major.

Dacă pentru dotare, unii dintre operatori trebuie să mai aștepte, nimic nu ne oprește să ne antrenăm cu fiecare concurs mare care se va desfășura. În acest sens la întâlnire, am creionat o listă de concursuri în care echipa YP0HQ se va reuni pentru a participa și a pregăti operatorii. În același timp am demarat o serie de discuții cu principalii organizatori de concursuri HF pentru a le aduce în atenție o nouă categorie de participare ca echipă națională, cu intenția de a o adăuga în regulamentele de concurs, pentru edițiile viitoare. Răspunsurile primite până la această dată sunt îmbucurătoare. Lumea este deschisă la nou și dorește să atragă cât mai mulți participanți la concursurile pe care le organizează. ​​ 

Discuțiile au continuat cu obiectivele prioritare care trebuiesc atinse în perioada imediat următoare. Principalul aspect a fost legat de soft-ul de concurs pe care îl va folosi în echipa YP0HQ începând cu anul 2020. A fost evident că soft-ul va trebui să corespundă cerințelor tuturor membrilor echipei și în principal scopului echipei. Acest soft va fi votat ca fiind cel cu care vom lucra în toate concursurile. În acest moment echipa testează două soft-uri dedicate lucrului în echipă din care vom alege unul ca fiind soft-ul oficial al YP0HQ, soft care va trebui învățat și folosit de fiecare membru nou al echipei YP0HQ.

Am profitat de momentul de pauză al discuțiilor, am prezentat și înmânat tricourile oficiale ale echipei YP0HQ pentru anul 2019.

A fost un element de surpriză maximă pentru operatori. Tricourile au fost apreciate și au fost pe placul tuturor membrilor echipei. Cu siguranță își au locul pe panoplia operatorilor care le-au câștigat cu prisosință. Am discutat despre eventuale modificări privind aspectul și am convenit de comun acord să păstrăm actuala heraldică, cu precizarea că acestea vor fi aplicate pe un material de bumbac și că toate elementele vor fi brodate. Tricoul este un cadou din partea A.R.R, pe care îl va primi fiecare membru nou al echipei YP0HQ. Evident, fiind o surpriză, nu toate mărimile tricourilor s-au potrivit cu măsurile operatorilor dar... ne-am propus să facem mișcare și exerciții fizice în loc să cumpărăm tricouri cu dimensiuni mai mari. Hi!

Discuțiile au continuat până seara tărziu când o parte dintre operatori au plecat iar cei rămași au început să testeze în trafic diurn un echipament home made. Părerile au fost împărțite cu aprecieri pentru munca depusă de a construi un TCVR de la zero dar cu concluzia că pentru contest trebuie achiziționate TCVR-uri destinate acestui lucru dacă se dorește un minim de performanță.

Întâlnirea s-a prelungit până duminică după amiaza când ultimul membru al echipei YP0HQ a plecat spre casă luând cu el amintirea unei întâlniri interesante despre radioamatorism și contest.

Au fost trei zile pline cu discuții, idei, proiecte, dezbateri constructive și concluzii folositoare tuturor participanților. Am promis că ne vom întâlni ori de câte ori va necesar pentru a pune la punct aspecte legate de echipă și participări în concursuri.

Concluzia a fost că vom merge mai departe în tot ceea ce ne-am propus să realizăm și invităm în mod oficial, pe toți radioamatorii YO, să participe la construirea echipei YP0HQ. ​​           ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

73! de YO9RIJ/YP9J Petrică STOLNICU     

var numFormat = ",."; (function( $ ) { "use strict"; //do some cleaning on load var sortCells = $('td[data-sorting], th[data-sorting]'); sortCells.each(function(){ var first = $(this).text().trim().charAt(0); if (first == '@'){ var oldHTML = $(this).html(); var newHTML = oldHTML.replace('@', ''); $(this).html(newHTML); } }); function sortingTable(node, pos, ordBy){ var rows = node.children('tbody').children('tr').get(); rows.sort(function(a, b) { var X = $(a).children('td').eq(pos).text().toUpperCase(); var Y = $(b).children('td').eq(pos).text().toUpperCase(); if (numFormat != '.,'){ //we are dealing with a different locale and we need to do some //transformation in numbers X = convert2number(X); Y = convert2number(Y); } else { X = X.replace(/,/g, '').replace(/ /g, ''); Y = Y.replace(/,/g, '').replace(/ /g, ''); } var currencies = ['$', '¥', '£', '€']; var arrayLength = currencies.length; var XX = X; var YY = Y; for (var i = 0; i < arrayLength; i++) { XX = XX.replace(currencies[i], ''); YY = YY.replace(currencies[i], ''); } if (!isNaN(XX) && !isNaN(YY)){ var floatXX = parseFloat(XX); var floatYY = parseFloat(YY); return -(floatYY-floatXX) * ordBy; } else if (!isNaN(XX) && isNaN(YY)){ return -1 * ordBy; } else if (isNaN(XX) && !isNaN(YY)){ return ordBy; } else { if(X < Y) { return -1 * ordBy; } if(X > Y) { return 1 * ordBy; } return 0; } }); $.each(rows, function(index, row) { node.children('tbody').append(row); }); } function removeTableCellDecoration() { $("td[data-sorting], th[data-sorting]").removeClass('sortDecorator'); } //unbind the click event just in case we are loading more than one document $("td[data-sorting], th[data-sorting]").off('click'); $("td[data-sorting], th[data-sorting]").click(function(){ removeTableCellDecoration(); $(this).addClass('sortDecorator'); //get desired ordering var ordering = $(this).attr('data-sortOrdering'); if (ordering == 'ASC'){ var ordBy = -1; $(this).attr('data-sortOrdering', 'DESC'); } else { var ordBy = 1; $(this).attr('data-sortOrdering', 'ASC'); } var cellPosition = $(this).prevAll().length; var table = $(this).parents('table:first'); sortingTable(table, cellPosition, ordBy); }); function convert2number(str) { str = str.trim(); if (str.match(/^\d+/)) { //we have to take special care when the thousand separators are '.' var result_0 = str.replace(/\./g, '_@_'); var result_1 = result_0.replace(window.numFormat[0], '.'); var result = result_1.replace(/_@_/g, ''); result .replace(/ /g, ''); return result; } else { return str; } } }(jQuery));
Categorías: ro