RadioStiinta

Contingut sindicat
Actualitzat: fa 1 hora 57 minuts

Intalnirea de la Meledic 2024

Dij, 06/06/2024 - 18:12
Întâlnirea anuală a radioamatorilor Meledic, Mânzălești, Buzău.

Întâlnirea anuală a radioamatorilor pasionați de DXpediţii /SOTA/ IOTA & CONTESTING, organizată de Asociația RadioȘtiința (A.RS.) a avut loc, în perioada 31.05 la 01.06.2024 pe platoul lacului Meledic, Mânzălești, Buzău.

Este a doua ediție pe care o desfășurăm în acest loc mirific și care se extinde ca și fenomen al întâlnirilor cu teme radio, an de an. Locul în sine este a doua locație a radioclubului YO9KBZ și locul de contest al YR0K.

Anul acesta am ales să ne organizăm mai bine și să răspundem solicitărilor copiilor pentru a realiza o întâlnire dedicată în principal descoperirii hobby-ului radioamatorism. Ușor de zis, greu de făcut...dar nu imposibil!

Am pregătit un număr de 10 ateliere educaționale pentur copii, o lansare de program educațional, un camp de obținere de badge pentru cercetași și un atelier surpriză!

Ca de obicei la întâlnire cei mai mulți dintre invitați au sosit în dimineața zilei de 01.06.2024, iar ca organizator pot spune ca am avut surprize foarte plăcute. Oameni pe care nu i-am cunoscut niciodată au încercat rețeta întâlnirilor organizate de Asociația RadioȘtiința iar după cele declarate la final, nu s-au simțit deloc rău și cu siguranța vor mai reveni.

Vânătorii de Sateliți

Deschiderea evenimentului a avut loc la ora 12.00 pe 01.06.2024 cu lansarea proiectului educațional “Vânătorii de Sateliți”, realizat de copiii radioamatori YO9AFP David și YO9RYJ Rareș, susținuți de YO9RIJ Petrică.

In acest an invitatul special a fost "SPACE CLUB” - Clubul de Astronomie al Agenției Spațiale și de Radiocomunicații din România care au încântat copiii cu observații astronomice de zi și de noapte. Cu ajutorul profesionist al membrilor echipei, copiii au învățat să se orienteze pe cer folosind constelațiile și să observe bolta cerească cu telescoape performante, beneficiind de un cer senin și foarte înstelat, pregătit special parcă pentru a încânta micii astronomi.

YO9CSD Sorin a organizat un atelier de prezentare camping, corturi diverse și kit-uri de supravețuire pentru expediții SOTA și a răspuns la întrebările curioșilor care l-au asaltat constant. (5)

Un atelier extrem de interesant a fost realizat de YO9TMC Cristian, responsabilul RadioRețelei de Urgență al Asociației RadioȘtiința care a prezentat un kit repetor UHF și a vorbit curioșilor despre necesitatea de a participa la rețeaua de urgență în banda PMR care să deschidă accesul membrilor comunităților locale de pe valea Slănicului o facilitate pe care în acest moment nu o folosim adecvat.

Amplasarea campului în zona protejată (YOFF-383- Platoul Meledic.) a permis organizarea unui atelier în natură despre fluturi și importanța acestora pentru conservarea biodiversității. Atelierul inedit a fost susținut de YO9RYJ Alina, care a oferit copiilor posibilitatea studiului comportamentului acestora în mediul lor de viață și oportunitatea de a observa prin stereolupă structura antenelor și aripilor unor diferite specii de fluturi

Am fost supravegheați medical de echipa de proiect “Eu Salvez” a Școlii Gimnaziale “Constantin Ivănescu” din Poșta Câlnău, jud Buzău care, împreună cu YO9 0272 Florin, doctor urgentist, au asigurat suportul medical al întâlnirii și au susținut lecții gratuite de prim ajutor în cadrul punctului medical.

Noutatea absolută a întâlnirii din acest an a fost faptul că A.RS. a organizat cursuri de radioamatori pentru Organizatia Națională Cercetașii României – Centrele Locale “Licuricii” Buzău și „Lupii Ageri” Popesti-Leordeni care, la final, au obținut ecusonul de comunicații prin radio – NIVEL 1. Ca profesionist în domeniul comunicațiilor prin unde radio, instructor, operator radio dar și radioamator clasa I-a, obiectivul de a pregăti cercetași ca și radioamatori a devenit realitate și un număr de 33 de cercetași au obținut mult râvnitul ecuson albastru.

Bineînțeles că acest nou aspect al întâlnirii a fost primit cu mult entuziasm de copiii care au plecat de la întâlnire cu un bagaj de cunoștințe consistent despre comunicațiile prin radio și hobby-ul radioamatorism. O idee strălucită care i-a aparținut, cu ani în urmă lui YO4GKP Mircea și care a fost pusă în practică de către Cercetasii Romaniei – Centrul local “Licuricii” Buzău. (TNX Luiza).
Atelierul grupului de bufnițe a fost realizat de YO2MSB Bizzu, a cărui impresie despre activitate este redată mai jos!

“YR1KID sau cum radioamatorii se implică în educația alternativă a copiilor” 01 iunie este în fiecare an un bun prilej pentru a le oferi copiilor și altceva decât eternele și fascinantele lecții de la școală. Evenimentul Meledic 2024 a fost ocazia perfectă pentru a interacționa cu cei mici în mijlocul naturii, profitând de magia platoului salin de la Meledic. Echipa YR1KID a fost alcătuită în acest an din Mircea Cârnicianu YO4GKP, Cornel Ionescu YO9HLK, Cristian Belu YO3WRS și Sorin Barbu YO2MSB. Patru radioamatori din patru districte, reuniți pentru a face demonstrații live de trafic în benzi. Am profitat la maxim de vremea bună și de condițiile generoase oferite: foișor acoperit, dotat cu mese și bănci, curent electric adus în foișor și... grătar în apropiere, hi! Că om e și radioamatorul... Interesul participanților a fost aproape instantaneu după instalarea echipamentelor, probabil curioși să vadă ce fac oamenii ăia în foișor cu niște undițe, niște sârme și niște cutii ciudate din care ieșea zgomot radio. Puțin a lipsit să nu organizăm și o mini-expoziție de echipamente de portabil, căci fiecare a venit cu ”rețeta” lui: Yaesu FT-891, FT-857, FT-100D, tunere automate FC-40 și LDG, laptop cu cluster live, antene multiband Inverted L, dipol cu conectori și LongWire. Evident că întrebările principale au fost despre cât de departe poți vorbi sau cât de scumpe sunt echipamentele. Și fiindcă pe platou exista și o componentă astronomică, s-a făcut legătura dintre Soare, ionosferă, radioamatorism și propagare. Și pentru că am adus vorba de elefantul din încăpere (propagarea) trebuie spus că n-am avut parte de ea aproape deloc. S-a lucrat exclusiv HF deoarece aveam colegi pe platou cu diverse echipamente de ultrascurte. Undeva la prânzul zilei de sâmbătă benzile erau relativ moarte în SSB, cu ceva activitate anemică în 21 MHz și mai spre dupămasă în 14 MHz. Ne-am încăpățânat să lucrăm SSB pentru a fi cât mai ușori de înțeles de către copii. În general controalele au fost bune pentru echipamentele noastre de portabil, atunci când aveai rara ocazie să vorbești cu cineva. În general s-a lucrat ce s-a auzit cât de cât binișor, fără aroganțe spectaculoase la DX. Că nici nu era acela scopul. S-a stat până târziu în noapte, așa că împachetarea jucăriilor radio s-a făcut pe întuneric. Ne place să credem că au fost copii care au plecat de pe platoul Meledic cu un plus de cunoaștere despre ceea ce înseamnă radioamatorismul de unde scurte. Trebuie spus că eu unul am resimțit nevoia de mai mult timp la dispoziție pentru demonstrații, inclusiv unele de noapte, așa că anul viitor poate ”o facem și mai lată”, vorba românului. 73 de YO2MSB Bizzu

Nu pot omite faptul că membrii ai radioclubului YO9KCP din Pietroasele, alături de inimosul YO9DBH Marian, ne-au vizitat și ne-au asaltat cu întrebări despre fiecare element al atelierului. O surpriză plăcută care ne onorează.Toți copiii participanți la întâlnire au primit diplome de voluntariat și mici cadouri simbolice din partea organizatorilor.

Nu pot omite faptul că membrii ai radioclubului YO9KCP din Pietroasele, alături de inimosul YO9DBH Marian, ne-au vizitat și ne-au asaltat cu întrebări despre fiecare element al atelierului. O surpriză plăcută care ne onorează.Toți copiii participanți la întâlnire au primit diplome de voluntariat și mici cadouri simbolice din partea organizatorilor.

Piatra de încercare a acestei ediții a întâlnirii a reprezentat-o cazarea celor care au venit de departe pentru a participa la atelierele noastre. Aici lucrurile au fost dificile dar le-am rezolvat. În principal cazarea s-a realizat la cort în spațiul destinat camping-ului de pe platoul Meledic unde sunt condiții asigurate la standarde dar și la frumoasele locații Casa Harpeș (https://casa-harpes-plavatu.hotelmix.ro) și Moșia Mariei (https://mosiamariei.ro/). Lucrăm împreună ca pe viitor, cu sprijinul echipei manageriale a primăriei Mânzălești să rezolvăm aceste probleme și să ajutăm la dezvoltarea zonei conform cu potențialul pe care îl are. Profit de moment și afirm cu tărie că fără ajutorul acestor oameni minunați ai locului nu am fi putut organiza acest eveniment de excepție. Intâlnirea de la Meledic, Buzău se dorește a fi un eveniment regional anual, deschis cercetașilor dornici să dobândească cunostințe despre hobby-ul radioamatorism, pe diverse nivele de complexitate, cunoștințe certificate de diplome și ecusoane specifice și de ce nu, un loc pentru teste de sisteme SHF. Activitatea s-a bucurat de o vreme superbă o atmosferă și o priveliște deosebită un cadru natural unic. Am petrecut câteva zile în aer proaspăt și curat cu veritabile proprietăți terapeutice într-o zonă și companie extrem de plăcută. În acest fel au rezultat 2 zile pline de radioamatorism și educație nonformală în care peste 250 de copii și adulți au descoperit frumusețea hobby-ului radioamatorism și a comunicațiilor prin satelit dar și alte domenii interesante pentru dezvoltarea personală. Mulumim frumos participanților mari și mici, viitori radioamatori și iubitori ai ieșirilor în aer liber care, alături de Asociația RadioȘtiința își pun amprenta pe dezvoltarea radioamatorismului în YO. 73! de YO9RIJ Petrică
Categories: ro