Radioaficionats.CAT

Syndicate content Radioaficionats.CAT
Portal d'informacio d'URCAT
Updated: 2 hours 1 min ago

Conferència sobre petits satèl·lits a l’Institut d’Estudis Catalans

11 hours 9 min ago

 

La Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans – IEC – acull la conferència «Els petits satèl·lits, innovació i visió territorial: el Programa HUMIT». La pronunciarà Jordi Corbera, cap del Centre de Suport al Programa Català d’Observació de la Terra (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya [ICGC]) i codirector del Màster en Geoinformació (UAB-ICGC).

La conferència es farà el dimarts 26 de setembre de 2017 a les 18.30 h, a l’Institut d’Estudis Catalans (c. del Carme, 47, 08001 Barcelona).

L’assistència és gratuïta però, atesa la capacitat limitada de la sala, es prega inscripció prèvia a xluri@icc.ub.edu

 

Font: IEC , ICGC.

Categories: ca

Enlairament de RadioStrat: 25 de setembre 10h

Fri, 22/09/2017 - 14:38

Els components de l’equip RadioStrat donen a conèixer la data i hora d’enlairament. Enllaç de la notícia: http://www.urcat.cat/urcat/enlairament-de-radiostrat-25-de-setembre-10h/

 

Font: RadioStrat i URCAT

 

Categories: ca

La Marató per la Democràcia

Wed, 20/09/2017 - 21:30

 

La Unió de Radioaficionats de Catalunya, URCAT , crida a tots els seus socis i la comunitat de radioaficionats en general  a participar en els actes de “La Marató per la Democràcia” convocada per Òmnium i ANC per a diumenge 24 de setembre.  Les concentracions seran davant els ajuntament  de cada poble a les 11h del matí. Que cadascú dugui a les mobilitzacions els seus equips portàtils i estableixi el màxim número QSOs  possibles. Fem una “Catalan Ham Fest” pacifica i en defensa del nostre autogovern i dret a decidir.

 

 

Categories: ca

Eines segures de comunicacions P2P

Wed, 20/09/2017 - 14:49

Després dels greus esdeveniments de setge encobert a les institucions catalanes ocorreguts a Barcelona el dia 20 de setembre de 2017, hi ha hagut gran mobilització ciutadana on les xarxes socials han estat determinants. Però què passa si l’Estat en un exercici antidemocràtic sense precedents bloqueja l’accés a Internet?

Hi ha un parell d’eines que permeten la comunicació  instantània sense necessitat d’internet o infraestructura d’operador mòbil. Repassem-les per si ve de gust instal·lar-les.

 

BRIAR

Es tracta de software lliure per a garantir comunicacions segures extrem-a-extrem sense necessitat de servidors centralitzats i mínima dependència d’infraestructures externes. Connectivitat per Wifi, bluetooth, per internet segura usant la xarxa TOR encriptada extrem a extrem.

Ha estat usada per periodistes i activistes en entorns repressius però també per a organitzacions d’emergència en entorns de falta d’infraestructura.

Web: briarproject.org

Descàrrega: https://briarproject.org/download.html

Detalls de com funciona: https://briarproject.org/how-it-works.html

Guía d’usuari: https://briarproject.org/manual/

 

FIRECHAT

És una aplicació amb propietat intel·lectual desenvolupada per l’empresa Open Garden. Pensada per a comunicacions extrem-a-extrem usant Bluethooh, Wifi i sense connectivitat a internet, també s’ha usat per a activisme social. Les comunicacions van saltant de dispositiu en dispositiu fins a l’extrem distant de manera encriptada.

 

Web: https://www.opengarden.com/firechat.html

Descàrrega Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.opengarden.firechat&referrer=utm_source%3Dfirechat.opengarden.com%26utm_medium%3Dweb%26utm_campaign%3Dbutton

Descàrrega APP Store: https://itunes.apple.com/app/id719829352?mt=8&&referrer=click%3D8501258f-59b8-46aa-8d38-f4ec1c7b44f4

Detalls de com funciona: https://www.opengarden.com/how-to.html

Guía d’usuari en castellà: https://www.opengarden.com/spanish.html

 

Font: Julian Assange

 

Categories: ca

Ràdio Arrels conecta amb Catalunya Ràdio

Wed, 20/09/2017 - 11:03

Davant dels esdeveniments gravíssims esdevinguts avui a Barcelona, Ràdio Arrels comunica que connecta la seva xarxa d’emissió en FM i streaming amb Catalunya Ràdio.

Urgent / Connectem amb Catalunya Ràdio https://t.co/zng03bDL9T pic.twitter.com/uGVjuCKSmk

— Ràdio ARRELS (@RadioArrels) September 20, 2017

 

Font: Ràdio Arrels

Categories: ca

Recuperació d’arxius d’una tarja SD malmesa

Mon, 18/09/2017 - 19:01

Tots nosaltres desem fotos i vídeos fets des del nostre telèfon intel·ligent en una tarja micro SD com a ampliació a la memòria dels nostres aparells. Però què passa si la memòria es malmet? Podem recuperar els arxius?

Això és el que li ha passat recentment a un familiar proper. I és clar, “Jaume, revisa-m’ho tu que hi entens d’aquestes coses”. A Internet en va ple de tota mena de guies. Així que ha estat fàcil solucionar-ho. Comparteixo els passos que jo he seguit.

 

 • Primerament, no formatar la tarja SD. Això complicaria la recuperació. És totalment aconsellable intentar llegir el contingut de la tarja des d’un altre dispositiu: telèfon intel·ligent, PC, MAC, etc.  Sovint el problema no és en la tarja sinó en el lector de tarja.

 

 • Si el resultat segueix essent que no es pot llegir el contingut, llavors es pot usar alguns programes de recuperació: DiskDigger, ZAR X o Recuva. Personalment he usat la versió gratuïta de Recuva que es pot descarregar a https://www.piriform.com/recuva

 

 • S’insereix la tarja malmesa a l’ordinador. S’executa el programa Recuva on un assistent (Wizard) guia cada pas.

 

 • Com a primer pas, es tria quins tipus d’arxius a recuperar.

 

 • A continuació el lloc on es troben els arxius a recuperar, és a dir , la tarja SD.

 

 • El software permet fer una recuperació ràpida o més exhaustiva. Com a primera opció millor triar la recuperació ràpida. Si d’aquesta manera es detecta que no localitza tots els arxius a recuperar, llavors es pot triar l’opció exhaustiva, “Enable Deep Scan”, que triga més estona.

 

 • El programa presenta el resultat de la cerca.

 

 • Llavors cal seleccionat els arxius a recuperar. Amb clic a “Recover” comença la recuperació. S’indica com a destí alguna de les carpetes del PC.

 

 • Una vegada recuperats els arxius, cal reinsertar la tarja al dispositiu de telèfon intel·ligent i formatar la tarja. Queda al criteri de cadascú deixar els arxius en el PC, tornar-los a la tarja SD, etc.

 

 • Sigui com sigui, una tarja SD que ha fallat una vegada pot ser font de problemes ja que pot tenir algun problema físic. És aconsellable substituir-la o no desar-hi informació rellevant que no puguem perdre.

 

Espero que us hagi estat útil. 73.

 

Categories: ca

Ràdio La Mina 102.5 FM amenaçada per defensar el Referèndum 1-O

Mon, 18/09/2017 - 15:52

Radio La Mina 102.5 FM , La Veu de Sant Adrià, informa que ha rebut la visita de la Guardia Civil per a entregar-los una diligència del TSJC on se’ls notifica la prohibició de publicitar el Referèndum 1-O.

 

Comunicat de Ràdio la Mina, 18/9/2017. pic.twitter.com/fJdUsoJpi7

— Ràdio La Mina 102.5 (@Radiolamina) September 18, 2017

 

L’emissora ha reafirmat el seu compromís amb els seus oient per a defensar el dret a la informació i la llibertat d’expressió. El comunicat informa que no han estat contractats per a fer publicitat i es limiten a informar.

 

Ja hem rebut la visita de la GC a no publicitar #referendum #1O #llibertatInformacio #llibertatdexpressio Continuem emitin Spot #mambo pic.twitter.com/dLpbyO7ETk

— Ràdio La Mina 102.5 (@Radiolamina) September 18, 2017

 

Radio La Mina 102.5 FM és una petita emissora local sorgida l’any 1984 al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs. A part de la FM també es pot escoltar en streaming http://radiolamina.com .

 

Font: Ràdio La Mina 102.5 FM

 

Categories: ca

Roda Catalana cada dia a 80m

Sun, 17/09/2017 - 19:10

Cada dia des de fa dècades es troben a 3.722,6 LSB una bona colla d’amics d’arreu del Principat, aficionats a la HF. Amb en Josep EA3JA com a “net control” la roda es desenvolupa cada dia  (feiners i festius) a les 20:00 hora local. Es comenten controls de recepció, condicions meteorològiques a les contrades dels corresponsals i detalls tècnics dels equips usats. Solen afegir se companys d’Andorra, País Valencià i contrades de parla catalana. Companyonia, simpatía i cordialitat en català. Sintonitzeu!

Blog: http://ruedacatalana.blogspot.com.es/

Categories: ca

Elimina QRM de llums LED

Sat, 16/09/2017 - 20:46

Tot sovint ens trobem amb algun llum de tipus LED que per mal filtratge de la font d’alimentació, del tipus conmutat, acaben fent desaparèixer tota possibilitat d’escoltar les bandes d’ona curta HF a molts metres al voltant del focus LED.

La causa d’això sol ser que els fabricants s’estalvien el filtre d’entrada, tal com es veu a la foto, tot i que la serigrafia de la placa de circuit imprès el mostra, per poder homologar el producte a Europa, però un cop homologat, tota la producció de l’importador arriba mancada d’aquest important element que evitaria la interferència en ràdio i en el seu lloc aparèixen dos miserables ponts. En aquest cas cal documentar i denunciar a consum si disposem de factures de compra, però com a via ràpida per resoldre el problema, serem nosaltres qui instalarem un filtre dels disponibles al mercat per no gaire més de 5€ i problema resolt. 

Aquests filtres s’instal·len fàcilment a l’entrada d’alimentació de 230V del dispositiu a filtrar, en aquest cas el focus LED. Segons l’esquema les bornes 1 i 2 corresponen a l’entrada de 230V cap a la presa de corrent i les 3 i 4 les sortides cap al focus, les que abans anaven directament a l’endoll. La E és una terra que convé connectar al xassís del focus.

Esperem que amb aquests consells podeu tornar a gaudir d’una recepció el més neta possible de la Ona Curta.

Fotos del circuit mancat de filtres del focus: ON7EQ

Filtres d’exemple: API Technologies

 

Categories: ca

Quan deixarà el Voyager de trucar a casa?

Sat, 16/09/2017 - 16:29

Quaranta anys després de sortir de la Terra, les naus espacials bessones Voyager encara funcionen, viatjant a 35.000 quilòmetres per hora a mesura que s’allunyen més i més cap al cosmos.

“Algunes persones que em pregunten, vol dir que la missió segueix funcionant”, diu Suzanne Dodd, la directora de projectes de Voyager del Laboratori de Propulsió Jet de la NASA. “Assumiren que s’havia aturat després de passar a Neptú”.

Lluny d’això. Després que els Voyagers van orbitar i estudiar els planetes exteriors en la dècada de 1980, donant a la humanitat la seva primera visió real de Júpiter, Saturn, Urà i Neptú, van continuar cap a l’abast exterior del sistema solar. A l’agost de 2012, Voyager 1 va abandonar el sistema completament, sortint de dins de la bombolla protectora formada pel vent del Sol i sortint a l’espai interestel·lar. Voyager 2 està en aquest punt ara; la nau està travessant la capa més externa de la bombolla del sol. Els Voyagers 1 i 2 estan actualment prop de 13 mil milions i 10 mil milions de milles de la Terra, distàncies inimaginables per als paràmetres humans.

I encara criden a casa. Es triga una mica, però ho fan.

Els Voyagers transmeten dades a la Terra cada dia. Les naus recopilen informació sobre el seu entorn circumdant en temps real i després la transmeten a través de senyals de ràdio. Les dades de Voyager 1 triguen unes 19 hores a arribar a la Terra, i els senyals de Voyager 2 aproximadament 16 hores. (En comparació, els rovers de Mart que triguen 20 minuts de mitjana a trucar a casa). Els senyals són recollits per la Deep Space Network de la NASA, un grup de potents antenes de tot el món que es comuniquen amb desenes de missions.

Els Voyagers digitalitzen i empaqueten les seves mesures en “bits” digitals que es poden enviar a la Terra per ones de ràdio, explica Jeff Berner, l’enginyer en cap de la Xarxa de l’Espai Profund, que ha treballat allí durant gairebé 30 anys. DSN recull aquests bits i els envia a l’equip de Voyager, on els científics els descomprimeixen i els converteixen en mesures llegibles.

Font de la notícia i foto: The Atlantic.com

Categories: ca

Operadors censuren la web del Referèndum

Sat, 16/09/2017 - 16:07

Movistar impedeix l’accés a la web del referèndum www.ref1oct.eu en un clar acte de censura, diuen que per ordre judicial espanyola. Els ciutadans tenim dret a la informació i hem de poder accedir als continguts que volem. A banda d’expressar la meva queixa per aquest fet, a tots els usuaris de Movistar i altres operadors sotmesos al jou franquista, us convido a visitar la web via proxy, jo he fet servir el www.proxysite.com i funciona perfectament. Mariano se fuerte!

Categories: ca

24ena Conferència General de la Regió 1 de la IARU

Thu, 14/09/2017 - 23:01

 

Entre el 16 i 22 de setembre té lloc a Landshut, 70 Km a l’est de Munic (Alemanya), la 24ena Conferència General de la Regió 1 de la IARU. La Regió 1 de la IARU (International Amateur Radio Union) comprèn les societats afiliades d’Europa, Rússia i Mongòlia, Àfrica i part d’orient mitjà. A l’estat espanyol l’entitat afiliada és l’URE.

 

L’article II, punt 2 de la normativa de la IARU sols permet una entitat per “país o territori separat”. En el punt 11 s’indica que la IARU podria rebutjar l’entitat que representa un país concret si aquesta fes deixadesa de les seves obligacions o no representés adequadament els interessos dels radioaficionats en aquell país. No s’ha demostrat que la URE faci deixadesa de les seves obligacions. Donat que Catalunya encara no es considera un país independent o territori separat i la IARU sols admet una entitat per país, la URCAT no hi pot representar els radioaficionats catalans.

 

Font i crèdits: IARU

 

Categories: ca

Data de llançament per RadioStrat

Wed, 13/09/2017 - 16:00

El 30 d’agost es donava a conèixer la notícia que uns estudiants de batxillerat treballaven en un projecte de llançament d’un globus estratosfèric anomenat RadioStrat.

La Unió de Radioaficionats de Catalunya va arribar a un acord de col·laboració amb els estudiants. Se’ls proporcionava suport tècnic així con l’ús de l’indicatiu EA3URC per a la senyalització de paquets APRS.

Avui 13 de setembre tenim el goig d’anunciar que les primeres proves de senyalització de paquets APRS del globus han estat exitoses: https://aprs.fi/#!call=a%2FEA3URC-9&timerange=9999&tail=9999

El projecte avança i els nois de RadioStrat ja estan tramitant el permís d’enlairament d’AENA per dilluns 25 de setembre. El llançament es produirà en una esplanada propera al poble Villamayor del Gállego, Saragossa. Les coordenades exactes són 41º 42′ 51,8” N i 0º 41′ 14,7” W.

El lloc de llançament s’ha triat condicionat pels vents dominants a l’estratosfera que poden fer desplaçar el globus fins a més de 100 km lluny. La previsió és que l’aterratge sigui en algun punt dels Monegros, cosa que facilita recuperar el giny per a futurs llançaments.

Els integrants del projecte RadioStrat i l’URCAT conviden a tothom a desplaçar-se per a veure el llançament. Així mateix es podrà fer seguiment a través dels equips de radioaficionats sintonitzats a 144,800 MHz  i també via web http://www.aprs.fi/  amb l’indicatiu EA3URC-9.

 

Enhorabona per l’èxit del projecte i estarem amatents al llaçament.

 

Font: RadioStrat i URCAT

Categories: ca

Referències de cables i connectors.

Tue, 12/09/2017 - 23:01

Interessant enllaç per a buscar cables i connectors proporcionat per EA3FUD, Oriol.

https://es.eetgroup.com/CableGuide?utm_campaign=Apsis%20&utm_content=Apsis%20&utm_medium=email&utm_source=Apsis

Categories: ca

L’adéu definitiu a la Cassini

Mon, 11/09/2017 - 22:59

La nau espacial Cassini, que orbita el planeta Saturn, acabarà la seva vida operativa a mitjans de setembre, després de 13 anys de servei. Entre els dies 9 i 15 de setembre la nau farà les darreres maniobres orbitals. Finalment el dia 15 farà una encesa de motors que permetrà una entrada controlada en l’atmosfera del gegant gasós. Durant l’entrada 12 instruments científics faran mesures que seran retransmeses a temps real per l’antena d’alt guany enfocada permanentment a la terra. Es preveu perdre l’enllaç ràdio cap a les 11:54 UTC i instants després la nau es desintegrarà en l’atmosfera com un meteor.

 

Font i crèdits: NASA/JPL https://www.nasa.gov/feature/jpl/saturn-plunge-nears-for-cassini-spacecraft

 

Categories: ca

Freqüències per a Diada Nacional de Catalunya

Sat, 09/09/2017 - 22:30

 

Per a aquells radioaficionats que participin en la mobilització de la Diada Nacional de Catalunya a Barcelona, es proposa les següents freqüències de contacte:

 • Link o repetidor connectats a la conferència Radiocat

ED3ZAH-L 144.612,5 MHz subtó 88,5 FM estret SIMPLEX
ED3YAB-R 439.250   MHz subtó 88,5 FM ampla DUPLEX

 • Per a aquells que vulguin passar a freq simplex 437,850 MHz en FM.
 • No obstant això, també es poden utilitzar les freqüències digitals de DSTAR i DMR.

 

Crèdit imatge: assemblea.cat

 

Categories: ca

L’URCAT amb el referèndum de l’1O

Fri, 08/09/2017 - 22:11

 

La Unió de Radioaficionats de Catalunya, URCAT, crida als seus socis, simpatitzants i a tota la comunitat de radioaficionats, a participar en el referèndum sobre la independència de Catalunya convocat per l’1 d’octubre de 2017. Des de l’opció de vot ben legítima de cadascú ( SÍ / NO ), l’URCAT convida a votar i fer valdre el dret a decidir dels ciutadans de Catalunya. El dret a decidir s’exerceix decidint, és a dir votant.

L’URCAT encoratja al ciutadans a complir les lleis emanades del Parlament de Catalunya, que  ens protegeixen i emparen, així com a no tenir por a les amenaces externes. L’URCAT insta a seguir les indicacions de la Generalitat de Catalunya, els serveis públics de seguretat i d’emergència  i les recomanacions de les entitats de la societat civil en cas de mobilitzacions ciutadanes.

 

Categories: ca

Freqüències d’emergència del terratrèmol a Mexic

Fri, 08/09/2017 - 14:41

 

La regió 1 de la IARU ha publicat les freqüències d’emergència per a afrontar el terratrèmol de magnitud 8,2 al sud-oest de Mèxic. El terratrèmol ha tingut l’epicentre a 137 Km al sud-oest de Tonalà, a la regió de Chiapas, a 58Km de profunditat. Hi ha hagut alertes de tsunami i nombroses rèpliques del sisme.

Es prega deixar-les lliures i disponibles al tràfic d’emergències:

https://www.iaru-r1.org/index.php/emergency-communications/1705-mexico-emergency-frequencies

 

Red Nacional de Emergencia de la FMRE activada en 7.060 Mhz para cualquier solicitud de emergencia.

— FMRE (@FMRE_MEXICO) September 8, 2017

 

Font: Federación Mexicana de Radioexperimentadores, U.S. Geological Survey i IARU R1.

 

Categories: ca

La intensa activitat solar provoca canvis bruscs del magnetisme terrestre.

Fri, 08/09/2017 - 01:44

 

En les darreres 48h el Sol ha experimentat una activitat intensa degut a les taques solars. Com a conseqüència, s’ha manifestat en forma d’ejeccions de massa coronal ( CME en anglès). L’impacte d’aquestes onades de partícules contra el camp magnètic terrestre han provocat vistoses aurores boreals, canvis bruscs del camp magnètic  terrestre, apagades ( blackout)  de les freqüències ràdio en HF i interferències en satèl·lits.

Les variacions intenses del camp magnètic terrestre han estat mesurades en el magnetòmetre de l’Observatori de l’Ebre.

 

Fonts i crèdit imatges: Observatori de l’Ebre, @TamithaSkov, spaceweather.com i NOAA

 

Categories: ca

Freqüències huracà Irma

Fri, 08/09/2017 - 01:06

La regió 1 de la IARU ha publicat les freqüències d’emergència per a afrontar l’huracà Irma, de categoria 5. Es prega deixar-les lliures i disponibles al tràfic d’emergències.

 

http://www.iaru-r1.org/index.php/emergency-communications/1704-caribbean-hurricane-irma

 

Imatge crèdit: Naval Research Laboratory

Font: IARU-R1

 

Categories: ca